Als we de gegevens van YCharts mogen geloven, dan varen de fondsen van het grote Grayscale momenteel door een gigantische storm heen. Acht fondsen van Grayscale Investments, de grootste vermogensbeheerder in crypto, handelen op dit moment met een korting van 34 tot 69 procent ten opzichte van de waarde van de assets in het fonds.
Wat is er aan de hand?
De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), de Ethereum Trust (ETHE), de Ethereum Classic Trust (ETCG), de Litecoin Trust (LTCN), de ZCash Trust (ZCSH), de Horizen Trust (HZEN), de Stellar Lumens Trust (GXLM) en de Livepeer Trust (GLIV) zitten in de problemen. Alle fondsen volgen in theorie de koers van de cryptocurrrency die zij als naam dragen.
We spreken van een ‘korting’ omdat de aandelen van de fondsen onder de koerswaarde van de assets handelen. Stel dat het fonds 10 bitcoin ter waarde van 100.000 dollar heeft en de aandelen zijn samen maar 90.000 dollar waard, dan handelt het fonds met een korting van 10 procent.
Op dit moment is daar op grote schaal sprake van binnen de fondsen van Grayscale. De waarde van de aandelen gaat door het putje, terwijl de assets meer waard zijn. Volgens sommigen is dat een kans om op die manier goedkoop bitcoin of ether te kopen, maar het kan natuurlijk ook wijzen op grotere problemen.
Het bitcoin fonds van Grayscale verhandelt momenteel zelfs tegen een recordkorting van 47%
New GBTC record discount of 47% pic.twitter.com/UgdOVDgkbq
— db (@tier10k) December 8, 2022
Heeft Grayscale de assets wel?
We hoeven ons, als het goed is, geen zorgen te maken om de assets zelf. Coinbase heeft reeds bevestigd dat Grayscale inderdaad de assets bezit die het claimt te bezitten. Daar ligt het probleem dus niet. Het is wel mogelijk dat institutionele investeerders simpelweg het vertrouwen verliezen in bitcoin en hun aandelen willen verkopen.
Normaal gesproken zou het fonds dan ook de bitcoin in kwestie moeten verkopen, maar dat kan vanwege de structuur van het fonds niet. Zo is het mogelijk dat de vraag naar aandelen in de Grayscale Bitcoin Trust daalt, zonder dat de bitcoin koers daar iets van voelt. De bitcoin zelf blijven namelijk gewoon in het fonds zitten.
Alleen de aandelenkoers daalt. In theorie zou dat betekenen dat de bitcoin koers in werkelijkheid lager moet zijn dan die vandaag is. Als Grayscale de bitcoin zou moeten verkopen, zou dat een grote klap kunnen veroorzaken. Gelukkig is daar dus geen sprake van en moet het fonds de bitcoin en andere cryptomunten vasthouden.
The post Analyse: Grootste bitcoin fonds ter wereld handelt met recordkorting van 47%
appeared first on Crypto-Insiders.