Af en toe wordt het crypto nieuws gevuld met grimmige verhalen waarvan je hoopt dat het je nooit zal overkomen. Zo werd vorige maand de eigenaar van een crypto managament firm uit Dubai ontvoerd met als doel om een enorm fortuin aan crypto buit te maken. Ook kon je een tijdje terug een verhaal voorbij zien komen over een ´cryptomisdaad´ in ons eigen land. Een man uit Hoorn werd in oktober 2021 namelijk gegijzeld en beroofd voor maar liefst 200 duizend euro aan crypto.
Over de jaren heen zouden er minstens honderd fysieke aanvallen geweest zijn tegen bitcoin (BTC) holders of infrastructuur die BTC-transacties mogelijk maken.
Allereerste BTC aanval
Dit blijkt uit een opgestelde lijst van 12 juni op Github die alle geregistreerde aanvallen op een rijtje heeft gezegd. Jameson Lopp, mede-oprichter en technisch directeur van Bitcoin-beveiligingsbedrijf Casa, is degene die de lijst samen heeft gesteld.
Het is belangrijk om te vermelden dat het aantal in werkelijkheid een stuk hoger zal liggen, aangezien veel aanvallen niet publiekelijk worden gemeld.
Uit de lijst blijkt dat de allereerste geregistreerde bitcoin aanval op 29 december 2014 plaatsvond. Hal Finney, een van de eerste ontwikkelaars die aan het Bitcoin netwerk heeft bijgedragen, was het slachtoffer van deze eerste aanval.
Volgens het verspreide nieuws van die dag was Finney na maanden van online intimidatie ‘’SWATed’’. Bij swatting wordt er een valse noodoproep gedaan bij de hulpdiensten om ze bewust op het verkeerde been te zetten.
Een onbekend persoon eiste 1.000 BTC in ruil voor het niet vrijgeven van zijn persoonlijke gegevens. Finney betaalde niet waardoor het huisadres van de allereerste BTC ontvanger publiekelijk werd gemaakt terwijl hij de politie belde om te zeggen dat Finney zelfmoord wilde plegen. Dit was maanden voordat Finney in augustus 2014 overleed.
Bitcoin ATM ramkraak
Zoals gezegd zijn de aanvallen niet alleen gericht op mensen met een bitcoin fortuin in bezit, maar ook op infrastructuur die BTC-transacties mogelijk maken. Zo kon je recentelijk bijvoorbeeld nog lezen dat een bitcoin geldautomaat in Texas het doelwit was van een ramkraak. Bij een ramkraak van een bitcoin ATM is het uiteraard niet mogelijk om bitcoins buit te maken, maar hoogstwaarschijnlijk zat er wel cash in de machine.
The post Analyse: Fysieke bitcoin overvallen: moet je je zorgen maken?
appeared first on Crypto-Insiders.