De trein gemist
Iedereen die het advies van de FT ter harte nam, miste de trein van Bitcoin en zag zich grote bedragen door de neus geboord worden. We kunnen alleen maar hopen dat ze hun abonnementsprijs op een andere manier hebben kunnen terugverdienen. Het is grappig dat FT-columniste Rana Foroohar in een artikel dat enkele jaren te laat kwam, besloot om de situatie opnieuw te evalueren met een ietwat minder streng en objectiever perspectief dan de negatieve commentaren die dagelijks door haar Alphaville collega’s de wereld werd ingestuurd. Volgens Foroohar geeft de prijsstijging van Bitcoin misschien een pril signaal van een nieuwe wereldorde waarin de Verenigde Staten en de dollar een minder belangrijke rol spelen. De auteur – die volgens haar biografie ook de wereldwijde economische analist van CNN – ‘ontdekte’ dat ‘sommigen op de markt’ geloven dat het monetaire beleid van de VS na de financiële crisis na 2008, bedoeld om de markten te stabiliseren, plaats zal maken in de post- Covid periode voor een monetarisering van de stijgende Amerikaanse schuldenlasten. Als de Amerikaanse overheid zoveel schulden verkoopt dat de dollar zijn waarde begint te verliezen, dan zou Bitcoin een veilige haven kunnen zijn. Het is dus een heel ander geluid dat de Financial Times plots laat horen.
FED maakt zich geen zorgen over Bitcoin op $ 50.000 of hoger
Of crypto een opkomend substituut is voor het kapotte fiat geld systeem valt nog te bezien, maar de agressieve institutionele acceptatie van Bitcoin in de afgelopen weken geeft op dat vlak alleszins te denken. Het is alle dagen wachten op de volgende bedrijven of banken die aankondigen dat ze ook een positie in Bitcoin hebben verworven. Maar in dat verband is het interessant om eens te kijken hoe de Amerikaanse centrale bank haar standpunt ten opzichte van Bitcoin en de andere crypto’s zal bepalen. En wat blijkt: de FED maakt zich geen zorgen over Bitcoin op $ 50.000 of hoger. Meer zelfs: de huidige FOMC-president sprak zich in relatief positieve termen uit over de cryptocurrencies. St. Louis FED-president James Bullard beschouwt Bitcoin niet langer als een bedreiging voor de reservevaluta van de wereld. Bitcoin & co moeten met andere woorden volgens Bullard niet meer als een bedreiging voor de dollar worden beschouwd.
Bullard laat het achterste van zijn tong niet zien
Het beleid van de FED is erop gericht dat de economie een dollareconomie zal blijven in de toekomst, waarbij het niet uitmaakt of de goudprijs omhoog of omlaag gaat en of de Bitcoin prijs omhoog of omlaag gaat. Maar het achterste van tong liet de St. Louis FED-president niet zien. Want Bullard weigerde te bespreken, waarom naar zijn mening de prijs van Bitcoin alleen maar omhooggaat. Bullard kan daar weinig of niets over zeggen, want de explosie van de prijs van Bitcoin kan rechtstreeks in verband worden gebracht met de monetaire waanzin die door centrale banken is ontketend en waar de Amerikaanse centrale bank een doorslaggevende rol in heeft gespeeld.
Dollar wordt stelselmatig ondermijnd door de geldcreatie van de FED
De meedogenloze verwatering van de ‘reservevaluta van de wereld’, de kracht van de dollar wordt stelselmatig ondermijnd door de geldcreatie van de FED, is het geen wonder dat Bitcoin – waarvan de beschikbaarheid beperkt blijft tot 21 miljoen stuks – op de voorgrond is gekomen als een breed geaccepteerde opslag van waarde voor de crypto-bulls. Bitcoin kan worden gebruikt om zich in te dekken tegen inflatie of tegen een verdere koersdaling bij de fiat valuta’s. De Amerikaanse dollar loopt evenals andere valuta’s groot gevaar in een wereld waarin de centrale banken de gehele rentecurve hebben genationaliseerd, waardoor een van de belangrijkste inflatiesignalen werd vernietigd.
Wat nog belangrijker is, is dat Bitcoin voor een hele generatie jongere beleggers nu het equivalent is geworden van digitaal goud. De groeiende acceptatie door bedrijven als onder meer Visa, Mastercard en zelfs de oudste Amerikaanse bank, BNY Mellon, betekent dat Bitcoin binnenkort zal worden erkend als een wettig betaalmiddel. Hoewel het een betaalmiddel is dat geheel buiten de bevoegdheden van de centrale bank valt.
Bullard, die sinds 2008 leiding geeft aan de St.Louis Fed en aanvankelijk een havik was voordat hij veranderde in een van de grootste voorstanders van de massale monetaire stimuleringsmaatregelen van de FED, uitte echter wel zijn bezorgdheid over wijdverbreide transacties met behulp van een reeks cryptocurrencies die niet door overheden worden uitgegeven. Dollars kunnen ook elektronisch worden verhandeld, dus is daar volgens Bullard niet echt een probleem mee. Hij ziet wel een probleem in het feit dat valuta’s zoals Bitcoin onderhands worden uitgegeven. Wat Bullard er niet bij zegt dat Bitcoin een valuta is waar de FED geen greep op heeft en die dus per definitie vroeg of laat onvermijdelijk een bedreiging voor de dollar wordt.
Wat zal Bullard zeggen als Bitcoin doorstijgt tot $ 100.000?
Bullard stelt daarbij ook dat zowel de euro als de Japanse yen sterke valuta’s zijn, wat alleen iets waard is in een wereld van fiat valuta’s waarin de waarde van al deze valuta’s relatief is en waar elke valuta vroeg of laat onderuit kan gaan. Volgens Bullard kan geen enkele munt de dollar vervangen, dus ook de Bitcoin niet. Maar weigert Bullard niet de waarheid onder ogen te zien? Wat zal hij zeggen als Bitcoin doorstijgt tot $ 100.000? Hij (en de rest van de FED) gelooft niet dat in de toekomst veranderingen in het monetaire systeem zullen opduiken. Terwijl de wereldbeurzen de records aan elkaar rijgen en met de koers van Bitcoin die boven $ 50.000 uitkwam, ziet Bullard geen duidelijke signalen die wijzen op excessen op de beurs van Wall Street, hoewel hij grif toegaf dat aandelen over het algemeen zeer stevig gewaardeerd worden.
Het belangrijkste waar op de beurs alles om draait, is de waardering van technologiebedrijven. Ze hebben geweldige technologie in huis, ze realiseren grote omzetten en hebben goede bedrijfsmodellen waarbij de sky the limit is. Bullard weet niet zeker of je dat deel van de beurs een bubbel kunt noemen. Het is moeilijk proberen te begrijpen wat die bedrijven echt waard zijn.
Als er geen zeepbellen zijn, wat is er dan aan de hand?
Bullard maakt hier echter een zware denkfout. Als het waar is wat hij zegt, was Gamestop echt $ 30 miljard waard enkele weken geleden, iets wat niemand eigenlijk kan geloven. Maar er zijn volgens Bullard geen zeepbellen. Maar als er geen sprake is van een zeepbel is, wat is er dan wel aan de hand? Volgens de president van de St Louis Fed weerspiegelen de aandelen gewoon het sterke economische herstel dit jaar. Wall Street denkt dat de Amerikaanse economie dit jaar sneller zal groeien dan de Chinese economie, waarbij die Amerikaanse economie wordt gevoed door de fiscale stimuleringsmaatregelen en door het monetair beleid.
Maar op de vraag of hij van mening was dat de FED het tempo van de aankopen van activa moet verminderen, gaf Bullard geen duidelijk antwoord. Hij stelt voor om te wachten tot de Amerikaanse economie inderdaad opnieuw in topvorm is. Er komt met andere woorden geen verandering in de monetaire politiek van de FED, waardoor nog honderden miljarden dollars aan vers gedrukte geld nog naar de markt moeten komen. En niet te vergeten: in mindere mate ook naar economie. De meest waarschijnlijke uitkomst is precies een zescijferige Bitcoin-prijs. Maar dat zal je Bullard dus niet horen zeggen. Hij weigert zich uit te spreken over de prijsstijging bij Bitcoin.
Steeds meer bedrijven verlenen anderzijds ondersteuning voor alternatieve activa
Steeds meer bedrijven verlenen anderzijds ondersteuning voor alternatieve activa waarbij Mastercard (MA) en Bank of New York Mellon (BK) het voor klanten gemakkelijker maken om cryptocurrencies te gebruiken. Tesla (TSLA) investeerde ook $ 1,5 miljard in Bitcoin en kondigde aan dat het de crypto voor betaling in de nabije toekomst zou gaan accepteren. Dat blijft uiteraard niet zonder gevolgen. “Ik denk dat bitcoin tegenwoordig een veel stabielere activaklasse is dan drie jaar geleden”, zegt Michael Saylor, CEO van bedrijfssoftwarebedrijf MicroStrategy (NASDAQ: MSTR). “In maart 2020 zag je de eerste institutionele beleggers arriveren en die trend zal zich in 2021 doorzetten. De meesten zijn enthousiast over bitcoin als ruilmiddel … maar persoonlijk geloof ik dat het meest nuttige gebruik opslag van waarde zal zijn.” Coinbase opent anderzijds een wachtlijst voor Ethereum 2.0 Staking, zo werd afgelopen week nog bekendgemaakt. Het is nu wachten op meer nieuws van het Bitcoin-front. We vermoeden dat dit niet lang op zich zal laten wachten.
Een goed gedefinieerd regelgevingsregime voor cryptovaluta is dringend nodig
MicroStrategy heeft dinsdag zelfs aangekondigd dat het $ 600 miljoen aan converteerbare obligaties zal aanbieden om meer Bitcoin te kopen en er wordt gespeculeerd dat dit een blauwdruk biedt voor aankopen van Bitcoin na een ruil tussen Saylor en Elon Musk. MicroStrategy en Jack Dorsey’s Square (SQ) haalden vorig jaar al de krantenkoppen nadat ze geld van het bedrijf hadden gebruikt om Bitcoin te kopen. Ondertussen zei Uber CEO Dara Khosrowshahi vorige week dat deze transportgroep het idee om Bitcoin te kopen had besproken maar snel had verworpen, hoewel het aan het overwegen is om cryptocurrencies als betaling te accepteren. Met innovatie komt regelgeving: een goed gedefinieerd regelgevingsregime voor cryptovaluta is dringend nodig, aldus SEC-commissaris Hester Peirce. “Het is niet alleen dat er al enige tijd om duidelijkheid wordt gevraagd en dat een nieuwe administratie de kans biedt om met een frisse blik naar het fenomeen van de cryptocurrencies te kijken, maar het is ook een moment waarop het lijkt alsof andere grote spelers op de markt met een andere en frisse blik naar Bitcoin kijken.” Peirce kreeg de bijnaam “Crypto Mom” nadat ze publiekelijk een afwijkende mening uitte over het besluit van de SEC in 2018 om een Bitcoin ETF-aanvraag, ingediend door Cameron en Tyler Winklevoss, af te wijzen. Ze vervult momenteel haar tweede termijn als een van de vijf commissarissen van de SEC en zal zich zeker niet tegen Bitcoin en de andere cryptocurrencies verzetten.
Bitcoin Trust van Osprey Fund is nu beschikbaar voor particuliere beleggers via de Over-The-Counter handel
Maar er was nog nieuws afgelopen week. De Bitcoin Trust van Osprey Fund is nu beschikbaar voor particuliere beleggers via de Over-The-Counter handel. Het fonds is twee jaar geleden opgericht en Osprey heeft halverwege vorig jaar een aanvraag ingediend om de trust te registreren bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zei Osprey CEO Greg King. Het voegt zich bij een reeks nieuwe bitcoin-fondsen die rechtstreeks gericht zijn op de marktleidende Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) voordat een bitcoin ETF wordt goedgekeurd door de SEC. De reeks omvat de namen van Bitwise Asset Management, BlockFi en CrossTower die tot doel hebben traditionele beleggers blootstelling aan bitcoin te geven zonder de cryptomunt actief zelf te bezitten.
Osprey-fonds heeft bijna $ 80 miljoen aan beheerd vermogen
Het Osprey-fonds is op dezelfde manier gestructureerd als GBTC en heeft bijna $ 80 miljoen aan beheerd vermogen en is rechtstreeks toegankelijk voor geaccrediteerde beleggers en indirect voor particuliere beleggers via OTC-handelsdesks. Grayscale is eigendom van Digital Currency Group, het moederbedrijf van CoinDesk. Osprey vraagt een beheervergoeding van 0,49%, in vergelijking met de jaarlijkse vergoeding van 2% van GBTC. Het fonds heeft ook 0,3% aan andere uitgaven voor diensten zoals cryptocustody. King zei dat hij echter niet verwacht dat die extra uitgaven zo hoog zullen blijven. “We verwachten dat die kosten in de loop van de tijd en naarmate we groeien, zullen dalen”, zei King. “De bewaarkosten zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald en naarmate die trend zich doorzet, zullen die besparingen rechtstreeks naar de beleggers vloeien in de vorm van lagere kosten.” Deze vergoedingsstructuur maakt het fonds goedkoper dan GBTC, maar duurder dan andere nieuwe fondsen, zoals het master-feeder Bitcoin-fonds van CrossTower, dat een beheervergoeding van 0,60%. Fidelity Digital Assets is de bewaarder van het Osprey-fonds, Grant Thornton is de auditor en Coin Metrics is de indexprovider. Als de SEC Bitcoin ETF’s begint goed te keuren, kan de waarde van fondsen zoals Osprey en GBTC aanzienlijk dalen. In dat geval zou Osprey de omzetting naar een ETF-structuur goed bestuderen, aldus King.
Harm van Wijk
Het bericht FED maakt zich geen zorgen over Bitcoin op $ 50.000 dollar of hoger verscheen eerst op Biflatie.