De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA), de toezichthouder op de financiële markten van de EU, heeft een nieuw advies uitgebracht waarin de aanzienlijke risico’s worden benadrukt van wereldwijde cryptobedrijven die gedeeltelijke autorisatie zoeken onder de Markets in Crypto Assets (MiCA)-verordening, terwijl ze belangrijke activiteiten offshore uitvoeren.
MiCa-gerelateerde opinie gedeeld
De ESMA publiceerde op 31 haar MiCA-gerelateerde opinie, waarin ze de complexe organisatiestructuren van veel wereldwijde cryptobedrijven bekritiseert. Deze bedrijven staan erom bekend gebruik te maken van door de EU geautoriseerde brokers om orders door te sturen naar uitvoeringslocaties buiten de EU, vaak in offshore-rechtsgebieden.
De EU-marktwaakhond waarschuwt dat deze praktijk de consumentenbescherming kan ondermijnen en een ongelijk speelveld kan creëren, wat nadelig is voor uitvoeringslocaties binnen de EU. ESMA roept daarom de nationale bevoegde autoriteiten (NCA’s) binnen individuele EU-lidstaten op om de bedrijfsmodellen van deze wereldwijde bedrijven nauwkeurig te onderzoeken tijdens het autorisatieproces.
ESMA benadrukt dat uitvoeringslocaties voor crypto-activa een cruciale rol spelen in het algehele crypto-ecosysteem. Het advies stelt dat sommige crypto-activaconglomeraten wellicht een multilateraal handelsplatform buiten de EU exploiteren, terwijl andere mogelijk de orderstroom internaliseren en orders van EU-klanten voor eigen rekening uitvoeren.
Doel: bedrijven volledig laten voldoen aan MiCA-regelgeving
Het doel van ESMA is ervoor te zorgen dat deze bedrijven volledig voldoen aan de MiCA-regelgeving om consumenten te beschermen en de integriteit van de crypto-industrie te behouden. ESMA onderstreept het belang van een nauwkeurige beoordeling per geval voor bedrijven die MiCA-autorisatie nastreven. Specifieke vereisten zijn onder andere het waarborgen van de beste uitvoeringspraktijken, het effectief beheren van belangenconflicten en het handelen in het belang van cliënten. Bedrijven moeten zich ook houden aan strikte richtlijnen voor de bewaring en administratie van crypto-activa namens hun cliënten.
Naast dit advies publiceerde ESMA op 3 juli een eindrapport onder het MiCA-kader, met acht technische ontwerpnormen gericht op het verbeteren van de transparantie en duidelijkheid voor zowel particuliere beleggers als aanbieders van crypto-activadiensten (CASP’s). Deze normen bestrijken onder andere duurzaamheidsindicatoren, bedrijfscontinuïteitsplannen voor CASP’s, handelstransparantie, orderboekformaten, protocollen voor het bijhouden van gegevens en de leesbaarheid van whitepapers.
Reacties op MiCA
Sinds de MiCA-verordening van kracht werd, zijn EU-toezichthouders standvastig geweest in het handhaven van de belangrijkste bepalingen van de wetgeving, terwijl ze ook werkten aan het verduidelijken van nalevingsuitdagingen voor bedrijven. Op 19 juli introduceerden EU-regulatoren een tool om de classificatie van crypto-activa onder MiCA te standaardiseren, met nieuwe tests en richtlijnen om uniformiteit op de markt te waarborgen.
Belangrijke marktspelers hebben ook gereageerd. Zo heeft de centrale bank van Italië aangekondigd hoe zij de toepassing van MiCA in het land ziet, terwijl cryptobeurzen zoals OKX EU-locaties selecteren om MiCA-hubs te worden, waarmee ze de regelgevende infrastructuur voor uitgebreide EU-cryptodiensten kunnen manoeuvreren.
Het bericht ESMA waarschuwt voor risico’s bij gedeeltelijke autorisatie van cryptobedrijven verscheen eerst op Newsbit.