Ethereum heeft inmiddels al langere tijd zijn plaats op de markt voor cryptocurrency. Met zijn oneindige populariteit onder cryptohandelaren en investeerders, vragen velen zich af hoe ver het zal komen in de toekomst. Ondanks dat het inmiddels behoorlijk groot is en de techniek veel wordt gebruikt, is het platform nog lang niet af.
Vitalik Buterin, de oprichter en CEO van Ethereum, verklaarde tijdens het EthCC-evenement dat Ethereum op dit moment nog maar voor veertig procent compleet is en hij van Ethereum een krachtiger en robuuster netwerk wilde maken. Tijdens hetzelfde evenement besprak de CEO welke stappen er nog genomen moeten worden om het platform compleet te maken.
Wat is Ethereum?
Om de stappen waarnaar de CEO van Ethereum verwijst te begrijpen, is het eerst belangrijk om te begrijpen wat Ethereum nou eigenlijk precies is. Dus om het even kort uit te leggen: Ethereum, bekend als het eerste slimme contractplatform, werd in 2015 uitgebracht. Het is een wereldwijd gedecentraliseerd platform voor tokens en voor nieuwe vormen van applicaties (dApps) met Ether (ETH) als de valuta- en betalingseenheid op het Ethereum-netwerk. Het kopen van Ethereum is dus ook gewoon mogelijk.
Met Ethereum is het mogelijk om code te schrijven voor tokens en geld, maar ook voor slimme contracten. Net als Bitcoin is Ethereum een blockchain-protocol, maar ze verschillen op één fundamenteel punt: Bitcoin is een protocol voor gedecentraliseerde betalingen en Ethereum is een protocol voor gedecentraliseerde applicaties.
Ethereum’s Stappenplan voor een volwaardig platform
Volgens de CEO van het platform (Vitalik Buterin) moeten er dus nog vijf stappen doorlopen worden om van Ethereum een volwaardig platform te maken. Dit zijn de volgende vijf stappen:
The Merge
De eerste stap om het Ethereum platform te voltooien is “The Merge”. The Merge heeft inmiddels in september van dit jaar (2022) plaatsgevonden en is een samenvoeging van de Beacon Chain en de traditionele blockchain van Ethereum (oftewel het “mainnet” van Ethereum). Deze samensmelting betekent ook dat Ethereum de overstap maakt naar Proof-of-Stake (PoS). Dit is een uniek moment, dat binnen de cryptowereld nog nooit eerder vertoond is.
The Surge
Veel beleggers en gebruikers stappen over naar andere blockchain platforms, omdat ze hier minder last hebben van hoge transactiekosten. Met The Surge, de tweede stap, kan dit in de toekomst veranderen. In deze stap wordt namelijk “sharding” toegevoegd. Sharding betekent dat het netwerk in meerdere onderdelen wordt opgedeeld, waardoor het netwerk beter beheerd kan worden. Hierdoor zullen rollups goedkoper worden en nodes makkelijker te beheren zijn.
The Verge
Bij de derde stap: The Verge, wordt de focus gelegd op de nodes en de validators. De aanpassing die bij deze stap wordt gemaakt, wordt door de CEO “Verkle Trees” genoemd. Hierbij wordt de grootte van de node kleiner, en wordt Ethereum meer schaalbaar. Hierbij wordt het mogelijk om validator van het netwerk te worden zonder grote hoeveelheden data op te slaan.
The Purge
De vierde stap wordt The Purge genoemd, en dat is niet voor niks. Bij deze stap wordt namelijk de netwerk geschiedenis op het platform aangepakt. Hierbij worden de oude gegevens gezuiverd, wat zou moeten zorgen voor een beter werkend protocol.
The Splurge
De laatste stap wordt ook wel The Splurge genoemd. Hier is eigenlijk het meeste werk al gedaan en zijn de grootste mijlpalen van het platform bereikt. De CEO Vitalik Buterin noemt de werkzaamheden in deze stap “the fun stuff”. Deze stap is dan ook eigenlijk bedoeld voor verschillende kleine updates en klein onderhoud. Hierdoor kan het smart contract platform van Ethereum blijven bestaan.
Zodra de eerste vier stappen zijn voltooid, is Ethereum een volwaardig platform dat slechts af en toe updates en onderhoud van stap vijf vereist. Op dit moment is Ethereum bij stap twee: de Surge, maar de Merge of Ether maakte het aantrekkelijker voor investeerders. Het is nog niet bekend hoe snel de stappen zullen worden genomen, maar het is onvermijdelijk dat dit voor forse veranderingen in de cryptomarkt zal zorgen.
Het artikel Ethereum, van Merge tot Splurge. Wat staat er te gebeuren? verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.