De Groep van Zeven (G7), bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, wil haast bij de regulering crypto-assets. Volgens de bronnen is de reden hiervoor onder meer het instorten van het Terra-protocol en de UST-stablecoin.
“In het licht van de recente onrust in de cryptomarkt, roepen de G7 de Financial Stability Board (FSB) op om snel wetgeving te ontwikkelen en implementeren”, aldus de ministers van financiën en centrale bankiers van de G7-landen.
Onstabiele stablecoins reden voor haast
De turbulentie in de cryptomarkt van afgelopen week kwam vooral van Terra. Het stablecoin-protocol waarvan de UST-stablecoin zonk van 1 dollar tot ongeveer 0,07 dollar. Zelfs de stablecoin van Tether (USDT) verloor even de koppeling met de Amerikaanse dollar. Alles bij elkaar was dat blijkbaar reden genoeg voor de G7 om de boel op scherp te zetten.
Villeroy de Galhau, de gouverneur van de Franse centrale bank, sprak maandag in Parijs ook nog over stablecoins. Volgens De Galhau is de naam ‘stablecoin’ niet passend en zijn de munten “mogelijk heel onstabiel”. Verder is de voorman van de Franse centrale bank van mening dat stablecoins onder toezicht moeten komen en in alle jurisdicties dezelfde behandeling krijgen.
Eurocommissaris Mairead McGuinness riep eerder ook op tot de wereldwijde regulering van de cryptomarkt. Om investeerders te beschermen en de klimaatafdruk van bitcoin-achtige technologie te beperken. Het lijkt er dus op dat de regeldruk op de cryptomarkt alleen maar zal toenemen de komende maanden tot jaren.
Europa dichtbij nieuwe cryptowetgeving
In Europa zitten we momenteel in de afrondende fase van de Markets in Crypto Assets Regulation (MiCA). Dit is de controversiële nieuwe wetgeving die onder andere problemen kan opleveren voor Proof-of-Work mining in Europa. Momenteel lijkt het erop dat de nieuwe wet er zonder het strikte verbod op Proof-of-Work mining doorheen komt, maar het blijft politiek.
De plannen van Ethereum om later dit jaar op Proof-of-Stake over te stappen lijken die discussie voor een groot deel te drijven. Politici die weinig tot niets van de materie afweten nemen aan dat als Ethereum het kan, het voor Bitcoin ook mogelijk moet zijn. Op zich is het logisch dat ze zo denken, maar het is allemaal niet zo eenvoudig als het lijkt.
Proof-of-Stake moet zich immers nog op grote schaal bewijzen als een veilig consensus mechanisme. We weten inmiddels van Proof-of-Work dat het veilig is, maar Ethereum zal de eerste grote test voor Proof-of-Stake worden. Mocht het een succes blijken, dan kan dat de druk op Proof-of-Work vergroten. Maar daarvoor moet het eerst een paar jaar zonder problemen opereren.
‘Discussie laat zien dat politici Bitcoin niet begrijpen’
Er is een hoop kritiek op de politici die roepen dat Bitcoin ook moet overstappen op Proof-of-Stake. Volgens een aantal experts laten ze hiermee zien de technologie niet te begrijpen. “Hoewel de acties tegen klimaatverandering belangrijk zijn, is de oplossing om Proof-of-Work te verbieden in Europa niet gepast. Het toont aan hoe belangrijk het is dat de gemeenschap in contact is met politici om ze te leren over de technologie”, aldus Benedikt Faupel van Bitkom in een mail aan CoinDesk.
Volgens Faupel is het onwaarschijnlijk dat de geschrapte Proof-of-Work bepaling uiteindelijk in de wetgeving komt. Al betekent dat volgens hem niet dat het idee compleet van tafel is. Duidelijk is in ieder geval dat Bitcoin en de rest van de cryptomarkt steeds vaker op de politieke agenda staan.
The post G7 landen roepen om haast voor wetgeving crypto-assets appeared first on BTC Direct | Nieuws.