De afgelopen jaren is er een grote groei te zien in het aantal bedrijven dat gehackt werd en waar vervolgens losgeld in cryptovaluta geëist wordt. Cybercriminelen hacken tegenwoordig bedrijven in ruil voor crypto met een waarde van miljoenen euro’s of dollars.

De zoektocht naar miljoenen euro’s in bitcoin

Cybercriminelen die bedrijven hacken, eisen losgeld in cryptovaluta. Bedrijven zitten daarna met de vraag hoe ze in een korte tijd aan een paar miljoen in bitcoin kunnen komen. Hackers versleutelen alle computers en eisen vervolgens losgeld in crypto. Zelfs als je bereid bent te betalen als bedrijf, heb je nog een groot probleem.

Colonial Pipeline, de pijpleidingen exploitant uit de Verenigde Staten heeft afgelopen maand een waarde van $4,4 miljoen in bitcoin betaald aan hackers om weer olie te kunnen transporteren. Ook JBS, de grootste vleesverwerker van de wereld, werd door cybercriminelen vriendelijk verzocht $11 miljoen in cryptovaluta over te maken.

Een bedrijf dat kan helpen als er hackers actief zijn en er losgeld geëist wordt, is Northwave. Dit is een cybersecurity bedrijf dat onderhandelt met de afpersers. Als er geen andere uitweg meer is, handelt het bedrijf ook de betaling af. In dit soort gevallen gaat het vaak om enkele tientallen miljoenen euro’s.

De schatting is dat er in 2020 voor ruim $18 miljard aan losgeld geëist werd door hackers. Dit betekent een groei van wel 80% ten opzichte van 2019.

De ‘foute’ bitcoins worden vervolgens omgezet in ‘schone’ valuta, ondanks het feit dat alle bitcointransacties worden opgeslagen. Plekken waar dat omgezet kan worden, zijn onder andere crypto beurzen waar de identiteit van klanten niet gecontroleerd wordt of waar de gegevens na een aantal maanden verdwijnen.

Ook zijn er diensten die bedragen kunnen anonimiseren, door ze bijvoorbeeld op te splitsen in kleinere delen of ze omzetten in andere valuta. Delen van het originele bedrag zijn later wel nog terug te vinden in portefeuilles van anderen.

Maatregelen tegen dit soort witwas acties zijn er wel al. In Nederland moeten cryptobeurzen van boven de €15.000 melden aan The Finance Intelligent Unit van de politie en de identiteit van hun klanten bij de hand hebben. DNB, toezichthouder, wil een nog strengere controle. Zijn voorstel is dat handelaren in cryptovaluta hun klanten controleren of zij daadwerkelijk de eigenaar zijn van hun digitale portemonnee. 

Het artikel Hackers eisen losgeld in crypto verscheen als eerst op CurrentCrypto.nl.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!