De speculatie over renteverlagingen door de Fed houdt de markten op scherp. Op dit moment lijkt de koers een beetje verwarrend zonder duidelijk signaal wanneer de eerste renteverlaging zou kunnen plaatsvinden. Te midden van alle speculaties verklaarde Raphael Bostic, president van de Federal Reserve Bank of Atlanta, dat hij tevreden is met het handhaven van de huidige rentetarieven en herhaalde hij dat hij van mening is dat het verlagen van de leenkosten pas acceptabel zal zijn tegen het einde van het jaar.

Volgens The Business Times verklaarde Bostic dat hoewel hij nog steeds denkt dat de inflatie het streefcijfer van twee procent van de centrale bank zal bereiken, dit proces waarschijnlijk langer zal duren dan de meeste mensen verwachten. Het hoofd van de Atlanta Fed heeft al verklaard dat hij verwacht dat er dit jaar slechts één renteverlaging zal plaatsvinden.

Bostic’s visie op de renteverlaging van de Fed komt overeen met economische gegevenspunten in de VS. Met 303.000 nieuwe banen toegevoegd in maart 2024 – de grootste toename in tien maanden – presteerde de Amerikaanse economie beter dan de marktverwachtingen van 200.000 en een neerwaarts herzien aantal van 270.000 in februari. Dit duidt erop dat de economie robuust blijft. Het werkloosheidspercentage daalde van 3,9% naar 3,8%, wat ook onder de marktverwachtingen lag. Dit wijst op de voortdurende kracht van de Amerikaanse arbeidsmarkt, waardoor de Fed renteverlagingen kan rechtvaardigen en meer tijd kan winnen.

Jerome Powell, de voorzitter van de Federal Reserve, heeft eerder scepticisme geuit over de kans op een recessie in de Amerikaanse economie. Hij erkende echter dat het moeilijk is om te voorspellen wanneer de rentetarieven door de centrale bank worden verlaagd. Vanwege de onzekerheid rond mogelijke toekomstige inflatoire gebeurtenissen, steunt de Fed momenteel de staat van de economie zoals die is.

Sinds december 2023 heeft de markt ongeveer drie renteverlagingen geprijsd voor 2024; de eerste renteverlaging werd verwacht tijdens de vergadering in maart. Echter, economische feiten en consistente signalen van Fed-leiders hebben de verwachtingen daarvan aanzienlijk verminderd. De Bitcoin-markten zouden hierdoor beïnvloed kunnen worden.

In het verleden hebben investeerders bij het beoordelen van activa veel belang gehecht aan de rentebeslissingen van de Federal Reserve. Overheidsobligaties verliezen doorgaans waarde wanneer de rente wordt verlaagd, waardoor bitcoin en andere virtuele activa aantrekkelijker worden.

De marktinstabiliteit voor cryptocurrencies is veroorzaakt door het uitstel van de renteverlaging door de Fed, wat investeerders ertoe kan brengen om tijdelijk vast te houden aan traditionele activa. Bovendien wordt de sterke vraag naar investeringen in stand gehouden door een sterke economie.

In welvarende economieën hebben riskantere investeringen de voorkeur. Gezien de huidige situatie lijkt het niet waarschijnlijk dat de beslissing van de Fed het tempo waarin de crypto-markt zich uitbreidt zal vertragen.

Het bericht Fed uitstel van renteverlaging zorgt voor meer volatiliteit verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!