Ethereum heeft meerdere testnetwerken, de oudste is Ropsten en deze is vannacht met succes overgestapt op proof of stake. De komende dagen zullen er nog wat software-updates worden uitgebracht om de transitie te stabiliseren.

Dit is een belangrijke stap voor Ethereum en als dit verder vlekkeloos verloopt, is dit een roadmap die één-op-één overgenomen kan worden op het echte netwerk van Ethereum. Deze overstap naar proof of stake werd op 19 mei al aangekondigd.

Ropsten over op proof of stake

De blockchain van Ropsten maakt sinds 2016 gebruik van proof of work en heeft nu bewezen dat de transitie naar proof of stake in de praktijk mogelijk is. Dit verliep niet 100% zonder incidenten, maar dat hoort bij zo’n grote stap.

Deze ‘merge’ van Ropsten is de laatste in een reeks testen voordat de mainet van Ethereum later dit jaar de merge ondergaat. Tijdens de overgang miste Ropsten aantal validerende blokvoorstellen. De komende dagen worden kleine software-releases verwacht om kinken uit de kabel te halen.

Nog twee grote testnetwerken te gaan

De samenvoeging is een belangrijke mijlpaal voor de Eth2-upgrade en Ropsten is een van de laatste testnets vóór de fusie van Beacon Chain met het Ethereum-mainnet, dat naar verwachting begin augustus live gaat. Beacon Chain is een proof of stake blockchain gelanceerd in december 2020, maar vooralsnog wordt deze alleen maar gebruikt door gebruikers om ETH te staken. Dit stakingmechanisme moet over twee maanden worden samengevoegd met de huidige blockchain van Ethereum, waar alle applicaties op draaien.

Voordat dit gebeurt, zijn er nog twee testnetwerken die een merge moeten ondergaan: Goelri en Sepolia.

Sneller en goedkoper

Simon Furlong, chief operating officer bij Geode Finance zei:

“De succesvolle fusie is een grote vertrouwensboost voor de bredere Ethereum-gemeenschap en laat zien dat de ETH-kernontwikkelaars op schema liggen om later dit jaar met succes over te stappen.”

De gemeenschap waar hij het over heeft, ofwel de community, hoopt vooral dat Ethereum na de overstap meer transacties aankan en dat het goedkoper wordt om transacties uit te voeren. Twee prettige bij-effecten zijn dat het energieverbruik van het netwerk aanzienlijk zal dalen en dat Ethereum schaarser wordt.

Meer transacties per seconde

De Ethereum-blockchain kan nu tot 15 transacties per seconde verwerken. Concurrent Solana kan 65.000 transacties per seconde verwerken tegen lagere kosten. Dat klinkt in theorie geweldig, maar dit brengt ook problemen met zich mee. Zo is de beveiliging van Solana niet goed genoeg, wat er voor heeft gezorgd dat de blockchain er de afgelopen maanden vaak uit heeft gelegen.

Doordat het huidige Ethereum zo weinig transacties aankan, geldt het recht van de sterkste, of in dit geval de rijkste. Hoe meer fee je meegeeft aan je transactie, des te sneller deze wordt uitgevoerd. Dit is wellicht niet zo heel belangrijk als je ether wil versturen van de ene naar de andere wallet, maar snelheid maakt het verschil als je handelt op decentrale beurzen en van smart contracts gebruik maakt.

Minder energie nodig

Het netwerk zal na de overstap ook minder energie nodig hebben, daarnaast wordt het makkelijker om deel te nemen aan het beheer van het netwerk. Je hoeft immers alleen maar ETH te storten, in plaats van miners te kopen, onderhouden en te runnen. In theorie zou dit voor meer decentralisatie en dus veiligheid moeten zorgen.

Proof of work vereist rekenkracht en energie om het netwerk te valideren, terwijl proof of stake-netwerken worden gevalideerd door nodes die crypto in het netwerk hebben gestaked (vastgezet). Door de overstap vermindert het energieverbruik van Ethereum naar schatting met 99%.

Minder ethers op de markt

Een andere reden waarom velen op de ‘merge’ wachten, is omdat het naar verwachting de uitgifte van nieuwe ethers met ongeveer 90% zal verminderen. Miners krijgen immers geen beloningen meer, omdat miners simpelweg niet meer nodig zijn.

Dit heeft effect op het aloude spelletje van vraag en aanbod. Als de vraag gelijk blijft of zelfs stijgt, maar er zijn geen miners meer die hun nieuwe ethers op de markt aanbieden, dan zou dit de koers van Ethereum moeten opdrijven.

Het is en blijft een test

Vitalik Buterin zei overigens dat de vlag nog niet uitgehangen kan worden. Tijdens een livestream herinnerde de oprichter van Ethereum gebruikers eraan dat, zelfs als het testnet een paar uur succesvol zou werken, het netwerk niet duidelijk zou zijn vanwege de risico’s die blijven bestaan. Het is ook niet erg als er op Ropsten bugs voorkomen, dat is het hele idee waarom ze gebruik maken van een testnet.

The post Ethereum met succes over op proof of stake op testnetwerk Ropsten appeared first on BTC Direct | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!