Als er iemand bijzondere vergelijkingen heeft, dan is het Arthur Hayes wel. Hayes is de voormalige CEO van de crypto derivatenbeurs BitMEX, maar tegenwoordig schrijft hij regelmatig analyses. Hayes heeft een zeer uitgesproken mening en daarom vallen zijn artikelen vaak op. Dit keer beschrijft hij het verband tussen zijn stroeve voortgang met kitesurfen en de Amerikaanse centrale bank – en waarom fiatvaluta net zo waardevol zijn als toiletpapier.
Federal Reserve zorgt tóch voor inflatie
Volgens Hayes probeert de Federal Reserve twee vliegen in één klap te slaan, maar de manier waarop is volgens de analist verkeerd. De centrale bank doet namelijk tegelijkertijd aan quantitative easing (QE), of kwantitatieve verruiming, én aan quantitative tightening (QT).
Tijdens de coronapandemie voerde de Federal Reserve een QE-beleid en begon met printen van geld. Daardoor steeg de inflatie en inmiddels is de Fed overgestapt van QE op QT om te voorkomen dat de inflatie uit de hand loopt. Dit maakt het voor de bankensector immers minder aantrekkelijk om geld uit te lenen, ze kunnen nu ook veel verdienen op de staatsobligaties.
Maar door de hoge rentes gebeurt eigenlijk het tegenovergestelde, meent Hayes. Want nu krijgen investeerders in obligaties juist méér betaald, terwijl de centrale bank probeert om met QT te voorkomen dat er meer fiatgeld de financiële markt in wordt geslingerd.
Netto zou de markt hierdoor elke maand groeien met 32 miljard dollar, in plaats van dat deze krimpt. Hayes vergelijkt daarom het beleid van de Fed met zijn surfavonturen waar hij overeind probeert te staan om het gevecht met de wind niet te verliezen.
Bitcoin is de oplossing voor Fed beleid
Zo lang de Fed dit beleid niet aanpast, zullen technologie-aandelen en crypto blijven stijgen, concludeert de voormalige topman. Daarbuiten zou niets winstgevender zijn dan geld ‘parkeren’ bij de Federal Reserve.
Hayes denkt dat dit exact is waar bitcoin (BTC) voor gemaakt is, doordat de crypto een limiet op het aantal coins heeft. “Bitcoin is de oplossing voor een kapot, corrupt en parasitisch bankensysteem. Als [centrale banken] meer ‘fiat-toiletpapier’ maken, dan stijgt de waarde van bitcoin gemeten in deze fiat-valuta. Dit is waarom de bitcoin koers sinds maart al met 18% is gestegen,” aldus Hayes.
The post Analyse: Fiatgeld is toiletpapier, Bitcoin is het antwoord, zegt oud BitMEX CEO
appeared first on Crypto-Insiders.