Brian Russ, directeur van de BMO Financial Group, deelde op recente conferentie waarom Ethereum (ETH) nog altijdeen rendement van 17x zou kunnen opleveren.
De gouden vraag in zijn presentatie luidt als volgt: ‘Wat is de waarde?’. Brian heeft een model ontwikkeld om bedrijven, blockchains en tokens te waarderen. Hij heeft dit model, dat uiteenvalt in vier sub-modellen, ook gebruikt om Ethereum te waarderen.
Ethereum is momenteel ondergewaardeerd
Russ begint met het Discounted Cash Flow (DCF) model, wat stelt dat de waarde van een blockchain wordt bepaald door de som van alle winsten die het zal genereren in de toekomst. Om deze toekomstige winst te bepalen gebruikte Russ het groeipercentage van ethereum-wallets en berekende de waarde op basis van verwachte toekomstige kasstromen. Van 2018 tot 2023 bedroeg deze groei 36% per jaar en Russ gebruikt daarom een conservatiever percentage van 33% per jaar voor zijn model.
“Verwachte wallet groei van 33% per jaar = 4.5 miljard gebruikers. Over 10 jaar 50% van de wereldbevolking”, aldus Russ
Om de winst van Ethereum in een jaar te bepalen kijkt Russ naar de hoeveelheid ether die is uitgegeven en verbrand. Dit resulteert in $1,8 miljard dollar aan winst gegenereerd door het Ethereum-netwerk in 2023. Dit samen met de groei van 33% per jaar gedurende 10 jaar geeft Russ’ $458 miljard toekomstige waarde van de Ethereum-blockchain.
Na het tiende jaar wordt een conservatiever groeipercentage van 5% gehanteerd, en wordt het Amerikaanse rentetarief van 5% toegepast, zodat de winst wordt teruggebracht tot de waarde van de dollar in 2024. De resulterende waardering van $400 miljard toont dat Ethereum op dit moment voor 15% ondergewaardeerd is.
Ethereum is zelfs voor 44% ondergewaardeerd
In zijn vierde model past Russ de wet van Metcalfe toe. Volgens de bedenker van het model, Robert Metcalfe, moeten de waardering en toekomstige waarde van een netwerk, vanwege de manier waarop nieuwe technologieën opschalen, op een exponentiële basis worden geëvalueerd, in plaats van lineair. De wet stelt dat “de waarde van een netwerk evenredig is aan het kwadraat van het aantal aangesloten gebruikers.”
Door het analyseren van gegevens van Etherscan en het kwadrateren van het aantal maandelijks actieve Ethereum-gebruikers (15 miljoen), wordt een geschatte waardering van $225 miljard voor de Ethereum-blockchain verkregen. Deze benadering suggereert dat de werkelijke waarde van het Ethereum ongeveer 44% lager ligt dan de huidige marktkapitalisatie van $400 miljard.
Wat is het nou: onder of overgewaardeerd?
Naast deze twee modellen, gebruikte Russ ook nog twee andere modellen. Deze modellen gaven, in tegenstelling tot bovenstaande modellen, aan dat Ethereum overgewaardeerd is.
Als we de verschillende uitkomsten van de vier gebruikte modellen nemen en daar een eenvoudig gewogen gemiddelde van 25% van elk model bij optellen, komt dit volgens Russ uit op een impliciete waarde van $345 miljard of $2.875 per Ether.
De uiteindelijke conclusie is volgens Russ dat de Ethereum-blockchain, gebaseerd op dit model, gewaardeerd wordt op plus of min 15% van de huidige waarde.
Toch is een 17x rendement volgens Russ mogelijk. Terugverwijzend naar de jaarlijkse groei van 33% van de Ethereum-portefeuilles/winsten, zei Russ dat $1.000,- die vandaag in ether wordt geïnvesteerd, in 2033 $17.319 waard zou kunnen zijn. Dat is een rendement waar de meeste crypto investeerders van zullen smullen.
Het bericht Ethereum kan nog een rendement van 17x opleveren volgens analist verscheen eerst op Crypto Insiders.