Federal Reserve verhoogt rente met 0,25%, bitcoin koers reageert

Gisteren vond de allereerste Federal Open Market Committee (FOMC) van het nieuwe jaar plaats. Het FOMC maakt deel uit van de Federal Reserve, de centrale bank van de Verenigde Staten, en fungeert als de monetaire beleidsmaker voor ’s wereld grootste economie.

De belangrijkste taken van de Federal Reserve is het bewaken van stabiele prijzen, wat resulteert in het doel om de inflatie rond de 2% te houden, en tegelijkertijd ervoor zorgen dat de economie blijft draaien. Die inflatie is echter extreem hoog opgelopen en om die reden werd de centrale bank gedwongen om de monetaire duimschroeven flink aan te draaien.

Renteverhoging Fed

De Amerikaanse centrale bank kondigde gisteren een renteverhoging van 25 basispunten aan. Gedurende 2022 had de Fed tijdens vier FOMC-meetings de beslissing gemaakt om de rente met 75 basispunten te verhogen en tijdens de laatste vergadering van 2022 werd de rente met 50 basispunten verhoogd. Het huidige besluit illustreert dat de Fed de renteverhoging langzaam aan het afbouwen is. Voorafgaand aan de FOMC van gisteren kon je tevens in het Bitcoin nieuws lezen dat de markt (99%) een renteverhoging van 0,25% al verwachtte.

Fed blijft streng, effect op BTC koers

Nu de renteverhoging van 25 basispunten grotendeels was ingeprijsd, zocht de markt naar aanwijzingen tijdens de speech van de voorzitter Jerome Powell om een antwoord te krijgen op de vraag of de centrale bank een pauze in haar monetaire verkrappingscyclus overweegt. Powell zei in zijn toespraak dat prijsstabiliteit de basis van de economie is en die kosten wat het kost behouden moet worden. Hij zei ook dat we nu voor het eerst in het ”desinflatoire proces” zitten. Dit verwijst naar een vertraging van het stijgingstempo van algemeen prijsniveaus, in tegenstelling tot deflatie waar het algemeen prijsniveau van goederen en diensten daalt.

Hij merkte op dat voortdurende renteverhogingen nog steeds passend zouden zijn, aangezien de Fed de inflatie probeert terug te brengen naar het streefniveau van 2%.

Als gevolg van de renteverhoging en de toespraak steeg de bitcoin koers in een uur tijd met ongeveer 3%. Het wist vannacht zelfs een hoogtepunt neer te zetten van $24.157, maar op het moment van schrijven komt de koers uit op $23.822. De koers van ethereum liet ook een mooie prijsstijging zien: in een uur tijd stond het met meer dan 4% in het groen. Op het moment van schrijven komt de koers uit op $1.669.

The post Analyse: Federal Reserve verhoogt rente met 0,25%, bitcoin koers reageert
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!