Het zal bij de meeste crypto investeerders nog op hun netvlies staan gebrand. Een jaar geleden verloor de algoritmische stablecoin TerraUSD (UST), de koppeling met de Amerikaanse dollar. Als gevolg hiervan ging het hele Terra/LUNA ecosysteem catastrofaal ten onder in korte tijd. Vele tientallen miljarden gingen in rook op, en ontelbaar veel investeerders bleven met lege zakken achter. Het blijft een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van de crypto industrie.

Terra debacle was ongeëvenaard

Uiteraard hadden we in mei van 2022 al wel vaker cryptocurrencies hard onderuit zien gaan, maar de schok bij LUNA was wel echt extreem groot. Dit kwam natuurlijk mede doordat LUNA een van de grootste cryptocurrencies van de markt was. Vlak voordat alles in elkaar stortte als een kaartenhuis stond LUNA op plek 5 van grootste cryptomunten, afgezien van stablecoins zoals USDT en USDC.

Vlak voordat het project van de inmiddels beruchte Do Kwon een plotselinge dood stierf was de marktkapitalisatie van de munt net iets meer dan $40 miljard. Daarnaast had UST ook nog eens een market cap van rond de $18 miljard. Binnen enkele dagen was deze waarde nagenoeg volledig opgedroogd.

Alles begon toen UST de koppeling, ofwel peg, met de Amerikaanse dollar verloor. Normaal gesproken heeft een stablecoin altijd een waarde die gelijk is aan de achterliggende valuta, in dit geval de dollar, maar UST was niet in staat deze koppeling te behouden.

Doordat UST een algoritmische stablecoin was, ging het ecosysteem automatisch aan de slag om de koppeling weer te herstellen. Meer traditionele stablecoins zoals USDT hebben hun reserves in dollars en andere ‘echte’ activa, maar bij Terra bestonden deze reserves voor UST volledig uit LUNA. Door het verliezen van de koppeling met de dollar, werden er door het netwerk meer LUNA tokens gemint om deze te herstellen. Dit bleek tevergeefs, en werkte juist averechts. De waarde van LUNA zat ondertussen ook in een vrije val.

Uiteindelijk ontstond er een vicieuze cirkel waaruit een ontsnapping op geen enkele manier mogelijk bleek te zijn. Ondertussen weten we allemaal hoe dit verhaal eindigde. 

De nasleep is nog steeds te voelen

De gevolgen van het debacle waren ongekend. De koersen van vrijwel elke cryptocurrency crashte hard, maar uiteindelijk gingen zelfs andere grote crypto bedrijven ten onder omdat zij blootstelling aan Terra hadden. Indirect heeft de Terra-ondergang zelfs bijgedragen aan het faillissement van FTX.

 De gevolgen van de Terra-crash zijn vandaag de dag, precies een jaar later, dus nog altijd goed te voelen.

The post Analyse: Gitzwarte dag in crypto: Vandaag precies 1 jaar na de Terra-crash
appeared first on Crypto-Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!