De mededingingsautoriteiten van de Europese Unie hebben vastgesteld dat Microsoft’s aanzienlijke investering van $13 miljard in OpenAI geen formele onderzoek zal uitlokken. Dit markeert een belangrijke verandering voor de techgigant, waardoor het mogelijke beperkende maatregelen ontloopt die zouden zijn opgelegd na een grondig onderzoek in overeenstemming met Europese fusieregels.
Deze ontwikkeling wordt beschouwd als een bevestiging van de naleving door Microsoft van de regelgevende vereisten van de technologie-industrie met betrekking tot fusies en overnames.
De investering, die vorig jaar werd aangekondigd, houdt in dat Microsoft een niet-stemmende positie krijgt in de raad van bestuur van OpenAI, waarbij wordt gesteld dat dit niet gelijk staat aan eigendom van het AI-bedrijf. Dit verschil was belangrijk in het betoog van Microsoft dat de investering slechts van strategische aard was en geen overname. Desalniettemin uitte de EU aanvankelijk bezorgdheid en daarom was een evaluatie nodig om te bepalen of de deal in overeenstemming was met de fusieregels van de regio.
Hoewel de EU heeft besloten geen formeel onderzoek in te stellen, loopt er een informeel onderzoek naar de samenwerking tussen Microsoft en OpenAI in andere rechtsgebieden. In het Verenigd Koninkrijk overweegt de Competition and Markets Authority een onderzoek om te bepalen of de deal van invloed kan zijn op de concurrentie tussen Britse bedrijven.
Evenzo overwegen het Amerikaanse Department of Justice en de Federal Trade Commission onderzoeken om de neveneffecten op de concurrentie in de techindustrie te evalueren.
De reeks lopende onderzoeken weerspiegelt de wereldwijde bezorgdheid over investeringen in hoogwaardige technologie, vooral die welke verband houden met de ontwikkelingen op het gebied van zeer geavanceerde AI. Het internationale regelgevingslandschap is argwanend over de mogelijkheid dat dergelijke allianties de dynamiek van markten verstoren of een oneerlijk voordeel verlenen.
Als gevolg van de regelgevende controle is Microsoft proactief geworden in het aangaan van partnerschappen met andere AI-entiteiten. Deze aanpak wordt gedemonstreerd door de recente samenwerking met de Franse startup Mistral AI als integraal onderdeel van de algemene diversificatie van de AI-wallet en maatregelen voor het beheer van regelgevingsrisico’s. Dergelijke partnerschappen zijn een stap naar een algeheel Microsoft-doel van versterking en consolidatie van zijn marktpositie op het gebied van AI, terwijl het binnen het kader van mondiale mededingingsregels blijft.
De aanpak van Microsoft toont niet alleen zijn interesse in de integratie van zijn AI-capaciteiten, maar benadrukt ook het belang van transparante en behulpzame zakelijke praktijken in het tijdperk van mondiale regelgeving. Door betrokkenheid bij verschillende partners en het aannemen van een niet-eigenaarspositie bij strategische investeringen, probeert Microsoft zijn weg te banen door het doolhof van internationale regels die van invloed zijn op de techsector.
Het bericht EU wetgevers keuren Microsoft-investering in OpenAI goed verscheen eerst op CryptoBenelux.