Het is al geruime tijd hét gespreksonderwerp van velen: de dure prijzen. De inflatiecijfers verschillen enorm van land tot land, maar de portemonnee heeft het zo’n beetje overal ter wereld een stuk lastiger dan enkele jaren geleden. De inflatie wordt berekend aan de hand van de consumentenprijsindex (CPI), ofwel een ‘mandje’ van geselecteerde goederen en diensten. Echter verschilt de consumptie natuurlijk sterk per persoon en dus heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nu een tool ontwikkeld waarmee je jouw persoonlijke inflatie kunt berekenen.
Inflatie Nederland
In Nederland bereikte de jaarlijkse inflatie in september vorig jaar zijn absolute hoogtepunt van maar liefst 14,5 procent. Sindsdien is de inflatie echter in een neerwaartse trend terechtgekomen. In juli waren de consumentengoederen en -diensten nog 4,6 procent duurder dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Met de consumentenprijsindex wordt de verandering van het prijspeil voor de gemiddelde consument in kaart gebracht. Door miljoenen prijsveranderingen bij te houden, wordt er één percentage berekend dat benadert hoeveel geld de consument gemiddeld genomen meer kwijt is dan in dezelfde maand een jaar eerder.
Het CBS selecteert een representatieve en diverse groep goederen en diensten die consumenten regelmatig aanschaffen en geeft ieder item een specifieke wegingsfactor die het belang ervan in de consumentenuitgaven weerspiegelt
Aangezien iedereen een ander uitgavepatroon heeft, verschilt het werkelijke inflatiecijfer ook per individu.
Bereken jouw persoonlijke inflatie
Met de zogenoemde persoonlijke inflatiecalculator kun je in grote lijnen jouw eigen consumptiepatroon opgeven om zo een beeld te krijgen bij de gemiddelde jaarlijkse prijsontwikkeling die hoort bij jouw uitgaven.
Om een voorbeeld te schetsen gaan we uit van een persoonlijke situatie van een ’typische’ student. Aangezien veel studenten van een borreltje houden, schroeven we het bedrag voor horeca en alcohol met 20 procent op. We gaan er bovendien vanuit dat de hypothetische student regelmatig een sigaret opsteekt.
De meeste studenten profiteren volop van het gratis reizen en hebben dan ook geen eigen auto in bezit. Hierdoor zijn de kosten van het openbaar vervoer minimaal en kunnen alle auto-gerelateerde kosten naar nul gebracht worden.
Volgens Wijzer in geldzaken ligt de gemiddelde huur van een studentenkamer op 436 euro per maand en wordt er gemiddeld genomen 181 euro per maand aan boodschappen uitgegeven.
Met de huurkosten, levenskosten en verrekening van jaarlijkse uitgaven komen we op een totaal uitgavebedrag van 1.635 euro per maand.
De hypothetische persoon van dit voorbeeld zou in juli een persoonlijke inflatie van 6,8 procent hebben. Dit ligt 2,2 procentpunten boven de werkelijke jaarlijkse inflatie van 4,6 procent. Wanneer we naar de piek van de inflatie in september vorig jaar kijken, ligt de persoonlijke inflatie ‘slechts’ op 6,8 procent: maar liefst 7,5 procent onder het hoogtepunt van 14,3 procent.
Benieuwd naar jouw eigen inflatiecijfer? Vul dan de persoonlijke inflatiecalculator in van het CBS.
The post Analyse: Geldontwaarding in Nederland: bereken jouw persoonlijke inflatie
appeared first on Crypto-Insiders.