Vorige keer hebben we doorlopen waarom het voor de hand ligt dat de inflatie nog wel even blijft. Daar zijn verschillende redenen voor. Niet alleen is de schuldenberg van overheden enorm en kampen we nog altijd met problemen in de bevoorradingsketen. Ook belangrijk is dat de verschillen tussen de Europese overheden enorm is, is de Amerikaanse dollar erg sterk en is Europa erg zwak in de energievoorziening. Dat zijn allemaal redenen voor een hoge inflatie. In dit artikel lees je wat je de komende tijd kunt verwachten van de euro.
EUR versus USD
Allereerst moeten we benadrukken dat er geen zekerheden bestaan. Maar met technische analyse en logisch denken kunnen we een hoop.
Een ‘dalende euro’ kun je op verschillende manieren meten. De meest voor de hand liggende manier is de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar, simpelweg via het valutapaar EURUSD. De euro is de afgelopen paar weken door een twee decennia oude resistance-lijn gebroken. De euro is een erg jonge valuta met ‘maar’ iets meer dan twee decennia aan prijsgeschiedenis. Toch lag er een duidelijke bodem rond het jaar 2000.
De euro is al door zijn hoeven gezakt, en er zijn meer dan genoeg fundamentele redenen om ervan uit te gaan dat dit geen misleidende uitbraak was. Daarom ligt het voor de hand dat we ook echt gaan dalen naar dat prijsniveau. Dat betekent dat de euro ten opzichte van de dollar naar ongeveer 83 dollarcent zou kunnen gaan. Dat is een daling van bijna 17%.
Context is erg belangrijk in dit verhaal. Een dalende euro ten opzichte van de dollar zegt niet per se zoveel. Maar als de inflatie hoog blijft, dan kan de sterke dollar voor nog meer pijn zorgen. Het betekent dat de Verenigde Staten een stuk sterker zijn dan de Europese landen die de euro gebruiken. Als de VS al problemen hebben, dan belooft dat niet veel goeds voor Europa.
De euro is naar beneden uitgebroken. De eerste grote support ligt helaas bijna 17% lager.
Euro versus goud
Er is ook een andere manier om de euro te peilen. Deze manier is minstens zo interessant en een stuk sexyer: ten opzichte van goud. Het zeldzame edelmetaal is een soort kanarie in de kolenmijn – als dit flink stijgt geeft het duidelijk aan dat er iets ernstigs aan de hand is.
De marktwaarde van goud zou op ongeveer 11 biljoen euro liggen. De schatting is dat er ongeveer 15 biljoen euro’s bestaan. De goudmarkt is dus enorm, en de grafiek kun je daardoor net zo goed omdraaien. Maar als goud 10% stijgt ten opzichte van de euro, dan wil dat niet zeggen dat de euro in zijn geheel 10% minder waard is geworden. Daar is de wereld te complex voor. Andere goederen in de economie kunnen namelijk met een andere waarde stijgen en dalen, en ook voor goud doet sentiment een hoop.
Desalniettemin is goud een belangrijke maatstaf voor de wereld. Het neemt soms de rol van ‘veilige haven’ aan. Als de inflatie lang hoog blijft, dan kan goud enorm hard stijgen. Van 2006 tot en met 2022 is goud namelijk van 400 euro naar 1800 euro gegaan. Dat is een stijging van 450%. Nu is de euro toen niet extreem veel waarde verloren, maar als de inflatie hoog blijft kan dit enorme gevolgen hebben voor de goudprijs. In ieder geval kun je ervan uitgaan dat als goud blijft stijgen dat een stuk erger is voor inflatie dan een stijgende dollar.
Goud staat op het punt van uitbreken. Sommige analisten leggen de toekomstige prijs van goud op minstens 10.000 dollar. Als we de dollargrafiek erbij pakken, dan is het meteen duidelijk waarom. We zitten in een enorme inverse head and shoulders die teruggaat tot en met 2012. Als dat patroon zich voltooit, dan ligt de prijs op bijna 3800 dollar.
Maar als dat gebeurt, dan ligt het voor de hand dat we de grotere trend ook afmaken. Het patroon lijkt tegelijkertijd op een enorme bull flag die teruggaat tot en met 2001. Als dat volgens het boekje uitpakt komen we uit op bijna 7900 dollar.
Zoals we eerder in dit artikel ook al beschreven ligt het voor de hand dat de euro zwakker gaat zijn dan de dollar. Dat zou betekenen dat goud nog veel meer potentie heeft ten opzichte van de euro dan ten opzichte van de dollar. Dat is uiteraard geen goed nieuws voor de euro.
Het ligt voor de hand dat de consumentenprijsindex (CPI) een stuk hoger zal uitvallen dan wat je gewend was van de afgelopen decennia. Als goud blijft stijgen, dan betekent het vermoedelijk dat de CPI nóg hoger zal komen te liggen dan de top van 9,7% in maart. Dat is een onderwerp dat zó uitgebreid is dat we hem moeten bewaren voor de volgende keer.
Goud heeft ten opzichte van de dollar al veel potentie. Ten opzichte van de euro zal een mogelijke prijstoename nog groter zijn als de euro zwak blijft.
The post Analyse: Europa en inflatie: hoe ver kan de euro dalen?
appeared first on Crypto-Insiders.