exclusief_interview_met_quinten_francois_schrijver_de_bitcoin_revolutie

Quinten François is een Belgische crypto investeerder een veelbesproken ‘educator’. Met zijn YouTube account met meer dan 140.000 abonnees, YoungAndInvesting, op Twitter en met een heus bestseller boek deelt Quiten op dagelijkse basis zijn extensieve kennis over de crypto-industrie. 

Crypto Insiders had onlangs het privilege om een exclusief interview met Quinten te doen. In het interview spraken we over zijn achtergrond, de weg naar succes en belangrijke leermomenten die voor elke crypto investeerder relevant kunnen zijn. Dit en nog veel meer lees in dit boeiende en vooral ook leerzame interview!

Redelijk wat lezers zullen wel ooit van jou gehoord hebben, maar ik denk dat er maar weinig lezers zijn die ook echt jouw achtergrond kennen. Voor die mensen: Wie is Quinten? Wat deed je bijvoorbeeld voordat je in de crypto terecht kwam?

Ik ben eigenlijk vanaf mijn 13e al bezig om allerlei projecten te starten. Een beetje de ondernemers kant in mij, die was er echt al wel op mijn 13e jaar. Door veel projectjes op te richten en vaak op bepaalde zaken te botsen heb ik daar wel altijd veel uit geleerd. Het is nooit echt een succes geworden, maar daar heb ik toch het vinden van iets dat geschikt voor mij is geleerd.

Ik ben bijvoorbeeld in de muziekindustrie actief geweest en ik heb geprobeerd om projecten samen met andere mensen te doen en dat was eigenlijk altijd niet helemaal mijn ding. Het was toen duidelijk dat ik iets moest hebben dat ik alleen kan doen, iets dat schaalbaar is en wat ik leuk vind.

Op mijn 16e ben ik ook begonnen, on the side was dat wel echt, met beleggen. Op mijn 16e mocht ik eigenlijk nog niet beleggen, maar dat deed ik via een rekening die ik opende bij Binq op de naam van mijn ouders. Zo ben ik eigenlijk begonnen met het beleggen.

Ik was actief op beleggers forums en daar zag ik meer en meer over crypto. Toen ben ik er echt meer research naar gaan doen. In het begin heel sceptisch geweest ook, wat naar mijn mening ook een gezonde houding is om te beginnen.

Omdat het vanaf het begin eigenlijk erg goed ging – ik heb nooit echt grote fouten gemaakt – werd ik daar ook meer en meer door gebeten. Tot ik 21 jaar was ben ik blijven beleggen en toen vielen eigenlijk alle puzzelstukjes voor mij in elkaar. Ik wist heel goed wat ik wilde: schaalbaarheid, iets alleen doen en sociale media was ook iets wat ik heel graag wilde doen. En het beleggingsgedeelte natuurlijk, wat ik toen kon toepassen op crypto.

Dat is eigenlijk ook hoe ik de crypto in ben gerold. Ik was actief op beleggers forums en daar zag ik meer en meer over crypto. Toen ben ik er echt meer research naar gaan doen. In het begin heel sceptisch geweest ook, wat naar mijn mening ook een gezonde houding is om te beginnen.

In welk jaar vond dit plaats, dat je voor het eerst met crypto in aanraking kwam?

In 2013 heb ik voor de eerste keer van crypto gehoord, maar ik ben echt research beginnen te doen eind 2016. Begin 2017 ben ik begonnen met investeren in crypto. Dat was ook het moment dat ik als het ware een gat in de markt had opgemerkt om te beginnen met het maken van YouTube video’s over crypto.

Destijds was het nog heel moeilijk om zelf research te doen. Er waren een paar forums ,maar er waren heel losse stukken informatie.

Toen dacht ik bij mezelf: “Kan ik het niet makkelijker maken voor mensen door mijn research te gieten in een video van 10-15 minuten?”

Dat heb ik toen gedaan en eigenlijk vanaf de eerste video die ik postte in april 2017 bleek dat een redelijk succes te zijn en daar bleef ik toen eigenlijk mee doorgaan. 

young_and_investing_youtube
Bron: youngandinvesting.net

Je hebt natuurlijk ook een boek geschreven, De Bitcoin Revolutie. Hoe ben je op het idee om een boek te schrijven? Dat is natuurlijk wel weer andere koek dan YouTube video’s maken.

Dat klopt! In eerste plaats eigenlijk omdat ik vond dat er destijds nog niet echt een Nederlandstalig boek was dat goed was en dat alle informatie omvatte die mensen nodig hadden. Vooral ook omdat ik ook vond dat er echt nood was aan die informatie, aan een alternatief voor wat de media zei. De berichtgeving over crypto toen hield echt totaal geen steek.

Dus ik dacht: “Mensen moeten toch iets hebben om crypto te leren begrijpen op een makkelijke en toegankelijk manier, maar niet door duizenden video’s te moeten kijken”. Eigenlijk was het ook een idee van mijn moeder, tijdens de bearmarkt van 2018. Toen zat ik zelf ook wel in een serieuze dip: Mijn views waren weg, een deel van mijn portfolio was in rook opgegaan en inkomsten bleven uit.

Ik bleef zelf wel studeren over crypto en leerde mezelf nieuwe dingen aan, zoals bijvoorbeeld technische analyse. Toen zei mijn moeder: “Waarom bundel jij niet alles wat je weet in een boek.” Dat heeft bij mij de molen aan het werk gezet en ik had het boek uiteindelijk geschreven in 2019, eind 2019 een uitgever gezocht en dat was direct de grootste van België. In september van 2020 was het boek er dan eindelijk officieel.

Ook een behoorlijk succesvol boek geworden toch?

Ja zeker! Ben er ook heel trots op, meer dan denk ik op mijn YouTube kanaal. Het is het meest verkochte Nederlandse boek over crypto. Een jaar lang in de top 10 gestaan van beste verkochte boeken over financiën en management. Toch wel leuk dat het zo’n onverhoopt succes is geworden. 

de_bitcoin_revolutie
Afbeelding 2: Twitter Quinten François

Je hebt overduidelijk de afgelopen jaren aardig wat succes behaald, maar het lijkt me onwaarschijnlijk dat dit pad naar succes een makkelijke was? Kun je iets vertellen over valkuilen die je hebt meegemaakt en lessen die je hieruit hebt kunnen trekken?

Ik denk dat het neerkomt op een paar dingen. Doorzettingsvermogen is heel belangrijk. In elke onderneming of succesverhaal komen er ups en downs. Mensen zien vaak het traject van A naar B en dit lijkt heel makkelijk, maar in werkelijkheid zijn het echt ups en downs.

In 2017 ging bij mij ook alles heel erg goed, maar dan, alles duikt ineen en zoals ik zei: ik had geen inkomsten meer, mijn crypto portfolio was door fouten te maken met meer dan 95% verdampt. 

En wat voor fouten hebben we het dan over?

Niet genoeg winst genomen en ook mijn portfolio niet goed genoeg beheerd in 2017. Sommige altcoins laten lopen en hoe hard die ook stegen aan het eind van 2017, zo hard dat ze ook daalden in de bearmarkt. En dat was heel pijnlijk. Het was echt wel een mentaal diep dal in 2018, maar doorzettingsvermogen is dan heel belangrijk. Echt geloven in jezelf.

Gewoon geloven in jezelf, overtuigd zijn van jezelf. Ondanks dat ik 95% van mijn portfolio kwijt was, ondanks dat mijn hele omgeving totaal niet meer in crypto geloofde. In 2018 kreeg ik letterlijk berichten van mensen: “Is het gedaan met crypto?”. Maar ik was er zo hard van overtuigd dat we binnen een paar jaar weer op het oude niveau zouden staan. “Ik zit op iets waar niemand anders op dit moment in gelooft.” Dat was voor mij een grote kans.

Toen ben ik all-in gegaan. Ik had echt geen 100 euro meer op mijn rekening staan. Ik dacht echt: “F^%k it, het is all or nothing

Je moet echt overtuigd zijn van wat je zelf weet. Dat heeft bij mij ook uiteindelijk geresulteerd in een van de beste beslissingen die ik gemaakt heb en dat was eind 2018, wanneer eigenlijk bijna de bodem van de bearmarkt bijna bereikt was. Toen ben ik all-in gegaan. Ik had echt geen 100 euro meer op mijn rekening staan. Ik dacht echt: “F^%k it, het is all or nothing.” 

Ik was op dat moment 23 jaar, ik woonde nog bij mijn moeder en ik geloofde op dat moment echt dat het de kans van mijn leven was. Ik ga nu alles erin steken dat ik kan. Dat heeft geresulteerd in dat ik bitcoin (BTC) heb gekocht, in drie keer. Eerst op $6.000, net voordat ‘ie er doorheen zakte. Toen op $4.100 en toen op $3.400. Ook veel ethereum (ETH) gekocht op $120 en $80. 

Ik denk dat iedereen het meemaakt. Als je succesvol wilt worden moet je gewoon geloven in jezelf en de noise rondom je negeren. Wat anderen zeggen, die niet genoeg van het onderwerp weten, moet je gewoon negeren. Die mensen mogen niet in je hoofd geraken.

We hebben het nu vooral gehad over het verleden; hoe ben jij gekomen tot waar je nu bent. Maar wat doe je nu zoal in het dagelijks leven?

Ik ben nu met van alles en nog wat bezig met crypto, maar ik heb vorig jaar ook besloten dat ik een tijdje wil gaan reizen. In mei van vorig jaar heb ik deeltje uitgecasht en ik voelde mij ook niet meer helemaal 100% goed in mijn rol als YouTuber. Ik vond het een heel eenzaam bestaan. Ik miste fysieke collega’s om mij heen. 

Ik had toen gezegd: “Oke, YouTube hoeft niet meer fulltime, ik wil eerst gewoon gaan reizen en nieuwe opportuniteiten komen vanzelf wel.”

Toen ben ik mij voornamelijk gaan focussen op Twitter. Ik vind dit veel aangenamer om te doen. Het is ook een andere community, iets dat mij meer aanspreekt, de meer ‘hardcore’ community. YouTube is vaak de eerste plaats waar mensen heen komen en dat is toch een andere soort van interactie. Twitter is veel persoonlijker, maar je kan het ook van overal ter wereld doen. 

Ik doe nu ook advisory voor twee crypto projecten. Een NFT project dat in de muziekindustrie actief is, dat is TopDJ.io. En een ander project heeft nog niet echt een website, maar het is een metaverse project dat gericht is op gamers. Ze zijn die metaverse nu aan het bouwen en het ziet er echt super nice uit. 

Je bent zelf in 2018 all-in gegaan natuurlijk. Stel iemand komt nu naar jou toe: “Quinten, ik ben van plan om alles wat ik heb in crypto te stoppen.” Wat zeg jij tegen diegene? Zou je het steunen, of zou je adviseren om eerst nog eens even heel goed na te denken?

Het is natuurlijk nooit goed om all-in te gaan. Toen ik het deed was de situatie heel anders. Ten eerste was het toen een bearmarkt. Ten tweede, de prijzen waren heel anders. Ten derde, de economische situatie was anders en ten vierde, ik heb dit puur gedaan op basis van mijn eigen kennis. Ik was zo rotsvast overtuigd dat dit een perfect moment was.

Maar als we spreken over iemand anders dan zou ik nooit zeggen: “Ga all-in”. Als hij of zij advies zou willen van mij, dan zegt dat eigenlijk al veel over het kennisniveau van de andere persoon. Dan weet hij of zij er eigenlijk niet genoeg van om een ‘all-in’ te kunnen verantwoorden. 

Ik zou nooit zeggen ga all-in. Zeker ook als je verantwoording hebt af te leggen aan iemand anders. Ik hoefde destijds nul verantwoording af te leggen. Ik had geen huis, ik had geen kinderen, ik woonde niet samen. Ik woonde toen gewoon op een kamer bij mijn moeder. Mocht ik destijds alles verloren hebben, dan was dat maar gewoon hoe het was. Dan zou ik gewoon opnieuw zijn begonnen. 

Ik zou nooit zeggen ga all-in. Zeker ook als je verantwoording hebt af te leggen aan iemand anders.

Toen stonden de sterren voor mij ook gewoon op een lijn. Ik zou het nu niet nog een keer doen. Er is veel onzekerheid, we weten niet wat crypto gaat doen in deze economische en geopolitieke omgeving. Dus nee, beperk het maar. Het is altijd goed om in crypto stappen, bijvoorbeeld met de DCA-strategie.

Volg Quinten op Twitter en neem ook zeker een kijkje op zijn YouTube kanaal, YoungAndInvesting!

 

The post Analyse: Exclusief interview met de auteur van ‘De Bitcoin revolutie’, Quinten François 
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!