Nu de cryptocurrency-markt weer flink in de schijnwerpers staat, heeft de nummer twee cryptocurrency van dit moment, Ethereum (ETH), ook een belangrijke mijlpaal behaald. En nee, het is deze keer geen nieuwe all-time high. Het is echter opvallend dat niet iedereen positief is over deze nieuwe ontwikkeling.
Ethereum bereikt nieuwe mijlpaal
Er is zojuist duidelijk geworden dat het Ethereum-netwerk een opmerkelijke mijlpaal bereikt door een miljoen validators te bereiken. Daarnaast laten gegevens van Dune Analytics zien dat de hoeveelheid ETH die is ingezet gestegen is naar 32 miljoen, met een geschatte waarde van $114 miljard tegen de huidige marktprijs. Dit cijfer is goed voor 26% van het totale Ethereum-aanbod.
Uit de gegevens blijkt ook dat ongeveer 30% van de ingezette ETH wordt toegeschreven aan Lido, een liquide stakingplatform dat is ontworpen voor PoS-cryptocurrencies.
Stakingpools zoals Lido zijn enorm populair geworden onder gebruikers, waardoor individuen met kleinere hoeveelheden ETH hun activa kunnen bundelen en kunnen deelnemen aan het stakingproces.
Voor deelname aan het voorstel- en validatieproces van Ethereum moeten validators minimaal 32 ETH inzetten. In ruil daarvoor worden ze beloond met een deel van ETH als stimulans. Door deel te nemen aan het voorstel en de validatie van transacties binnen het netwerk, dragen validators bij aan het algemene consensusmechanisme van Ethereum.
Validators spelen een belangrijke rol bij het handhaven van de veiligheid en integriteit van de Ethereum-blockchain. Ze controleren het netwerk op verdachte of kwaadwillige activiteiten, zoals pogingen om ETH dubbel uit te geven.
De zorgen stijgen naarmate het aantal validatoren stijgt
Hoewel het toenemende aantal validators wijst op een verbeterde beveiliging van Ethereum, hebben sommigen binnen de gemeenschap toch hun zorgen geuit over mogelijke nadelen.
Durfinvesteerder Evan Van Ness uitte zijn bezorgdheid over de verzadiging van de inzet, wat suggereert dat er mogelijk al een overschot aan ingezette ETH bestaat. Op dezelfde manier waarschuwde Gabriel Weide voor de grotere kans op mislukte transacties en operationele uitdagingen die gepaard gaan met een groot aantal validators.
Peter Kim, hoofd engineering bij Coinbase Wallet, erkende de groei van het aantal validators, maar wees erop dat het huidige aantal mogelijk te hoog is vanwege de vereiste van 32 ETH. Hij zinspeelde echter op mogelijke aanpassingen van deze eis in de toekomst.
Vitalik Buterin reageert op zorgen
In reactie op zorgen over netwerkcentralisatie stelde Ethereum-medeoprichter Vitalik Buterin een oplossing voor om de decentralisatie te verbeteren. In een recente blogpost stelde hij voor om validators te bestraffen in verhouding tot hun gemiddelde fail rate, met als doel het voordeel van grotere ETH-stakers ten opzichte van kleinere te verkleinen.
Hij theoretiseerde dat individuele validators met grote holdings mogelijk meerdere identiteiten zouden kunnen beïnvloeden, waardoor de impact van gemaakte fouten zou toenemen. Buterin benadrukte ook het risico van gecorreleerde fouten binnen validatorclusters, zoals stakingpools, die infrastructuur delen en gevoeliger zijn voor gesynchroniseerde verstoringen. We zijn echter benieuwd hoe deze trend zich blijft ontwikkelen. We houden jullie uiteraard hiervan op de hoogte.
Het bericht Ethereum-netwerk bereikt nieuwe mijlpaal, maar niet iedereen is positief.. verscheen eerst op CryptoBenelux.