Op 5 september is er een collectieve rechtszaak aangespannen tegen techgiganten OpenAI en Microsoft. De aanklagers beschuldigen de bedrijven ervan zonder toestemming privégegevens te hebben verzameld door middel van webscraping, een techniek die wordt gebruikt om informatie van websites te halen, om hun AI-modellen, inclusief ChatGPT, te trainen.
De eisers in deze zaak eisen niet alleen schadevergoeding, maar ook een deel van de winst die gegenereerd is met behulp van de naar verluidt illegaal verkregen gegevens. Deze rechtszaak komt niet uit de lucht vallen; het volgt op een soortgelijke zaak die in juni plaatsvond.
Het is niet de eerste keer dat Microsoft in dergelijke juridische verwikkelingen betrokken raakt. In 2019 was het bedrijf ook al het onderwerp van een rechtszaak, waarin het werd beschuldigd van het scrapen van data van het professionele netwerkplatform LinkedIn, een dochteronderneming van Microsoft, in de zaak tegen het bedrijf HiQ.
OpenAI en Microsoft beschuldigt van privégegevensdiefstal
Een nieuwe class-action rechtszaak is op 5 september ingediend in San Francisco, waarbij OpenAI en Microsoft worden genoemd als de beklaagden. De aanklacht stelt dat ze web scraping methoden hebben ingezet om privégegevens te vergaren voor de training van ChatGPT en andere kunstmatige intelligentie (AI) modellen.
Volgens documenten bij de Amerikaanse rechtbank voor het noordelijke district van Californië, beschuldigen de aanklagers OpenAI en Microsoft van illegale en schadelijke praktijken in de ontwikkeling, promotie en exploitatie van hun AI-producten, waaronder ChatGPT-3.5, ChatGPT-4.0, Dall-E en Vall-E. Deze producten zouden gestolen privé-informatie, inclusief persoonlijk identificeerbare gegevens van honderden miljoenen internetgebruikers, hebben gebruikt zonder hun geïnformeerde toestemming of medeweten.
Volgens de aanklagers heeft OpenAI na een herstructurering in 2019 actief haar strategie doorgezet om in het geheim enorme hoeveelheden persoonlijke gegevens van het internet te vergaren. Ze beweren dat zonder deze grootschalige diefstal van privé-informatie van echte personen, de genoemde producten nooit de miljardenindustrie zouden zijn geworden die ze vandaag de dag zijn.
De eisers verzoeken de rechtbank om een schadevergoeding toe te kennen aan zowel zichzelf als aan de door hen vertegenwoordigde groepen, waaronder potentieel iedereen wiens informatie is verzameld. Bovendien roepen zij op tot het opleggen van een bevel aan de beklaagden, waarbij deze worden verplicht om de vermeende onrechtmatig verkregen winsten te onthouden.
Web scraping rechtszaken
Web scraping omvat het gebruik van geautomatiseerde bots, vaak “crawlers” genoemd, om gegevens van het internet te verzamelen. In deze recente rechtszaak wordt beweerd dat OpenAI en Microsoft actief betrokken waren bij “illegale” scraping-activiteiten.
Opmerkelijk is dat een vergelijkbare class-action rechtszaak met bijna identieke aanklachten tegen OpenAI en Microsoft eerder op 28 juni in hetzelfde rechtsgebied werd ingediend. Het is momenteel onduidelijk of de rechtbank of de beklaagden overwegen om deze afzonderlijke zaken samen te voegen.
Dit is niet de eerste keer dat Microsoft betrokken is bij een rechtszaak over vermeend schrapen. In 2019 vaardigde Microsoft een gerechtelijk bevel uit tegen het data-analysebedrijf HiQ, namens LinkedIn, omdat HiQ toegaf dat het gegevens schraapte.
Microsoft en LinkedIn beweerden dat HiQ de serviceovereenkomst had geschonden die vereist was om in te loggen op de LinkedIn-website, waardoor HiQ toegang had tot gebruikersgegevens. In eerste instantie oordeelde de rechtbank in het voordeel van HiQ, maar na het beroep van Microsoft vernietigde het Hooggerechtshof het vonnis. Uiteindelijk werd de zaak buiten de rechtbank beslecht, waarbij HiQ instemde met een schikking voor een niet bekendgemaakt bedrag en zijn schraapactiviteiten stopzette.
Gratis 10 euro aan Crypto
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Dan hebben we geweldig nieuws voor je! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Als je je aanmeldt bij Bitvavo via de onderstaande knop, ontvang je niet alleen 10 euro gratis, maar betaal je ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties.
Het bericht Grootschalige Data-diefstal: OpenAI en Microsoft Onder Vuur in Nieuwe Rechtszaak verscheen eerst op Newsbit.