De elektrische autofabrikant Tesla verkocht in het tweede kwartaal 75% van zijn bitcoin (BTC) bezit voor “een gerealiseerde winst” over de bitcoin investeringen. Dit roept wat speculaties op over hoe deze bitcoin investering voor het bedrijf verliep. De verkoop zou hebben plaatsgevonden tegen een prijs van ongeveer USD 29.000, hoger dan de dieptepunten die tijdens het kwartaal werden gezien.
Gerealiseerde winst op bitcoin investering
In een woensdag vrijgegeven winstrapport onthulde Tesla dat het tijdens het tweede kwartaal bitcoin ter waarde van zo’n USD 936 miljoen van zijn bitcoin investeringen van de hand had gedaan. Door de verkoop houdt het bedrijf nog digitale bezittingen ter waarde van USD 218 miljoen over, waarvan het grootste deel waarschijnlijk bitcoin is.
“[…] we hebben het grootste deel van onze Bitcoin investeringen en bezittingen omgezet in Fiat voor een gerealiseerde winst, gecompenseerd door bijzondere waardeverminderingen op de rest van onze bezittingen, waarmee we een kost van USD 106 miljoen in de [winst & verlies] hebben gesaldeerd,” zei Tesla’s financieel directeur Zachary Kirkhorn tijdens de earnings call die volgde op de vrijgave.
“Een gerealiseerde winst” op de bitcoin investeringen zou erop wijzen dat Tesla de bitcoin voor meer verkocht dan het er voor betaalde.
Onder waarnemers online zeiden sommigen nog dat de bitcoin waarschijnlijk met verlies verkocht was. Het totale resultaat zou echter min of meer vlak kunnen zijn als een winst op een bitcoin verkoop die Tesla eerder deed wordt meegerekend.
Volgens verschillende schattingen had Tesla tegen het begin van het tweede kwartaal ongeveer 42.000 BTC in bezit. In dat geval blijven er, na de verkoop van 75% daarvan, waarschijnlijk rond de BTC 10.500 in de kas van het bedrijf over. Bovendien zou de 936 miljoen dollar opbrengst van de verkoop wijzen op een verkoopprijs van ongeveer 29.000 dollar per bitcoin.
Verloop Tesla bitcoin investeringen
Tesla voegde voor het eerst bitcoin investeringen aan zijn balans toe in februari van 2021, toen het voor USD 1,5 mrd aan de digitale munt kocht. Op dat moment verhandelde BTC in het bereik van USD 30.000 tot USD 40.000. In het eerste kwartaal van 2021 verkocht Tesla echter 10% van de BTC bezittingen, met de bewering dat de firma BTC wilde gebruiken om haar liquiditeit op te voeren als dat nodig was.
Het bedrijf verantwoordt bitcoin niet als een mark-to-market actief, wat betekent dat schommelingen in de bitcoinprijs alleen invloed hebben op de inkomsten als het gekocht of verkocht wordt.
In het winstgesprek stelde CEO Elon Musk de markt gerust dat de verkoop niet het gevolg was van een verlies aan vertrouwen in de digitale munt, maar dat ze veeleer kwam door een behoefte om aan geld te komen. Musk zei dat COVID-gerelateerde sluitingen van Tesla’s fabriek in Shanghai de onzekerheid voor het bedrijf hadden vergroot, en dat een sterkere kaspositie nodig was.
Hij voegde eraan toe dat Tesla er “zeker voor open staat” om in de toekomst zijn blootstelling aan bitcoin weer te vergroten. “Het is gewoon dat we ons zorgen maakten over de algemene liquiditeit van het bedrijf, gezien de COVID sluitingen in China,” zei hij.
Sommigen speculeren echter dat Musk ook andere redenen had om een deel van de enorme BTC holding of bitcoin investeringen van het bedrijf van de hand te doen:
“Het is logisch dat bitcoin als optie om te verkopen overwogen zou worden, gezien de macro-economische achtergrond van stijgende rentevoeten. Tesla’s beslissing zal echter niet goed vallen bij Bitcoin maximalisten, want het wekt bij veel instellingen de indruk dat BTC geen geschikt reservemiddel of veilige haven is,” zei Marcus Sotiriou, analist bij digital asset broker GlobalBlock, in een commentaar per e-mail.
Maar volgens Chris Terry, bestuurslid van BPSAA (Blockchain Privacy, Security & Adoption Alliance) en VP Enterprise Solutions bij SmartFi, het in de VS gevestigde open leenplatform, bewijst de beslissing om BTC te verkopen juist “het nut van bitcoin als een volwassen financieel activum”.
Ook is, volgens Sotiriou, deze beslissing om BTC te verkopen “een voorbeeld van goed risicobeheer van ’s werelds rijkste man.”
“Zonder hun bitcoin verkoop zou hun netto verandering in contanten negatief zijn geweest op 89 miljoen USD, wat niet wenselijk is, en bitcoin ging vooraf aan een daling van ongeveer 40% nadat Tesla verkocht had,” voegde hij eraan toe.
Opvallend was dat Musk tijdens de earnings call ook zei dat het bedrijf geen dogecoin (DOGE) heeft verkocht.
Tesla heeft nooit een aankoop van DOGE aangekondigd, maar het is bekend dat het bedrijf de meme munt accepteert als betaling voor sommige van zijn koopwaar. Het blijft onbekend hoeveel DOGE Tesla precies bezit.
Bitcoin ondanks Tesla’s toch gestegen
BTC daalde toen het nieuws over Tesla’s bitcoin verkoop op woensdag na de markturen op Wall Street bekend werd gemaakt. Bij het ter perse gaan (09:20 UTC) was de munt 2% gedaald over de afgelopen 24 uur tot een prijs van USD 22.951.
Tegelijkertijd stegen aandelen van Tesla in de premarket handel met 2,09% tot USD 757,99.
“Bitcoin is nu een wereldwijd macro-actief en wordt als zodanig gedreven door krachten die veel groter zijn dan Musk. Toegegeven, de prijs van bitcoin had wel een voorspelbare reactie op het nieuws, maar een gezonde terugtrekking was eigenlijk te verwachten na 7 opeenvolgende dagen van winst,” zei Mikkel Morch, uitvoerend directeur bij het cryptocurrency hedge fund ARK36, in een commentaar per e-mail.
The post Analyse: Heeft Tesla winst gemaakt op zijn bitcoin investering?
appeared first on crypto inzichten