De energiecrisis is wellicht pas net begonnen. Of we wereld genoeg doet om milieuvriendelijk te worden, kun je je natuurlijk afvragen, en op de lange termijn zou dat wel eens de échte crisis kunnen zijn. Eén van de grootste accountancy- en consultingbedrijven ter wereld werkt aan een applicatie voor Ethereum (ETH) waarmee je je koolstofvoetafdruk kunt meten.
CO2-uitstoot bijhouden via Ethereum
Ernst & Young (ook wel EY) verklaart aan CoinDesk dat het accountancybedrijf werkt aan een systeem waarmee bedrijven hun koolstofvoetafdruk kunnen meten. Zeker grote bedrijven moeten steeds vaker voldoen aan bepaalde milieu-eisen, zoals de voorwaarden die je vindt in het ESG-beleid.
Hiervoor maken bedrijven vaak applicaties op enterprise-blockchains, maar EY benadrukt dat het voordeel van zo’n service vrij beperkt is. Het accountancybedrijf gebruikt in plaats daarvan bewust Ethereum, dat volledig openbaar en transparant is. Bedrijven vinden het volgens het consultancybureau prima als hun koolstofvoetafdruk op een publieke blockchain komt te staan.
Voor veel grote bedrijven is het namelijk een pluspunt om open te zijn over wat voor impact op de planeet ze precies hebben. Een besloten blockchain staat dan alleen maar in de weg. “Bedrijven willen laten zien dat ze zowel hun uitstoot vakkundig bijhouden als goed compenseren,” verklaart EY topman Paul Brody.
Als voorbeeld noemt hij dat een telefoon een groot aantal verschillende onderdelen heeft, zoals een display, een accu en een processor. Allemaal produceren ze een bepaalde hoeveelheid broeikasgas tijdens de productie. En als de halffabricaten klaar zijn moeten ze ook nog eens worden verscheept en in elkaar worden gezet, wat ook impact op het milieu heeft.
Als je bij kan houden hoeveel elke stap precies bijdraagt aan milieuvervuiling, dan kun je beter peilen wat je eraan kunt doen, en daar is blockchain-technologie uiterst geschikt voor.
Financiële beloning
Volgens overheden is dat ook hard nodig. De stappen naar meer milieuvriendelijkheid die overheden nemen worden steeds groter. Zo hebben veel Europese landen niet alleen meer programma’s om bedrijven te helpen met overstappen op duurzame energiebronnen.
Ook moeten vervuilende bedrijven speciale commissies betalen om broeikasgas te blijven uitstoten. Bedrijven die bijdragen aan een milieuvriendelijke toekomst krijgen juist financiële beloningen. Een dubbele werking dus. Een systeem dat duidelijk bij kan houden hoeveel je uitstoot en waar mogelijkheden liggen, kan hier heel handig bij zijn.
The post Analyse: Ethereum app meet in de toekomst je ecologische voetafdruk
appeared first on Crypto-Insiders.