De Amerikaanse antitrust-toezichthouder Jonathan Kanter zal de sector van kunstmatige intelligentie (AI) in het land onderzoeken vanwege zorgen over een paar bedrijven die te veel controle hebben, met name NVIDIA.
In een rapport van de Financial Times verklaarde Kanter dat hij het concurrentielandschap van AI en mogelijke monopolies onder de loep neemt. Dit onderzoek richt zich op aspecten zoals rekenkracht, de gegevens die worden gebruikt om grote taalmodellen (LLM’s) te trainen, cloudservice-providers, technisch talent en hardware.
Amerikaanse functionaris wil AI-monopolie voorkomen
Volgens Kanter moet de AI-sector dringend actie ondernemen om ervoor te zorgen dat de al dominante technologische bedrijven geen alleenheerschappij over de markt hebben. De functionaris zei dat toezichthouders zich zorgen maken dat AI “op het hoogtepunt van de concurrentie staat, niet op de bodem.”
De bestuurder zei ook dat real-time interventie wellicht het meest zinvol is. “Het mooie daarvan is dat je minder ingrijpend kunt zijn”, voegde hij eraan toe.
Kanter benadrukte dat de graphics processing units (GPU’s) die worden gebruikt om LLM’s te trainen schaars zijn geworden. De functionaris zei dat antitrusttoezichthouders ook onderzoeken hoe chipfabrikanten hun geavanceerde producten toewijzen naarmate de vraag toeneemt.
Op 23 mei publiceerde GPU-provider Nvidia zijn Q1-winstrapport, waaruit bleek dat de omzet met 262% steeg ten opzichte van een jaar geleden. Na de publicatie van het rapport steeg de aandelenkoers van het bedrijf naar een nieuw recordhoogte van $ 1.007, waardoor de waardering boven de $ 2,5 biljoen uitkwam.
Kanter zei dat er al overheidsprogramma’s zijn om de productie te stimuleren. Dit omvat de subsidies die worden verstrekt voor chipproductie. In 2022 werd de Chips and Science Act ondertekend, waarmee $ 39 miljard aan subsidies wordt toegewezen voor chipproductie in het land.
Zorgen over AI-monopolie
In 2023 uitte Janet Adams, COO van SingularityNET, haar bezorgdheid over Big Tech-bedrijven die een monopolie op kunstmatige algemene intelligentie (AGI) nastreven, een conceptuele versie van AI die kan denken en zich kan ontwikkelen als een mens.
In een interview vertelde Adams dat de “dystopische” toekomst die velen zich voorstellen met AI zou kunnen gebeuren als de technologie gemonopoliseerd wordt. De bestuurder is van mening dat deze grote bedrijven de technologie zullen gebruiken “voor de winst van enkelen” en de wereld niet weg zullen leiden van ongelijkheden.
Om het ergste te voorkomen, is de bestuurder van mening dat het belangrijk is om de ontwikkeling van AI te decentraliseren met behulp van blockchain-technologie.
Het bericht Groot monopolie-gevaar in de AI-sector? Amerika doet onderzoek verscheen eerst op Newsbit.