Arizona nog niet de eerste Amerikaanse staat met bitcoins
De nieuwe wetgeving zou het mogelijk hebben gemaakt dat de staat bitcoins zou mogen kopen met in beslag genomen fondsen en dit vervolgens onder zich kon houden als staatsreserve. Hiermee zou het zichzelf goed kunnen beschermen tegen economische factoren, zoals de daling in waarde van valuta, recessies en inflatie. Hoewel zowel het Huis van Afgevaardigden, vergelijkbaar met onze Tweede Kamer, en het Senaat, vergelijkbaar met onze Eerste Kamer, akkoord waren met het voorstel, gaat het nu toch niet door.
De gouverneur van de staat Arizona heeft namelijk de mogelijkheid om haar vetorecht in te zetten bij nieuwe wetgeving die akkoord is bevonden door het Huis en de Senaat, maar waar Hobbs het niet mee eens is. Uit haar argumentatie blijkt dat zij de cryptomunt niet ziet als een betrouwbare investering. Het is niet door en door getest en daarmee bijvoorbeeld niet geschikt voor het nationale pensioenfonds om in te investeren.
Het besluit zorgt ervoor dat de kans erg klein is dat de staat dit jaar nog bitcoins zal gaan kopen. Om een nieuwe bitcoin wet te initiëren zal het gehele proces, dat maanden kan duren, opnieuw moeten worden opgestart. Maar het goede nieuws is dat er nog andere stappen kunnen worden gezet.
Kan de bitcoinwet alsnog worden aangenomen?
In deze staat zijn er twee mogelijkheden om alsnog de wet aan te nemen. De eerste variant is een publiek referendum. Dit wordt door inwoners geïnitieerd, maar de kans hierop lijkt niet heel groot te zijn. De wetgevers en crypto community zouden al hun hoop moeten vestigen op de andere mogelijkheid. Er is namelijk een mogelijkheid om het vetorecht te overrulen. In dat geval moeten beide kamers opnieuw stemmen over het wetsvoorstel en moet er in beide gevallen een tweederdemeerderheid vóór stemmen.
Of dit werkelijk kans van slagen heeft, is nog maar de vraag. Wat wel zeker is, is dat de crypto community furieus reageerde op de keuze van Hobbs. Zo reageerde onder andere de bekende crypto-advocaat Andrew Gordon dat er meer bewindspersonen moesten worden gekozen die begrijpen dat bitcoin en crypto de toekomst zijn. Ook de initiatiefnemer van de wet, Wendy Rogers, reageerde op het sociale mediaplatform X. Zij sprak haar teleurstelling duidelijk uit:
“Politici begrijpen niet dat bitcoin Arizona niet nodig heeft. Arizona heeft bitcoin nodig.”
Momenteel loopt er nog een ander wetsvoorstel dat gerelateerd is aan de oudste cryptomunt. Hiermee zou het mogelijk zijn voor het ministerie van Financiën van de staat om tot 10% van de reserves te gebruiken om bitcoins te kopen. Dit voorstel heeft echter nog niet de laatste stemronde bereikt. We houden onze volgers op de hoogte, volg ons op instagram.