Halverwege april vond de laatste bitcoin halving plaats. Sindsdien verdienen bitcoin miners maar de helft van de bitcoins voor hun diensten ten opzichte van voorheen. In eerste instantie is dat niet gunstig, en de periode rond de halving is vaak dan ook vrij onstuimig. Toch is de koers hierna in het verleden weer hard gestegen. Of dit opnieuw staat te gebeuren is nog maar de vraag, maar veel analisten denken van wel.
Verdere bitcoin stijging in het verschiet?
Het internet staat inmiddels vol van analyses van wat er in het verleden gebeurde na elke halving. Inmiddels hebben we er vier gehad. De drie keren vóór die van afgelopen april steeg de koers erna gigantisch. Na de eerste halving eind 2012 steeg de koers namelijk met zo’n 9000%. Na de tweede halving in 2016 zagen we een koersexplosie van ongeveer 2600%, en in 2020 zagen we er één van bijna 600%.
Je zou zelfs kunnen beargumenteren dat de halving één van de belangrijkste redenen voor de koersstijging was. We hebben nu vier ‘officiële’ bullmarkten gehad, waarvan drie rondom een halving. De eerste bullmarkt vond vlak na het ontstaan van bitcoin plaats, en telt dus eigenlijk niet. Als de stijging van op dit moment doorzet, dan vond elke bullmarkt op die van 2011 na dus plaats rond een halving.
Op sociale mediaplatform X toont bitcoin-analist ‘Root’ dat 3% van de vierjarige cyclus alweer voorbij is. Hij suggereert dat dit haast wel moet zorgen voor een verdere stijging. Althans, afgaande op het verleden wel. Exact hetzelfde verhaal wordt geëchood door zijn collega-handelaar Titan of Crypto.
Halving progress 3%. #Bitcoin pic.twitter.com/mFLZdQy0aW
— Root (@therationalroot) June 6, 2024
Bitcoin miners hebben het zwaar
De bitcoin (BTC) koers consolideert al sinds halverwege maart. De halving vond halverwege deze consolidatie plaats – zo’n zijwaartse correctie vindt vaker plaats rond een halving. Eén van de grootste individuele bitcoin miner heeft in mei bovendien een groot deel van zijn nieuw gedolven coins verkocht.
Ook is zowel de totale hashrate van het netwerk als de moeilijkheidsgraad van miners hard gedaald. Laatstgenoemde waarde is zelfs in 18 maanden niet zo hard gedaald als vorige maand. Ondertussen bezitten miners opvallend veel bitcoins, afgaande op de geschiedenis. Miners zijn doorgaans erg slimme spelers. Als ze coins zouden verkopen, dan zou dat juist ongunstig voor de markt kunnen zijn.
Het bericht Gaat bitcoin na de halving weer stijgen, net zoals voorheen? verscheen eerst op Crypto Insiders.