De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) heeft het definitieve richtlijnrapport voor de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) uitgebracht, met als doel een consistente toepassing van de regels in alle EU-lidstaten te garanderen. Dit komt op een cruciaal moment, aangezien de deadline van 30 december voor de implementatie van MiCA snel nadert.

Regulerende overgang in volle gang

Sinds juni 2024 zijn de MiCA-regels van kracht, wat een significante verandering teweegbrengt in de regulering van cryptocurrencies en andere digitale activa binnen de Europese Unie. De definitieve richtlijn is ontworpen om EU-lidstaten te ondersteunen die worstelen met de aanpassing van hun nationale regelgeving aan de MiCA-vereisten.

De richtlijn verduidelijkt de definitie van financiële instrumenten, zodat er geen twijfel bestaat over de status van crypto-activa in verschillende contexten. Dit is cruciaal voor een uniforme aanpak binnen de EU.

Uitdagingen bij het implementeren

Ondanks de ruime implementatietermijn, hebben landen zoals België, Italië en Polen moeite gehad met de interpretatie en naleving van de MiCA-regelgeving. Dit werd deels veroorzaakt door de aanvankelijke onduidelijkheid in de regelgevende documenten, wat leidde tot onzekerheid over de juridische status van crypto-activa.

De nieuwe richtlijn van ESMA probeert deze zorgen weg te nemen, maar niet zonder eigen uitdagingen. Stakeholders hebben kritiek geuit op de administratieve lasten en gewaarschuwd voor mogelijke inconsistenties in hoe nationale autoriteiten de regels interpreteren.

Feedback van stakeholders

Tijdens de consultatieperiode ontving ESMA reacties van diverse EU-lidstaten en industrie-partijen. Deze feedback bracht 12 belangrijke punten naar voren, met name de criteria voor het classificeren van digitale activa.

Een grote zorg was het risico van verschillende interpretaties door verschillende lidstaten. ESMA heeft hierom illustratieve scenario’s opgenomen om de regelgeving te verduidelijken, maar heeft bewust geen echte wereldvoorbeelden gebruikt om de neutraliteit te waarborgen.

MiFID II en de integratie van crypto

De implementatie van MiCA heeft ook geleid tot hernieuwde discussies over de MiFID II-richtlijn. Er is een roep vanuit de lidstaten om MiFID II bij te werken om beter aan te sluiten bij crypto-activa. ESMA’s benadering hier is om interpretaties te verduidelijken zonder de bestaande definities te veranderen, op zoek naar de juiste balans.

Volgende stappen

Hoewel dit de laatste richtlijn is voor de deadline, blijft ESMA samenwerken met wetgevers en alle betrokken partijen om verdere verduidelijking te bieden. Dit toont de vastberadenheid van de EU om een uniforme en transparante regelgeving voor digitale activa te creëren.

Deze definitieve MiCA-richtlijn markeert een belangrijke stap voorwaarts in het harmoniseren van cryptocurrency-wetgeving in de Europese Unie, met het oog op innovatie en stabiliteit in de digitale activa sector.

Het bericht ESMA publiceert definitieve richtlijnen voor MiCA, gericht op uniforme implementatie in de EU verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!