Zoals je misschien wel weet zit er een limiet aan het aantal bitcoin (BTC) dat ooit zal bestaan: 21 miljoen BTC. Vitalik Buterin, oprichter van Ethereum (ETH), wilde dit ook voor ETH, maar kreeg in 2018 niet zijn zin. Nu lijkt hij vijf jaar later toch zijn zin te krijgen, maar wellicht niet zoals je verwacht. Dit komt namelijk doordat er sinds maart meer ether wordt vernietigd dan wordt aangemaakt.
Buterin krijgt zijn zin
In 2018 kwam Buterin met het voorstel om een supply cap van 120 miljoen ETH vast te stellen voor Ethereum. Dit werd destijds weggelachen en wellicht terecht, want hij stelde dit voor op 1 april. Een dag later gaf hij ook toe dat het niet al te serieus was bedoeld, maar hij wilde wel dat erover werd nagedacht.
In de zomer van 2021 werd Ethereum Improvement Proposal (EIP) 1559 doorgevoerd met de ‘London’ update. Sindsdien wordt een deel van elke ETH transactie op de digitale brandstapel gegooid. In september 2022 vond de langerverwachte Ethereum Merge plaats. Het netwerk maakte toen de transitie van een proof-of-work systeem naar een proof-of-stake systeem.
Door beide updates begon Ethereum langzaamaan deflatoir te worden. Er wordt meer ether vernietigd, of geburnd, dan dat er nieuw wordt gegenereerd. Sinds februari is het netwerk weer drukker aan het worden en wordt steeds meer ETH vernietigd.
supply is down 100,000 ETH in 30 days pic.twitter.com/rAl4KJXS47
— ultra sound money (@ultrasoundmoney) May 7, 2023
Het lijkt er dus op alsof Buterin vijf jaar later toch zijn zin krijgt. Het aantal ETH in omloop piekte in maart op 120,5 miljoen ETH. Knap dichtbij het aantal van 120 miljoen dat Buterin in 2018 voorstelde. Je zou haast denken dat dit geen toeval is.
In 2018, @vitalikbuterin proposed a hard cap of 120,204,432 for ETH supply
It was rejected by the Ethereum community
At current burn rates we will be under Vitalik’s supply cap in 2 weeks pic.twitter.com/MlKDzZaJHz
— Evan Van Ness (@evan_van_ness) May 10, 2023
Ethereum is deflatoir
Zoals gezegd heeft bitcoin een limiet van 21 miljoen coins. Dit betekent dat bitcoin, tot het dat aantal bereikt, inflationair blijft. Dit zal nog even duren trouwens: pas in het jaar 2140 zal dit historische moment plaatsvinden, mits het netwerk dan nog draait.
Momenteel is de inflatie van bitcoin 1,74 procent. Dat van fysiek goud ligt ergens tussen de 2 en 3 procent, afhankelijk van hoeveel er dit jaar uit de grond wordt gehaald. In het huidige burn tempo van Ethereum heeft het netwerk een inflatie van -2,93 procent en is dus deflatoir. Ethereum wordt steeds schaarser en sneller dan bitcoin en goud.
The post Analyse: Ethereum oprichter krijgt 5 jaar later toch zijn zin over het aanbod
appeared first on Crypto-Insiders.