…dus worden de koersen weer groen. Opvallend toch, voor niet-(crypto)beleggers zelfs onwaarschijnlijk, en toch. Zoals we gisteren nog schreven: ´Each day, we analyze emotions and sentiments from different sources and crunch them into one simple number: The Fear & Greed Index for Bitcoin and other large cryptocurrencies.´ De kunst om performant te beleggen over een langere periode is het tegengestelde te doen van het sentiment. Bij Fear, en liefst nog Extreme Fear, heerst er veel angst in Cryptoland en staan de noteringen laag. Dat kunnen koopmomenten zijn. Bij Greed en liefst nog Extreme Greed overheerst hebzucht, en staan de koersen hoog tot torenhoog. Het tegengestelde doen van de meerderheid-der-beleggers, van het sentiment, kan bijzonder lucratief zijn. Alleen moet je dan wel je eigen emoties negeren, daar ook tegenin gaan. Niet makkelijk! Maar zei er ooit iemand dat beleggen makkelijk is…?´ Tot daar.
Index
De Fear & Greed Index staat sinds afgelopen nacht op 21 wat op Extreme Fear duidt. De Index gaat van 0 tot 100. Hoe dichter het sentiment 0 benadert, hoe extremer de angst in de cryptomarkt. Hoe dichter de wijzer bij 100 belandt, hoe meer hebzucht, Greed er in de markt heerst. Het staat er gewoon voor wie het lezen wilt hoor:
´The crypto market behaviour is very emotional. People tend to get greedy when the market is rising which results in FOMO (Fear of missing out). Also, people often sell their coins in irrational reaction of seeing red numbers. With our Fear and Greed Index, we try to save you from your own emotional overreactions. There are two simple assumptions:
Extreme fear can be a sign that investors are too worried. That could be a buying opportunity.
When Investors are getting too greedy, that means the market is due for a correction.´
Zei er ooit iemand dat beleggen moeilijk is? Grapje natuurlijk. Beleggen is een emotioneel gebeuren voor 90 procent van de beleggers. Daarom verliest de grote meerderheid der (crypto)beleggers.
´Wat nu?´
Dat is ook wat uw Cryptonieuwsbrief probeert te doen: u behoeden voor emotioneel over-reageren. Geen dank hoor. De reacties die we krijgen (gelukkig maar een klein deel) van bijna 4000 lezers gaan van duim omhoog tot wel heel enthousiast. Grappig is dan dat zo´n mail vaak start met een compliment…om dan te vervolgen met ´mag ik even een vraag stellen?´ We zijn geen en willen ook niet zijn: een orakel. Een crypto-adviesdienst (da´s een ander abonnement). Wel geven we buiten het belangrijkste dagelijkse crypto & blockchain nieuws tussendoor ook tips zoals hier boven. (Veel belangrijker in se hoor dan ´koop deze munt voor 500 procent winst´!) Wijzen we op de mogelijkjheid tot zelfstudie – een voorbereid cryptobelegger telt voor twee – zoals onze Crypto Cursus. Omdat we te veel te vaak in contact komen met beleggers die verliezen. Die gedoemd zijn te verliezen. Beleggers die compleet onvoorbereid in de cryptoarena stappen. Want wat denkt u van volgende mail als voorbeeld: ´Beste Joost, ik heb een rekening geopend bij Bitpanda en er 500 euro op gestort. Wat nu? Beste groeten´. Tja, wat nu? Ga er maar aan staan…
Kennis = macht
Nu zit deze brief – email – schrijver wel goed daar, want het is een Europese exchange waar kwaliteit en een goede service vooraan staan. Je hebt de optie om direct crypto te kopen en te behouden in hun wallet, maar ook crypto indices en andere beleggingsinstrumenten zijn mogelijk op het platform. Er is tevens hun VISA kaart met cashback (hoe meer je besteedt hoe meer je terugkrijgt), maar vooral: ook Bitpanda heeft een educatief deel van de site. Lessen voor beginners, gevorderden en zelfs zogenaamde ´experten´ kunnen altijd nog bijleren. Daar kunnen ook wij alleen maar blijven op hameren: bereid je voor, leer wat de kansen maar ook de risico´s inhouden, en weet wat je bezit. Hoe meer kennis je verwerft, hoe beter je beleggersprestaties zullen zijn.
Lessen geleerd?
Tot daar. Dus: de meeste munten staan weer flink in het groen. Hopelijk heeft Elon Musk zijn lesje geleerd (maar denkelijk niet hoor). Zijn fortuin als rijkste man ter man ter wereld, nog zo recent als maart 2021, is een stukje geslonken. Want én Tesla´s koers staat lager, én zijn bitcoin aankoop voor 1,5 miljard dollar heeft aan waarde ingeleverd sindsdien. Schoenmaker blijf bij je leest, kan in deze dan heten: autobouwer blijf bij je…eeuh…lopende band. De man zal er geen dikbelegde boterham minder om eten hoor, want wie zou niet met hem willen ruilen op plaats drie in de ranglijst der rijksten op aarde?
Waarschuwing!
Waar we u wel absoluut voor moeten waarschuwen: de vele valse YouTube video´s en andere berichten op sociale media, van snoodaards die zich als mister Musk voordoen! Sinds oktober 2020 tref je ze al aan en telkens weer trapt een deel van de kijkers en lezers er in. Musk imitators maakten zo lichtgelovigen al 2 miljoen dollar lichter. Tijdens de laatste zeven maanden verloren ze zo wel 80 miljoen dollar aan scams, oplichterij, valse emails, nagemaakte videoboodschappen. Ga NOOIT in op onbekenden die u gratis munten, presentjes, cadeau´s in het algemeen aanbieden. Gratis is nooit echt gratis hoor. Wees ook uiterst voorzichtig met het downloaden van apps, want voor je het weet zit zo´n evildoer in uw smartphone en steelt zo uw inlogcodes en paswoorden! Techradar.com: ´Scammers are using a network of fake apps to steal funds from crypto newbies´.
Steun?
De bitcoin koers ligt nog steeds op koers, aldus PlanB van het nog altijd onovertroffen S2F bitcoin Model. Het Stock-to-Flow bitcoin Model – we zouden het maar in ´t oog houden in uw plaats. Te dicht net de neus op de groene en rode cijfertjes kan verhinderen dat je The Big Picture compleet uit het…oog verliest! Dit ook een interessante observatie die The Wolf Of All Streets maakt op Twitter. Wanneer of indien BTC van deze steun af ketst, zal dat waarschijnlijk een serieuze opwaartse beweging betekenen. Maar laat ons zeggen dat de cryptomarkt in haar geheel wel aan goed nieuws toe is. De overgrote aandacht voor het milieuaspect van bitcoin-mijnen mag wel eens gaan luwen, wat u?
Kosten
Bitcoin verbruikt evenveel stroom als Noorwegen. Noorwegen verbruikt evenveel stroom als Noorwegen, weet u wel? Dan kunnen we evengoed counteren met: de hele bankenwereld verbruikt dubbel zoveel stroom als bitcoin! En dat klopt dan nog ook. Trouwens; bent u dan zo tevreden over uw bank? Lezen we niet net vanochtend nog dat een bepaalde Nederlandse bank – we noemen geen naam maar hij begint met een A. – kosten aanrekent niet alleen om te lenen (da´s wiedes), maar ook voor je (eigen) geld afhalen, geld storten, beleggen, sparen. Dan kennen wij toch een veel beter alternatief – NEXO. Misschien al eens van gehoord? Check it out anders…
(uit: Cryptonieuwsbrief.nl)
appeared first on Biflatie.