Het Agentschap van de Europese Unie voor Rechtshandhaving (Europol) verwacht een toename van cybercriminaliteit waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie (AI), volgens hun jaarlijkse analyse van de nieuwste cyberdreigingen in de EU. In hun rapport “Internet Organised Crime Threat Assessment (IOCTA) 2024” wordt opgemerkt hoe AI-tools niet-technische personen in staat stellen geavanceerde online misdrijven te plegen.
Kwaadwillenden maken wereldwijd gebruik van AI-gegenereerde deepfakes en valse advertenties om slachtoffers te misleiden. Het IOCTA 2024-rapport stelt dat dergelijke tools de drempel voor het plegen van cybercriminaliteit verlagen.
Hierdoor ziet Europol de noodzaak om zich beter te wapenen tegen technologie-misbruik en het financiële systeem van de EU te beschermen. Catherine De Bolle, de uitvoerend directeur van Europol, zei:
“Rechtshandhavingsinstanties moeten een stevige capaciteit opbouwen om de toenemende dreigingen van cybercriminelen die AI gebruiken, het hoofd te bieden, zowel op het gebied van personeel als technische vaardigheden.”
Toekomstige ontwikkelingen in deepfake-technologie kunnen ernstige gevolgen hebben voor slachtoffers, die verder gaan dan eenvoudige misdrijven. Europol voorziet mogelijke gevallen van seksuele afpersing waarbij kwaadwillenden nepinhoud kunnen gebruiken om slachtoffers te bedreigen en suggereert:
“Deze trend vereist dat rechtshandhavingsinstanties over meer geavanceerde tools beschikken om te bepalen welke audio-, beeld- en videoinhoud deepfakes zijn.”
Het IOCTA-rapport van Europol wijst ook op bepaalde aspecten van het cryptocurrency-ecosysteem die kunnen bijdragen aan een toename van cybercriminaliteit, met name non-fungible tokens (NFT’s) en Bitcoin exchange-traded funds (ETF’s).
Hoewel criminelen nog geen effectieve manieren hebben gevonden om grootschalige fraude met NFT’s te plegen, kan de groei van Bitcoin ETF’s hen wel in de kaart spelen, aldus Europol. Oplichters kunnen profiteren van de toename van ETF’s gerelateerd aan cryptocurrencies, vooral omdat mensen zonder veel ervaring met cryptocurrency hier meer mee te maken krijgen.
“Bedrijven die cryptocurrency ETF’s uitgeven, zullen grote hoeveelheden cryptocurrency moeten aanhouden, wat hen tot aantrekkelijke doelen voor fraudeurs maakt.”
Europol heeft recentelijk crypto-activa ter waarde van $46 miljoen in beslag genomen van de cryptocurrency mixer ChipMixer wegens vermeende betrokkenheid bij witwasactiviteiten.
De blockchain-onderzoeker ZachXBT beweerde op 25 november 2022 dat de hacker(s) van de failliete cryptocurrency exchange FTX 360 BTC ($5,9 miljoen) via ChipMixer had(den) witgewassen na een diefstal van $372 miljoen. In totaal zijn er 1.909,4 BTC in 55 transacties in beslag genomen, ter waarde van 44,2 miljoen euro ($46 miljoen).
Het bericht Europol verwacht toename in AI-gedreven cybercriminaliteit, aldus rapport verscheen eerst op CryptoBenelux.