Na de handelsdeal tussen China en de Verenigde Staten schoten bitcoin en de S&P 500 omhoog. Inmiddels is de bitcoin koers alweer enkele duizenden dollars gedaald, en lijken de bulls de controle een beetje te verliezen. Hoewel de S&P 500 gisteren nog een minimale stijging op de borden wist te zetten, lijkt er vandaag weer een volatiele dag op de planning te staan.

Belangrijke economische data

Er staat vandaag namelijk een hoop belangrijke economische data op het programma. Eerder deze week kregen we al de consumentenprijsindex (CPI), maar vandaag om 14.30u komt daar ook nog de producentenprijsindex (PPI) bij.

Dat is een inflatiemaatstaf die vaak voorloopt op de CPI, en om die reden belangrijk is voor de Amerikaanse centrale bank. Hoewel het op dit moment nog maar de vraag is in hoeverre deze index waardevol is, omdat er natuurlijk ook sprake is van een hoop ruis als gevolg van de handelsoorlog.

Hetzelfde geldt voor de Retail Sales, de omzetcijfers van de Amerikaanse detailhandel. Die geven ons een inkijkje in het vermogen van de Amerikaanse consument om geld te spenderen, en dat vormt een belangrijk deel van de ruggengraat van de economie van de Verenigde Staten.

Verder krijgen we op hetzelfde tijdstip ook nog de werkloosheidsclaims, een wekelijkse indicator die laat zien hoeveel mensen er in de afgelopen zeven dagen voor het eerst een uitkering hebben aangevraagd.

Wat dat betreft krijgen we een redelijk compleet beeld van de gezondheid van de Amerikaanse economie vandaag. En voor de bitcoin koers en de S&P 500 is het belangrijk dat we positieve data krijgen, want ze hebben allebei baat bij een gezonde economie.

Beleggers nemen voorzichtig weer risico

Niet in de laatste plaats omdat beleggers in toenemende mate weer risico durven te nemen. Vanaf de piek van 7 april zagen we de High Yield Credit Spreads in de Verenigde Staten al met 152 basispunten dalen (1,52%-punt). En daarmee betalen bedrijven nog maar 3,09%-punt extra rente dan de Amerikaanse overheid op staatsobligaties.

Dat is een lage spreiding die ons in feite vertelt dat beleggers heel optimistisch zijn over de economie, geen recessie verwachten en weinig faillissementen voorzien.

Dat maakt de markt in theorie ook weer extra kwetsbaar, omdat de verwachtingen momenteel zo optimistisch zijn. In grote lijnen is dat gerechtvaardigd, maar de kans is groot dat de handelsoorlog nog een staartje krijgt.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!