thodex exchange scam

Afgelopen weekend deden we al bericht van de Thodex exchange. Deze was plotseling niet meer te bereiken voor de gebruikers. Op de website was alleen nog een bericht te vinden van de CEO die zei dat alles onder controle was. Het lijkt nu steeds meer op dat hij er vandoor is gegaan met ongeveer $ 2 miljard aan tegoeden van de gebruikers.

Turkste autoriteiten beschuldigen Thodex van exit scam

Waar het van het weekend nog vooral de vreemde berichtgeving was rondom de sluiting van de exchange is er inmiddels meer nieuws. Zo zijn de regelgevers in Turkije nu actief op zoek naar de CEO en zijn er al 62 mensen aangehouden die er iets mee te maken zouden hebben.

De CEO zou met in totaal ongeveer $ 2 miljard aan cryptocurrency vertrokken zijn naar Albanië. Er is een internationaal opsporingsbevel uitgeroepen en ook Interpol is erbij betrokken. De Turkse autoriteiten zijn daarnaast in gesprek met Albanië. Allemaal in de hoop de CEO terug te vinden en de gedupeerden het geld terug te kunnen geven.

De exchange zou ongeveer 400.000 gebruikers hebben waarvan er 390.000 actief waren. De diefstal bedraagt in totaal ongeveer $ 2 miljard wat per persoon gemiddeld neerkomt op ruim $ 5100.

De politie is bezig om de spullen op het kantoor in beslag te nemen. Daarnaast staan er nog zo’n 78 mensen op de lijst om te arresteren naast de 62 die al in hechtenis zitten.

Not your keys not your bitcoin

Het is helaas niet de eerste keer dat een CEO er vandoor is gegaan met tegoeden van gebruikers. In het verleden zijn er meer projecten geweest die er plotseling vandoor gingen. Bitconnect is misschien wel een van de bekendste voorbeelden, hierbij ging binnen no-time de market cap van $ 2,6 biljoen richting de 0. Veel beleggers verloren hierbij gigantische bedragen.

Ook OneCoin is een goed voorbeeld van een piramidespel dat opgezet is om geld te stelen van gebruikers. Ruja Ignatova ging er met het geld vandoor en is nooit meer gezien. Schattingen van het totale verlies lopen uiteen van $ 4 miljard tot $ 16 miljard.

Het is daarom goed om je bewust te zijn van de kwade intenties van mensen op het internet die je niet kent. Helemaal voorkomen kun je het natuurlijk niet, maar iets wat je altijd zou moeten doen is het verplaatsen van je geld van exchanges. 

Een beetje om te handelen is prima. Gaat het echter om grote bedragen waar je toch niets mee doen? Haal dit dan direct van een exchange af en plaats het op een hardware wallet. Zo verlies je je geld niet als iemand van een exchange het op de heupen krijgt. Heb je je private key niet in eigen beheer? Dan is het niet jouw bitcoin.

Het artikel Gebruikers Turkse Thodex exchange lijken slachtoffer exit scam verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!