Over het algemeen zijn overheden helemaal geen voorstander van bitcoin (BTC) en andere cryptocurrencies. Toch klinken er af en toe juist positieve geluiden vanuit overheden en centrale banken. Maar de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt bij haar bekende standpunt te blijven: liever geen bitcoin op de balans van de ECB.
ECB beantwoordt prangende vragen
Op sociale mediaplatform X houdt de centrale bank regelmatig een vraag-en-antwoordsessie, waarin het de vragen beantwoordt die volgers op het platform eerder hebben gesteld. In die van afgelopen woensdag constateert ECB-bestuurslid Isabel Schnabel onder andere dat het te snel is om na te denken over renteverlagingen. Het bestuur is er nog niet van overtuigd dat de inflatie langdurig teruggedrongen zal worden tot 2%.
Hoge rentes hebben in theorie een remmend effect op de economie, omdat het duurder wordt om geld te lenen. Schnabel beaamt ook dat de economie er niet zo sterk voor staat. “Sommige sentiment-gerelateerde indicatoren suggereren dat we het ergste hebben gehad, maar op de korte termijn blijft het economische vooruitzicht zoals verwacht zwak.”
ECB nog steeds geen fan van bitcoin
Natuurlijk was ook de crypto community weer aanwezig met vragen. Een Bitcoiner wond er geen doekjes om en vroeg Schnabel wanneer de ECB zal beginnen met bitcoin op de balans zetten. De topvrouw acht het onwaarschijnlijk dat de ECB überhaupt ooit bitcoin zal kopen.
@Isabel_Schnabel: The ECB is very unlikely to ever buy Bitcoin. #AskECB https://t.co/jpwUtuKFBS
— European Central Bank (@ecb) January 10, 2024
Het is nu meteen duidelijk dat de ECB onlangs niet zelf op glorieuze wijze reclame heeft staan maken voor Bitcoin. Het Bitcoin-logo is eind vorig jaar namelijk groots geprojecteerd op de gevel van het ECB-hoofdkantoor in Frankfurt, Duitsland. Dit zal dus iemand uit Bitcoins achterban zijn geweest, en niet de ECB zelf – althans, niet in opdracht van de centrale bank.
Opvallend aan de ‘reclame’ was dat deze op oudejaarsavond pontificaal op de wolkenkrabber is geprojecteerd in Batman-stijl. Onder het knaloranje Bitcoin-logo stond de tekst ‘study Bitcoin’. De bedenker is zich vermoedelijk dus goed bewust geweest van hoe het financiële systeem werkt en hoe de ECB invloed zou kunnen hebben op het systeem.
De Europese Centrale Bank is niet de enige met deze houding. Toen El Salvador Bitcoin openlijk de liefde verklaarde had het International Monetary Fund (IMF) veel kritiek op de Bitcoin-gerelateerde plannen van het land. De Centraal-Afrikaanse Republiek, eveneens pro-Bitcoin, kreeg een vergelijkbare reactie.
Het bericht Gaat de EU ooit bitcoin kopen? Bestuurslid geeft antwoord verscheen eerst op Crypto Insiders.