Op woensdag 3 april verklaarden Federal Reserve-functionarissen, waaronder voorzitter Jerome Powell, dat er meer discussie nodig is voordat er beslissingen worden genomen over eventuele renteverlagingen. Veel financiële analisten hadden verwacht dat de eerste renteverlagingen zouden plaatsvinden tegen juni 2024, maar op dit moment is daar nog geen zekerheid over. Dit betekent dat risicovolle activa zoals Bitcoin en aandelen mogelijk een periode van grotere consolidatie kunnen ingaan voordat ze verder stijgen.

Jerome Powell wijst op de banengegevens In een toespraak voor de Stanford Graduate School of Business merkte Powell op dat recente rapporten over zowel banengroei als inflatie de verwachtingen hebben overtroffen. Hij benadrukte dat hoewel beleidsmakers over het algemeen consensus hebben over mogelijke renteverlagingen later in het jaar, dergelijke acties alleen zullen worden ondernomen wanneer ze “meer vertrouwen hebben dat de inflatie gestaag afneemt richting het Fed-doel van 2%”.

Powells opmerkingen zijn in lijn met het algehele standpunt van de Fed, aangezien zij streeft naar een balans tussen de risico’s van renteverlagingen voordat de rente op het gewenste niveau komt en niet langer een belemmering vormt voor economische activiteit dan nodig is.

In afzonderlijke opmerkingen tegenover CNBC op woensdag suggereerde president van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, dat de rentetarieven waarschijnlijk niet verlaagd moeten worden tot het vierde kwartaal van dit jaar. Bostic voorziet dat slechts een enkele renteverlaging van een kwart procentpunt geschikt zal zijn in 2024, wat aanzienlijk minder is dan de drie of meer verlagingen die door de meeste van zijn collega’s worden verwacht. Hij voegde eraan toe:

“We hebben gezien dat de inflatie veel hobbeliger wordt. Als de economie zich ontwikkelt zoals ik verwacht, en dat zal betekenen dat we een voortdurende robuustheid zien in het BBP en de werkgelegenheid, en een langzame daling van de inflatie gedurende het jaar, denk ik dat het gepast zal zijn voor ons om aan het einde van dit jaar, in het vierde kwartaal, naar beneden te gaan.”

Hogere rentetarieven zijn altijd een afschrikmiddel geweest voor risicovolle activa zoals Bitcoin, crypto en aandelen. Als de Fed dus besluit om haar koers te vertragen, zouden BTC en crypto mogelijk een langere consolidatieperiode kunnen ingaan.

On-chain data provider Santiment meldt dat de daling van Bitcoin naar $65,5K een domino-effect heeft gehad op de cryptomarkt. In de afgelopen zeven dagen is er een daling van 3,61% in de totale marktkapitalisatie geweest, terwijl het handelsvolume met 18,84% is gedaald in vergelijking met de voorgaande week.

Aan de andere kant blijft de institutionele vraag naar Bitcoin hoog. Robert Kiyosaki zei echter dat de Fed alleen maar speelt met inflatie en dat de beste activa om vandaag te kopen goud, zilver en Bitcoin zouden zijn.

Het bericht Fed maakt geen haast met renteverlagingen, wat betekent dit voor Bitcoin? verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!