Hackers gebruiken steeds vaker zogenaamde crypto mining pools om geld wit te wassen. Dat blijkt uit een recent rapport van onderzoeksbedrijf Chainalysis.
Mining is a crucial part of our industry, but it also holds special appeal to bad actors, as it provides a means to acquire money w/ a clean on-chain original source. Check out examples of bad actors who may be exploiting mining pools for money laundering. https://t.co/BeNt64D0A7
— Chainalysis (@chainalysis) June 15, 2023
Crypto witwassen via cloud mining
Bitcoin (BTC) en crypto mining is volgens het onderzoeksrapport kwetsbaar voor kwaadwillenden. Criminelen kunnen met gestolen crypto hash services inhuren voor cloud mining. In andere woorden: criminelen gebruiken mining diensten om hun gestolen crypto wit te wassen. De hackers kunnen zelfs vaak extra winst op deze manier maken.
Volgens het rapport van Chainalysis sturen zogeheten ransomware, of gijzelsoftware, hackers hun gestolen geld door naar hash services en mining pools via een keten aan verschillende wallets. Voor de hackers is dit zeer voordelig, gezien het de buit bijna ontraceerbaar maakt.
Om tijd en moeite te besparen hebben de hackers iets bedacht. Ze gebruiken maar een deel van hun gestolen crypto in cloud mining. Het witgewassen geld dat ze van het minen verkrijgen, deponeren ze op een wallet. Daarna sturen ze hun resterende gestolen crypto ook naar die wallet zodat het lijkt alsof dat ook uit het cloud minen komt. Zo hoeven ze niet al hun gestolen crypto naar de cloud miningdienst te sturen. Hash services hebben vaak een vast tarief. Om dan al het gestolen crypto daaraan te besteden zou veel te lang duren.
Chainalysis vindt grote witwaspraktijken
Op de reactor van Chainalysis kan men een wallet vinden met een omvang van $94,2 miljoen. $14,1 miljoen daarvan is afkomstig van mining pools en $19,1 miljoen ervan is afkomstig van ransomware adressen. De tactiek van de ketens van wallets en de schijn wekken dat alles van mining pools komt is hier toegepast. Toch heeft Chainalysis met pijn en moeite de herkomst kunnen traceren.
Sinds 2018 is de mining pool witwas tactiek steeds meer toegepast. Terwijl er in 2018 een nog geen $10.000 dollar op deze manier is witgewassen, wordt er in de huidige situatie per kwartaal meer dan $30 miljoen doorheen gesluisd. Dit komt natuurlijk ook door de groei van de crypto industrie in zijn algemeen, maar relatief stijgt de manier van witwassen sneller in populariteit dan de industrie dat doet.
Stijging van gebruik van mining pools ten opzichte van andere tactieken. Bron: Chainalysis.
BitClub en BTC-e gebruikten mining pools
Chainalysis haalt ook een ander, nog veel uitgebreider schandaal aan dat van de tactiek gebruik heeft gemaakt. Crypto exchange BitClub voerde een gigantische ponzi-fraude uit waar het $722 miljoen mee binnenhaalde. Voordat het werd betrapt en de hele operatie spectaculair in duigen viel, sluisde het miljoenen door mining pools. Bijzonder is dat een van de wallets die werd gebruikt om het geld mee wit te wassen, ook geld ontving van BTC-e. Deze Russische crypto exchange werd in 2017 opgerold toen bekend werd dat het miljoenen hadden witgewassen voor zijn klanten. Onder het witgewassen geld zat ook de buit van de beruchte Mt. Gox hack.
The post Analyse: Hackers gebruiken bitcoin en crypto mining voor witwassen
appeared first on Crypto-Insiders.