Georgië zit in een lastig pakket sinds de oorlog. Oekraïne en Rusland zijn namelijk de grootste handelspartners van het land. In een interview met Finchannel over deze situatie, vertelt Koba Gvenetadze, gouverneur van de Nationale Bank van Georgië (NBG), dat het van plan is om de cryptomarkt te reguleren.
Anti-witwas organisatie helpt
Op de vraag of het land de cryptomarkt wil reguleren, zegt Gvenetadze simpelweg ‘ja’. Dit is enigszins positief voor crypto, aangezien het hierdoor automatisch legaal wordt. Maar, bij regulering horen regels.
Om deze vast te stellen, roept hij de hulp in van intergouvernementele organisaties. Zij moeten Georgië helpen met de wetswijzigingen voor crypto. Als eerste hebben zij een ontwerp opgesteld in overeenstemming met de Financial Action Task Force (FATF). Dit is een organisatie die beleid ontwikkeld ter bestrijding van witwassen.
Ook IMF betrokken met regulering
Niet alleen de FATF, maar ook het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal Georgië helpen met regulering. Die organisatie adviseerde onder andere Argentinië, El Salvador en India om juist niet aan de slag te gaan met crypto, dus gezien de geschiedenis van de organisatie, kan dit slecht uitpakken voor crypto-investeerders.
Op dit moment helpt het IMF om de wetgevingswijzigingen te ontwerpen. Dit omvat registratie/vergunningverlening, conformiteitstesten (om te kijken of dit gaat werken) en anti-witwas-controlevoorschriften voor spelers op de cryptomarkt. Dat laatste is vergelijkbaar met de Nederlandse Know Your Customer (KYC) controle.
Om deze regelgeving duidelijk te hebben, is tijd nodig. Deze regels gaan pas in de toekomst in, maar de Georgische bank legt op dit moment al strakke regels aan de crypto markt.
Handel je in crypto? Dan ben je een ‘hoog risico’
Gvenetadze zegt dat er al maatregelen zijn genomen – nog voordat bovenstaanden in werking treden. Het lijkt alsof NBG crypto als een grote bedreiging ziet. De bank heeft financiële instellingen in Georgië een verbod opgelegd om diensten voor crypto te verlenen.
De Nationale Bank nam ook maatregelen tegen personen die in digitale assets (lees: crypto) handelen. Zij moeten door financiële instellingen worden gemarkeerd als ‘hoog risico’ en krijgen “passende verscherpte preventiemaatregelen”. Dit is dus niet erg positief voor investeerders in Georgië.
Crypto-handel in Georgië
Hoeveel mensen de ‘dupe’ worden van deze (komende) maatregelen, is nog niet duidelijk. Gvenetadze zegt dat het land nog geen nauwkeurige cijfers heeft over het crypto-gedrag in Georgië. “In het vijfde wederzijdse evaluatierapport van Georgië, dat in september 2020 is gepubliceerd […] staat echter dat het volume van de wisseltransacties tussen de 3,5 en 5 miljoen Georgische lari (1 tot 1,5 miljoen euro) per maand kan liggen.” Dit is het nauwkeurigst wat de gouverneur kan zijn.
Het is nog afwachten hoe deze regulaties eruit gaan zien na de betrokkenheid van de FATF en het IMF. Dit zal waarschijnlijk lijnrecht tegenover de slogan van de Nederlandse belastingdienst staan; leuker kunnen we het maken, maar wel moeilijker.
The post Georgië wil crypto reguleren met behulp van IMF appeared first on BTC Direct | Nieuws.