Om een rechtszaak te schikken waarin beweerd werd dat het heimelijk de internetactiviteit van gebruikers controleerde die dachten dat ze in privacy surften, stemde de AI-techgigant Google ermee in miljarden gegevensrecords te verwijderen. Volgens een Reuters-rapport werd Google aangeklaagd door sommige van zijn gebruikers die dachten dat het bedrijf geen toegang had tot hun gegevens.

Om een rechtszaak op te lossen waarin beweerd werd dat het heimelijk de internetactiviteit van gebruikers controleerde die dachten dat ze privé surften, stemde het bedrijf ermee in miljarden gegevensrecords te verwijderen. Google, dat de rechtszaak al lange tijd als ongegrond beschouwde, was blij een schikking te bereiken, aldus Google-woordvoerder Jose Castaneda.

Reuters benadrukt ook dat de advocaten van de eisers de waarde van de overeenkomst schatten op meer dan $5 miljard en zelfs zoveel als $7,8 miljard. Gebruikers hebben de mogelijkheid om Google individueel aan te klagen voor schadevergoeding, maar het bedrijf betaalt niets.

Mensen beweerden dat Google gebruikers die hun Chrome-browser op “Incognito” -modus en andere browsers op “privé” -surfen zetten, onjuist volgde, met behulp van Google’s analyses, cookies en apps.

Als onderdeel van de schikking zal Google – zoals het al is begonnen – zijn bekendmakingen bijwerken over de gegevens die het verzamelt tijdens het “privé” surfen. Daarnaast zal het gebruikers van Incognito een beperking van vijf jaar op cookies van derden verlenen.

Dit is niet het enige struikelblok waar Google momenteel mee te maken heeft. Eerder kondigde Google, een divisie van Alphabet Inc., aan dat het zou stoppen met het produceren van foto’s van mensen nadat het kritiek kreeg op hoe zijn Gemini AI-algoritme afbeeldingen op basis van ras behandelde. Volgens rapporten heeft Google erkend dat ze momenteel problemen aanpakken met het genereren van afbeeldingen door de afbeeldings-genererende component van Gemini. Het bedrijf besloot vervolgens te stoppen met het produceren van menselijke foto’s en binnenkort een verbeterde versie beschikbaar te stellen.

Het bericht Google zal gegevensrecords vernietigen na schikking van privacyrechtszaak verscheen eerst op CryptoBenelux.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!