Het Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCA) kader van de Europese Unie wordt geleidelijk ingevoerd volgens een geplande tijdlijn. De eerste set regels, die op 1 juli van kracht werd, richt zich op stablecoins en hun uitgevers.
Deze duidelijke richtlijnen hebben ervoor gezorgd dat spelers die niet aan de eisen konden voldoen de markt hebben verlaten, en hebben een gunstig klimaat gecreëerd voor stablecoins die aan lokale valuta zijn gekoppeld.
Een voorbeeld hiervan is een nieuw samenwerkingsverband tussen het Franse fintechbedrijf Next Generation en de Ierse instelling voor elektronisch geld DECTA Ltd. Zij hebben plannen aangekondigd om een aan de euro gekoppelde stablecoin, EURT, opnieuw uit te brengen op de Stellar blockchain. De betrokken partijen hebben aangegeven dat dit initiatief, dat op 5 augustus werd gelanceerd, volledig voldoet aan de MiCA-regelgeving.
MiCA Wedergeboorte Next Generation heeft sterke banden met de bekende fintech-speler Tempo France. Dit bedrijf introduceerde EURT voor het eerst in 2017 in samenwerking met de Stellar Foundation, en was een van de eersten met een aan de euro gekoppelde stablecoin.
Toen ontbrak er echter een regelgevend kader, wat leidde tot het opschorten van het project. Onder MiCA zijn stablecoins nu geclassificeerd als elektronische geldtokens (EMT’s), wat betekent dat ze vergelijkbaar zijn met traditioneel elektronisch geld en dat uitgevers een EMI-licentie moeten hebben of een kredietinstelling moeten zijn.
Dankzij deze regelgevende duidelijkheid is de markt voor aan de euro gekoppelde stablecoins voorspelbaarder en aantrekkelijker geworden voor investeerders. Bij de invoering van MiCA vertelde een marktanalist dat hij een verschuiving naar aan de euro gekoppelde stablecoins verwacht, aangezien de vraag in Europese markten toeneemt.
DECTA heeft al een vergunning van de Centrale Bank van Ierland als EMI, wat hen in staat stelt EURT uit te geven met volledige naleving van de regelgeving. Suren Hayriyan, de president van Next Generation, verklaarde dat de huidige vraag naar aan de euro gekoppelde stablecoins ongeveer $30 miljard bedraagt, terwijl het aanbod minder dan $300 miljoen is. Het partnerschap wil dit gat dichten, met verwachtingen van aanzienlijke groei voor EURT.
Op dit moment zijn grote spelers in de markt voor aan de euro gekoppelde stablecoins onder andere Circle met EURC en Tether met EURT, die Hayriyan als hun “belangrijkste concurrenten” beschouwt. “Onze sterke naleving van de regelgeving en technologische infrastructuur positioneren ons echter goed in deze zich ontwikkelende markt,” zei hij. Next Generation en DECTA plannen de lancering van EURT in oktober 2024.
Circle was de eerste wereldwijde stablecoin-uitgever die voldeed aan MiCA en koos Frankrijk als zijn Europese hoofdkwartier vanwege het “vooruitziende” standpunt van het land over regelgeving inzake digitale activa.
De invoering van MiCA zal naar verwachting aanzienlijke groei stimuleren in de sector van aan de euro gekoppelde stablecoins. Marktvoorspellingen geven aan dat de marktkapitalisatie minstens 15 miljard euro zal bedragen tegen 2025, oplopend tot 70 miljard euro in 2026 en mogelijk meer dan 2 biljoen euro in 2028.
Op 31 juli was de marktkapitalisatie van stablecoins gestegen met 2,1% tot $164 miljard in juli. Dit was het hoogste niveau sinds april 2022, en stablecoins zoals USD Coin (USDC) zagen hun handelsvolume met 48% toenemen.
Het bericht Euro stablecoin-markt floreert onder MiCA-regels verscheen eerst op CryptoBenelux.