Het is geen geheim dat het Bitcoin (BTC) netwerk een grote hoeveelheid energie verbruikt. Het minen van bitcoin kost namelijk een reusachtige hoeveelheid rekenkracht. Deze rekenkracht komt voort uit fysieke mining machines die stroom slurpen. Klimaatorganisatie Greenpeace en mede-oprichter van Ripple (XRP), Chris Larsen, hebben onlangs de handen ineen geslagen en zijn een campagne gestart om het Bitcoin consensus model klimaatvriendelijker te maken.
Bitcoin proof-of-stake?
Het consensus model waar het Bitcoin netwerk opdraait is het zogeheten proof-of-work systeem. Dit is het model waarbij miners aan de grondslag van de werking van het netwerk liggen. Dit zijn dus ook de netwerken die grote hoeveelheden stroom gebruiken.
Op dit moment is Ethereum (ETH) ook een dergelijk proof-of-work netwerk, maar dit gaat binnenkort veranderen. Het Ethereum netwerk zal ergens dit jaar namelijk overschakelen van een proof-of-work naar een proof-of-stake consensus model. Dat betekent in de basis dat het netwerk vele malen klimaatvriendelijk wordt.
Volgens Greenpeace en Chris Larsen zou het Bitcoin netwerk een vergelijkbare stappen moeten gaan maken. In de campagne genaamd “Change the code, not the climate” doen zij een oproep aan grote mining bedrijven en beroemdheden zoals Elon Musk en Jack Dorsey. Zij stellen dat een kleine groep invloedrijke personen de macht heeft om een dergelijke verandering teweeg te brengen.
“Als slechts 30 mensen – de belangrijkste miners, exchanges en ontwikkelaars die bijdragen aan de Bitcoin-code – zouden instemmen met het opnieuw uitvinden van proof-of-work mining of zouden overstappen op een energiezuinig protocol, zou Bitcoin stoppen met het vervuilen van de planeet.”
Bitcoin miners
Volgens Larsen is het niet te verantwoorden dat Bitcoin blijft hangen in een proof-of-work consensus model. Hij stelt dat sinds het Ethereum netwerk bekend heeft gemaakt dat zij de overstappen zullen maken, het Bitcoin netwerk een buitenbeentje is geworden. Ook nieuwere protocollen zoals Solana (SOL) en Cardano (ADA) zijn zo gebouwd dat ze weinig energie verbruiken, aldus Larsen.
Het is maar de vraag of invloedrijke bedrijven en personen binnen de Bitcoin gemeenschap overtuigd zullen raken van de woorden van Larsen en Greenpeace. Neem bijvoorbeeld Bitcoin miners. Zij hebben er enorm veel baat bij dat het huidige systeem in stand blijft. Zonder minen droogt hun inkomstenbron namelijk op.
The post Analyse: Greenpeace en Ripple willen dat Bitcoin naar proof-of-stake overschakelt
appeared first on Crypto-Insiders.