Een tijdje geleden kwam al naar buiten dat er grote hoeveelheden mensen in bepaalde frauduleuze apps voor Android telefoons trapten. Een cybersecurity bedrijf, Lookout, liet weten dat zij tenminste 172 apps op het spoor waren gekomen die gebruikers voor de gek hielden. Hoewel er acties ondernomen werden om deze apps van de Play Store te verwijderen blijft het dweilen met de kraan open voor Google.
Nog acht apps verbannen
Dit keer heeft Google nog eens acht apps verbannen van de Google Play Store. Wederom gaat het om crypto mining apps die beloftes aan gebruikers niet waar kunnen maken. Voor veel van deze neppe crypto mining apps moeten gebruikers betalen voor de dienst, maar de apps minen simpelweg geen cryptocurrencies. Voor de gebruikers is dit dan ook compleet weggegooid geld.
De belofte van een ‘cloud mining’ dienst wordt niet nagekomen. Om deze reden heeft Google de apps dan ook verwijderd en verbannen. De apps in kwestie zijn: Bitfunds, Bitcoin Miner, Bitcoin (BTC), Crypto Holic, Daily Bitcoin Rewards, Bitcoin 2021, MineBitPro en Ethereum (ETH).
Deze apps werden geïdentificeerd door het cybersecurity bedrijf Trend Micro. Hoewel het verwijderen van deze frauduleuze apps een goede stap is, stelt Trend Micro dat er nog tenminste 120 vergelijkbare apps beschikbaar zijn op de Google Play Store. Er is dus nog werk aan de winkel voor Google.
Daarnaast stelt Trend Micro dat zeker 4,500 gebruikers het slachtoffer zijn geworden van deze nep apps. Vaak hebben zij betaald voor een dienst, maar kregen zij er uiteindelijk niets voor terug.
Hoe vermijd je nep apps?
Trend Micro geeft een aantal tips om te voorkomen dat je het slachtoffer wordt van dergelijke apps. Allereerst is het belangrijk om de reviews op de Google Play Store te lezen. Ondanks dat veel 5-sterren reviews nep kunnen zijn, valt er altijd het een en ander op te maken uit deze reviews. Als er veel 1-ster reviews zijn zijn dit vaak van legitieme gebruikers met slechte ervaringen.
Een andere manier om te controleren of een app geen foute bedoelingen heeft is het invoeren van een fout wallet adres. Als het een legitieme app is zal het foute adres niet worden geaccepteerd. Echter, het blijkt dat de neppe apps hier gewoon mee akkoord gaan.
Feit blijft dat er nog altijd grote hoeveelheden nep apps bestaan op de Google Play Store. Kijk dus erg goed uit met het kiezen van een app die belooft om crypto te minen op een Android telefoon.
The post Analyse: Google verwijdert nep crypto mining apps van de Google Play Store, hoe herken je nep apps?
appeared first on Crypto-Insiders.