De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) zwaait weer eens met de scepter in de wereld van crypto. Dit keer lijkt het een terechte aanklacht. Een voormalig luitenant bij een gevangenis, genaamd John A. DeSalvo, wordt beschuldigd van het opzetten van een crypto scam. De scam was specifiek gericht op politieagenten en eerstehulpverleners.
Tussen november 2021 en mei 2022 zou de verdachte meer dan $600.000 hebben opgehaald bij 222. Dit zou hij hebben gedaan door zijn eigen Blazar token te verkopen. John DeSalvo beweerde dat de token traditionele staatspensioen systemen zou vervangen voor politie, brandweer en paramedici en dat het lucratieve rendementen zou bieden. Het leek op papier een win-win voor iedereen. Hij beweerde ook dat de Blazar Token kon worden gekocht via loonaftrek en vergeleek het met traditionele pensioen- of spaarplannen (zoals de Amerikaanse 401k). Daarnaast maakte de fraudeur valse claims dat de token zou zijn gecertificeerd door de SEC.
Fraude vond plaats op PancakeSwap
DeSalvo verkocht zijn Blazar token via de gedecentraliseerde exchange (DEX) PancakeSwap. Initiële investeerders kochten de digitale munt in een zogenaamde lock-up. Dit is een periode waarin een bepaalde hoeveelheid cryptocurrency wordt vastgehouden en niet kan worden verkocht of verhandeld. Het is een veelvoorkomende manier voor oplichters om munten te verkopen, zonder dat investeerders de prijs negatief kunnen beïnvloeden.
Binnen twee weken nadat John DeSalvo de tokens op PancakeSwap verkocht, verloor de Blazar token meer dan 99,9% van zijn waarde. De SEC wil een permanent verbod op de oplichter. Daarnaast eist de overheidsinstantie ook civiele boetes en teruggave van winsten.
Crypto markt het ‘Wilde Westen’
SEC-voorzitter Gary Gensler voert het afgelopen jaar de druk op tegen de crypto markt, die volgens hem vol oplichters zit. Hij benadrukt de gelijkenissen tussen de huidige cryptomarkt en de ongereguleerde aandelenmarkten van de jaren 1920. Hij pleit voor strikte naleving van de effectenwetgeving en stelt dat de crypto-industrie hiervan kan profiteren, zoals de Amerikaanse economie deed na de implementatie van effectenwetten in de vorige eeuw.
The post Analyse: Gevangenisbewaarder misleidt eerstehulpverleners met crypto scam
appeared first on Crypto-Insiders.