( Uit: Cryptonieuwsbrief.nl) Hierbij ontvang je van ons als service een weekoverzicht van de ontwikkelingen op de cryptomarkt. Vandaag dus niet door Joost, maar door mede Biflatie.nl auteur Harm van Wijk.

De cryptomarkt stond grosso modo onder druk, al herstelde vooral de Bitcoin sterk. De crypto market cap bedraagt momenteel $1.597 miljard, waarbij de marktdominantie van de Bitcoin evenwel verder steeg naar 46.6%. Ethereum (ETH), bekleedt nog steeds stevig de nummer 2-positie, met een market cap van $276.9 miljard en een market dominance van 17.3%.

Paul Tudor Jones in Bitcoin als inflatie-hedge 

We hebben in onze Weekly Crypto Digests veelvuldig gemeld dat de onderliggende teneur in de crypto-markt positief is gezien de ontwikkelingen bij ‘de grote jongens’. 

Weliswaar zitten we nog steeds in een consolidatiefase na de harde landing vanaf de top in de Bitcoin rond $65.000 in april, maar toch blijft de cryptomarkt interessant. Al eerder kwamen ‘grote jongens’ in onze edities voorbij, zoals Galaxy Digital en Grayscale.

Deze week voegde miljardair Paul Tudor Jones zich aan het illustere rijtje van crypto players. De hedgefondsmanager vertelde maandag aan CNBC dat hij “all-in zou gaan betreffende trades die bescherming bieden tegen inflatie” als de Amerikaanse Federal Reserve onverschillig blijft ten aanzien van stijgende consumentenprijzen.

´Transitory´

De hedgefondsmanager besprak de mogelijke implicaties van Fed-voorzitter Jerome Powell’s vastberadenheid om de recente acceleratie van de inflatie tot de snelste in 13 jaar te karakteriseren als slechts “van voorbijgaande aard”. 

Jones stelde en passant dat hij Bitcoin als een geweldige manier ziet om het vermogen op de lange termijn te beschermen. Hij houdt Bitcoin in zijn portefeuille en vergelijkt het met goud: oftewel Bitcoin als digital gold.

In mei heeft Jones 1% tot 2% van zijn vermogen geïnvesteerd in Bitcoin. Zijn bedrijf, de 44,6 miljard dollar Tudor Investment Corporation, heeft zich onlangs verzekerd van custodial banden met institutionele krachtpatsers Coinbase en Bakkt.

Jones stelde in een uitzending van CNBC maandag dat hij (minstens) 5% van zijn vermogen in Bitcoins wil investeren. Afsluitend: “Het enige dat ik zeker weet is dat ik 5% in goud wil hebben, 5% in Bitcoin, 5% in cash en 5% in commodities,” aldus Jones.

Pas op voor scammers!!!

 Tot willen we nog waarschuwen voor scammers! Pas op dat je niet ingaat op advertenties die gouden bergen beloven, al dan niet vergezeld van ‘bekende Nederlanders’, zoals John de Mol, Jort Kelder en anderen. 

Een andere truc van cold callers is het volgende waar wij veelvuldig mee worden geconfronteerd: je hebt recht op een crypto refund en oh ja, of ik dan ook toevallig achter de computer zit zodat ze kunnen meekijken. Ik merk dan altijd droogjes op dat het gesprek wordt opgenomen en dat ik op kantoor zit bij een toezichthoudende instantie. Vervolgens hoor je gelijk een hakkelende stem in gebrekkig Engels dat de verbinding niet goed is en weg zijn ze.

Criminelen sturen gewijzigde Ledger-apparaten om crypto’s te stelen

 Op https://www.bleepingcomputer.com/ kwamen we nog een artikel tegen over oplichters die valse vervangende apparaten naar Ledger-klanten sturen die zijn blootgesteld in een datalek bij Ledger. De verzonden fake Ledgers worden gebruikt om cryptocurrency wallets te stelen.

Ledger is de laatste tijd een populair doelwit van oplichters door de stijgende cryptocurrency koersen en de populariteit van hardware wallets om cryptomunten veilig te stellen.

In een post op Reddit deelde een Ledger-gebruiker een zwendel nadat hij via de post een op een Ledger Nano X lijkende hardware wallet had ontvangen. Deze Ledger Nano X werd vergezeld met een gebrekkig Engelse brief. Betreffende gebruiker deed nader onderzoek en ontdekte dat er met de hardware wallet was geknoeid. 

De bijgevoegde instructies vertellen de persoon om de Ledger aan te sluiten op zijn computer via een USB-aansluiting, een schijf te openen die vervolgens verschijnt en de bijgevoegde toepassing uit te voeren.

De instructies vertellen de persoon vervolgens zijn Ledger-herstelzin (recovery phrase) in te voeren om zijn crypto assets naar het nieuwe apparaat over te zetten.

Het is goed om te beseffen dat iedereen die deze herstelzin heeft, toegang heeft tot de crypto wallet en dus vrijspel heeft om de crypto’s te stelen.

Na het invoeren van de recovery phrase wordt deze naar de hackers gestuurd, die deze gebruiken om de wallet van het slachtoffer op hun eigen apparaten te importeren en de daarin opgeslagen cryptocurrency-gelden te stelen.

De uitgever van Nano Ledger X, Ledger, is op de hoogte van deze zwendel en heeft er in mei waarschuwingen over geplaatst op hun speciale phishingpagina: https://www.ledger.com/phishing-campaigns-status#phishing-campaigns 

Het spreekt overigens voor zich dat het ook niet verstandig is om tweedehands cold storage devices te kopen. De eigenaar van het originele apparaat heeft namelijk de recovery phrase, waarmee hij of zij altijd bij de wallet kan komen! Dus ook in dit geval is het belangrijk: veiligheid voor alles en stap niet in de valkuil om voor een dubbeltje op de eerste rang te willen zitten. Dan is het een duidelijk geval van: penny wise, pound foolish.

Met vriendelijke groeten,

Jan Robert Schutte
Harm van Wijk, Beleggen.com

Ps. Aankomende maandag 10:00 is Joost van Buuren er weer, voor nu een fijn weekend gewenst!

The post Analyse: Grote jongens stappen in de Crypto-markt
appeared first on Biflatie.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!