De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Tesla-CEO Elon Musk aangeklaagd wegens het niet tijdig bekendmaken van zijn overname van een groot aandelenbelang in Twitter (nu X) begin 2022. Volgens de SEC heeft Musk hiermee niet alleen de regels overtreden, maar ook een financieel voordeel van $150 miljoen behaald.
De late bekendmaking had ook gevolgen voor andere investeerders. Ze misten de kans om hun aandelen te verkopen tegen potentieel hogere waarden, zonder dat ze wisten dat Musk erbij betrokken was.
Waarom heeft de SEC Musk aangeklaagd?
De SEC stelt dat investeerders die meer dan 5% van de aandelen van een beursgenoteerd bedrijf bezitten, verplicht zijn dit binnen tien dagen openbaar te maken. Musk zou deze melding met elf dagen hebben vertraagd, waardoor hij zijn belang kon uitbreiden tegen een kunstmatig lage prijs. De SEC beweerde het volgende:
“Omdat Musk zijn economisch eigendom niet tijdig bekendmaakte, kon hij deze aankopen doen van het nietsvermoedende publiek tegen kunstmatig lage prijzen.”
De SEC voegde ook toe:
“Die dag steeg de aandelenkoers van Twitter met meer dan 27% ten opzichte van de slotkoers van de vorige dag.”
Voor de context: de SEC beweert dat Tesla CEO Elon Musk begin 2022 begon met het verwerven van Twitter-aandelen. Op 14 maart had hij een eigendomsdrempel van 5% overschreden.
Tussen 24 maart en 4 april 2022 zou Musk meer dan $ 500 miljoen hebben uitgegeven om extra aandelen te kopen, waarmee hij Twitter-beleggers meer dan $ 150 miljoen te weinig betaalde.
De toezichthouder beweert dat Musk’s falen om zijn eigendom op tijd bekend te maken hem in staat stelde om aandelen te kopen tegen kunstmatig lage prijzen. De markt was niet op de hoogte van zijn aanzienlijke belang, een materieel feit dat de aandelenwaarderingen zou hebben beïnvloed.
Een politiek en juridisch spel
De aanklacht komt op een cruciaal moment, net voor het aftreden van SEC-voorzitter Gary Gensler op 20 januari. Dit markeert niet alleen het begin van een nieuwe regering onder Donald Trump, maar ook de benoeming van Musk tot hoofd van het nieuwe “Department of Government Efficiency” (D.O.G.E.).
De overlapping van deze ontwikkelingen voegt een intrigerende laag toe aan het zich ontvouwende juridische en politieke verhaal rondom Musk en zijn betrokkenheid bij X (voorheen Twitter). Zoals verwacht, ging Musk naar X om zijn kritiek op de SEC te uiten en verklaarde:
“Volledig kapotte organisatie. Ze besteden hun tijd aan dit soort shit, terwijl er zoveel daadwerkelijke misdaden ongestraft blijven.”
Musk’a eerdere juridische strijd
Nou, dit is niet het eerste geval van spanningen tussen de regering-Biden en Musk. Nog maar vorig jaar, in augustus, werd Musk geconfronteerd met beschuldigingen van oplichting van investeerders door middel van Dogecoin (DOGE)-manipulatie en insider trading, wat naar verluidt resulteerde in miljardenverliezen.
Op 29 augustus wees de Amerikaanse districtsrechter Alvin Hellerstein de rechtszaak in Manhattan echter af en oordeelde in het voordeel van Musk.
Hoewel memecoins zoals Pepe (PEPE), Shiba Inu (SHIB) en met name DOGE vaak exponentieel stegen na Musks tweets, vond de rechtbank geen bewijs dat hem rechtstreeks in verband bracht met opzettelijke marktmanipulatie.
De juridische strijd kan een aanzienlijke impact hebben op Musk’s reputatie en zijn betrokkenheid bij X. Tegelijkertijd benadrukt het de voortdurende spanningen tussen de tech-miljardair en Amerikaanse toezichthouders. Terwijl de aanklacht voortduurt, blijft de vraag of deze juridische strijd een blijvende impact zal hebben op Musk’s imperium of slechts een tijdelijke hindernis zal blijken.
Het bericht Elon Musk reageert op de aanklacht van de SEC verscheen eerst op CryptoBenelux.