Ripple heeft een belangrijke stap gezet door samenwerkingen aan te kondigen met tien overheden om Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) te ontwikkelen. Dit initiatief werd bekendgemaakt door Ripple’s CEO, Brad Garlinghouse. De uitgever van de crypto XRP (XRP) heeft laten weten niet stil te zitten wat de toekomst van nationale digitale valuta’s betreft.
Ripple helpt centrale banken met digitale innovatie
CBDC’s zijn digitale versies van nationale valuta’s die worden uitgegeven en gecontroleerd door centrale banken. Ze beloven verhoogde efficiëntie en veiligheid in financiële systemen. Daarom zijn ze vergelijkbaar met stablecoins die een stabiele waarde behouden ten opzichte van traditionele valuta’s. Door gebruik te maken van Ripple’s blockchain-technologie kunnen deze CBDC’s transacties sneller, veiliger en transparanter maken.
Hoewel de specifieke details van de samenwerkingen nog vertrouwelijk zijn, benadrukt Garlinghouse dat deze partnerschappen onderdeel zijn van een bredere trend naar digitalisering in de financiële sector. De landen die betrokken zijn bij deze initiatieven streven naar verbeterde operationele efficiëntie en betere grensoverschrijdende transacties.
Eén van de meest recente samenwerkingen is met de Nationale Bank van Georgië, waar Ripple helpt bij de digitalisering van de economie. Andere landen die betrokken zijn bij Ripple’s CBDC-pilotprogramma’s zijn onder andere Colombia, Bhutan, Palau en Montenegro.
Ripple introduceert eigen stablecoin RLUSD
Naast de samenwerkingen op het gebied van CBDC’s, bereidt Ripple zich voor om zijn eigen stablecoin. De cryptomunt genaamd Real USD (RLUSD) zullen zij zo snel mogelijk willen lanceren. Deze stablecoin werd gepresenteerd tijdens de recente XRP Ledger Apex Summit in Amsterdam.
RLUSD is ontworpen om transacties binnen het XRP Ledger te stabiliseren door een directe koppeling met de Amerikaanse dollar. Dit zal niet alleen de bruikbaarheid van Ripple’s technologie vergroten, maar ook een breder financieel publiek aantrekken.
Ondanks de positieve ontwikkelingen, blijft Ripple te maken hebben met aanzienlijke regelgevende uitdagingen. Vooral in het licht van zijn lopende juridische geschil met de Securities and Exchange Commission (SEC). De financiële toezichthouder van de Verenigde Staten staat nog altijd lijnrecht tegenover de XRP-uitgever.
Garlinghouse blijft echter optimistisch en ziet recente goedkeuringen van bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) ETF’s als een teken van een veranderend regelgevend landschap. Hij hoopt dat deze ontwikkelingen de weg kunnen vrijmaken voor een toekomstige XRP ETF.
Het bericht Grote doorbraak voor Ripple – samenwerking met 10 overheden verscheen eerst op Crypto Insiders.