Bitcoin (BTC) staat weer in de schijnwerpers op X, waar macro-influencers roepen dat een explosieve rally om de hoek ligt. De trigger? Een stijging in de “Global M2” geldhoeveelheid, die volgens hen Bitcoin naar nieuwe hoogtes zal stuwen. Maar niet iedereen is overtuigd. Een scherpe analist noemt het pure onzin en waarschuwt: “Dit is een fata morgana!” Wat is hier aan de hand? Tijd om de hype te ontleden!

Global M2: De nieuwe Bitcoin-raket?

De hype begon toen Raoul Pal, mede-oprichter van Real Vision, een grafiek dropte van Bitcoin versus Global M2 – de totale geldhoeveelheid van grote landen, omgerekend naar dollars. Zijn boodschap? “Het is tijd, plusminus een paar dagen!” Andere X-accounts haakten in. Eén voorspelde een “agressieve stijging” vanaf volgende week, met $74.500 als bodem. Een zelfbenoemde cryptogoeroe ging nog verder en beloofde een nieuwe all-time high “binnen weken”. Klinkt als goed nieuws toch? Maar toch zijn er critici.

Maar niet iedereen slikt de hype. Marktanalist TXMC (@TXMCtrades) trapte keihard op de rem met een lange thread op X. Zijn oordeel? De Global M2-grafieken zijn “onzinnig en ronduit oplichterij”. Waarom? Omdat de data niet klopt. Hij zei het volgende:

“De VS updaten M2 wekelijks, andere landen maandelijks. China, de VS en Japan zitten op maart, de rest nog op februari. Wat je ziet, is 95% valutaschommelingen, geen echte M2-groei!”

China’s rol en een dalende dollar

TXMC legt uit: China is goed voor 46% van de zogenaamde Global M2 en is het enige grote land waar de geldhoeveelheid boven de post-COVID-piek ligt. Waarom? Peking pompt geld in de economie om een schuldencrisis te tackelen. De VS daarentegen? “De M2 ligt onder de piek van 2022 en groeit amper, het traagste tempo ooit buiten 2022-24.” En die plotselinge “pop” in Global M2? Dat is gewoon de dalende dollar, die de in dollars omgerekende geldvoorraden oppompt. Hij sneert:

“Global M2 bestaat niet echt, het is een abstractie die ruis toevoegt via wisselkoersen.”

Hij haalt ook uit naar de “willekeurige 12-weken vertraging” die influencers gebruiken om Bitcoin en M2 te laten matchen. “Dit zijn overgefitte grafieken die recente geschiedenis misbruiken om correlatie te faken. Het is rommel!” TXMC’s conclusie? Dagelijkse of wekelijkse M2-data gebruiken om Bitcoin te voorspellen is misleidend.

Tegenreactie: Is de data toch betrouwbaar?

Niet iedereen laat zich overtuigen. YouTuber ColinTalksCrypto (@ColinTCrypto) sloeg terug: door te stellen dat China’s M2 dagelijks wordt bijgewerkt, niet maandelijks. Hij dropte grafieken tot 17 april 2025 en claimde dat Japan ook dagelijkse data heeft. “De helft van TXMC’s betoog valt in duigen,” schreef hij. Maar TXMC counterde direct:

“Er is géén dagelijkse M2. Dit zijn projecties van oude data met realtime wisselkoersen. Stop met deze onzin!”

Wat nu voor Bitcoin?

De discussie op X is een wilde rit. Aan de ene kant heb je macro-goeroes die zweren bij een M2-gedreven Bitcoin-rally. Aan de andere kant waarschuwt TXMC dat de data een luchtspiegeling is. Wie heeft gelijk? Eén ding is zeker: Bitcoin blijft een emotionele achtbaan. Gaat BTC exploderen zoals de optimisten hopen, of krijgen we eerst een reality check? Wat denk jij? Is dit de start van een bull run, of tijd om even pas op de plaats te maken? Laat het ons weten op X!

Het bericht Experts voorspellen Bitcoin prijsstijging in de komende dagen vanwege Global M2-grafiek verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!