Deze week staat bol van het crypto nieuws rondom de financiële problemen bij FTX. Nadat de topman van de voorheen vrij populaire crypto-exchange vorige week nog aankondigde dat er geen problemen waren bleek deze week dat het bedrijf zo goed als failliet is.
Europees Parlement bewust van failliet FTX
Crypto is ondanks de gekelderde prijzen zo’n belangrijk begrip geworden dat overheden de industrie nauwlettend in de gaten blijken te houden. Eerder deze week schreven we dat De Nederlandsche Bank (DNB) van mening is dat cryptocurrencies niet voldoen aan de definitie van geld. Ook moet de markt goed gereguleerd worden, zodat onnodig grote problemen voorkomen kunnen worden.
Hier is de MiCA-wetgeving voor bedacht. Dit pakket aan maatregelen speciaal voor de crypto-markt moet volgens de planning in de loop van 2024 van kracht gaan, en moet ervoor zorgen dat we in de toekomst moeilijkheden kunnen voorkomen.
Precies vanwege MiCA klinkt vanuit Brussel duidelijke taal. Het Europese Parlement heeft een economisch comité, dat diep nadenkt over financieel beleid. Stefan Berger is hier onderdeel van. Op Twitter schrijft hij:
Schande! De situatie bij FTX en Alameda heeft enorm veel vertrouwen gekost. Zulke Lehman Brothers-momenten moeten worden voorkomen in de crypto-industrie. Dat is exact waar MiCA voor is, crypto-activa zijn geen pokerfiches. Crypto-dienstverleners moeten managementsmechanismen voor interne risico’s gebruiken.
Lehman Brothers was in de kredietcrisis van 2008 één van de grote banken die failliet ging, waardoor een domino-effect ontstond waar veel bedrijven in werden meegesleurd. Het is mogelijk dat dit door FTX ook gebeurt. MiCA moet dit volgens de econoom kunnen voorkomen door bedrijven hun eigen risico’s te laten beperken.
Shame! The #FTX/#Alameda case has cost enormous trust. Such Lehman Brothers moments must be prevented in the crypto space. That’s exactly what #MiCA is for. Crypto assets are not play money. Crypto asset service providers must ensure internal risk management mechanisms. https://t.co/zNrB8CdUbU
— Stefan Berger (@DrStefanBerger) November 9, 2022
MiCA-wetgeving streng, maar wel goed
De MiCA-wetgeving zou streng, maar wel rechtvaardig zijn. Zo is de Nederlandse crypto-exchange Bitvavo er voorstander van. Het voorlopige wetsvoorstel houdt onder andere in dat stablecoin-uitgevers de waarde van hun token volledig moeten dekken met kwalitatief goed onderpand. Volgens Berger is het risico inperken van crypto-bedrijven dus ook een onderdeel. Ook Binance heeft zich al positief uitgesproken.
The post Analyse: EU-parlementslid: “FTX-crash was niet gebeurd met MiCA-wet”
appeared first on Crypto-Insiders.