Het was een bewogen jaar voor crypto, maar helaas was het niet zo positief: zo stortte een top 10 coin helemaal in en ging de één na grootste crypto exchange failliet. Maar zo waren er ook positieve dingen als de Merge van Ethereum en Bitcoin Amsterdam (de eerste Bitcoin Conferentie in Europa). Laten we eens terugblikken op het begin van het jaar 2022.

Januari

In januari stond de Bitcoin koers rond 44.000 dollar. Men was nog helemaal in de waan van 2021, en hopium stroomde nog door het sentiment van de cryptomarkt. In deze tijd was de hype rondom Non-Fungible Tokens (NFT’s) ook nog erg groot. Dit was te merken aan de gigantisch hoge bedragen waarvoor crypto verkocht werd.

De 13-jarige Nyla Hayes verkocht bijvoorbeeld haar Long Neck Lady NFT’s voor maar liefst 4 miljoen dollar. Ze maakte kunst met als kenmerk lange nekken, geïnspireerd door favoriete dinosaurus: de brontosaurus. Deze kleine artiest bleef niet onopgemerkt. Time Magazine schreef al een berichtje over haar in oktober. Het was een succesverhaal uit het jaar 2021, dat in het nieuws kwam in januari.

2022 zou het jaar worden van nieuwe hoogtes, mooie ontwikkelingen, en veelbelovende projecten. Maar niks bleek minder waar …

Februari

De koers van Bitcoin deed het niet slecht in februari, maar deze maand van 2022 zal als een donkere maand de geschiedenisboeken ingaan. Het was namelijk de maand dat de troepen van Rusland Oekraïne binnenvielen. Heel de wereld stond met ongeloof te kijken naar gevechten aan de frontlinie die steeds verder escaleerden.

Deze oorlog is erg tekenend geweest voor crypto en de manier waarop mensen het gebruiken. Dit werd misschien wel de maand dat er het meeste geld ooit gedoneerd werd in crypto. Het was direct, veilig en een betrouwbare manier om Oekraïne te helpen in deze tijd van nood.

De vicepresident Mykhailo Fedorov van Oekraïne riep de hele wereld op om hun crypto te doneren om organisaties te helpen die Oekraïne steunen in de tijd van oorlog. Zelfs Vitalik Buterin, de in Rusland geboren oprichter van Ethereum, doneerde hierdoor zelf 5 miljoen dollar aan Ethereum. Hiervan werden nodige middelen van gekocht om Oekraïne door de oorlog te helpen.

Maart

De maand maart markeerde nog één groene candle voordat de Bitcoin koers verder instortte. Het sentiment was positief en het besef dat de crypto-industrie groter werd, zag ook de Verenigde Staten. Dit land bracht in de maand maart een wetsvoorstel uit over crypto, wat een gigantische bevestiging was van de impact van digitale valuta.

Dit wetsvoorstel bevatte 7 ontwikkelingspunten waar het land zich dit jaar over zou buigen. Dat was ook wel nodig na het jaar 2021, waarin crypto een gigantische groei meemaakte. Het land wilde niet achterblijven met wetgeving en innovatie.

De toon van het wetsvoorstel is alleen erg ingewikkeld, zoals we gewend zijn van het Witte Huis, dus daarom zetten we dit in begrijpelijke taal onder elkaar.

April

Toch kwam er een einde aan al het plezier en de groene koersen, met ingang van april. Deze maand zakte Bitcoin met meer dan 17%, een daling die we al langere tijd niet meer gezien hadden. Het vertrouwen in crypto en ook de populaire NFT’s nam af.

Al maanden riep een gedeelte van de crypto-gemeenschap dat de markt voor NFT’s niet liquide was; dat de hoge koersen en enorme winsten slechts een façade zijn die ieder moment kunnen instorten. Het begin van de ineenstorting van de NFT-markt deed zijn intrede, en het eerste miljoenenverlies werd gemaakt op een NFT die initieel gekocht was voor 2,9 miljoen dollar.

Het betreft een NFT van de eerste tweet van Jack Dorsey die de eigenaar ervan wilde verkopen voor 48 miljoen dollar: 16,5 keer zo veel als zijn aanschafwaarde. De beste verkoper kreeg een reality check toen het hoogste bod op zijn NFT maar 280 dollar bleek te zijn.

Mei

Dit is de maand waarin de markt écht somber werd. De Bitcoin koers kwam in deze maand voor het eerst onder de 30.000 dollar sinds 2021. Dit had meerdere redenen, maar vooral de crash van de cryptocurrency Terra (LUNA) en het crypto-hedgefonds Three Arrows Capital (3AC) zorgden voor een grote deuk in het vertrouwen in de cryptomarkt.

In het geval van Terra kwam dit doordat de stablecoin van het project, Terra USD (UST), af begon te wijken van de dollar – terwijl het eigenlijk op 1 dollar moest blijven. Kortgezegd verloor het Terra-ecosysteem (waarin de LUNA token ook een grote rol speelt) zijn balans. LUNA verloor hierdoor meer dan 99% van zijn waarde en oprichter Do Kwon werd beschuldigd van het stelen van grote hoeveelheden geld voordat het Terra systeem instortte. Hij werd vervolgens internationaal gezocht.

Aanvankelijk leek de val van Terra halverwege mei een geïsoleerd incident, waarbij de enige slachtoffers investeerders waren die gezamenlijk miljarden aan waarde zagen verdampen. Maar binnen no-time werd het duidelijk dat de gevolgen groter waren dan verwacht. Three Arrows Capital had tussen de 200 miljoen en 450 miljoen dollar aan LUNA, maar kon deze niet verkopen. Dit was een grote reden voor de rotzooi die vervolgens ontstond: het faillissement van een van de grootste cryptospelers in de wereld.

Juni

Deze neerwaartse spiraal kwam dit jaar nog niet ten einde. In de maand juni kwam de koers ook onder de 20.000 dollar. Dit had weer te maken met andere bedrijven die in juni instortte: Celsius en Voyager. Deze crypto leenplatformen kampten met liquiditeitsproblemen.

De twee Amerikaanse bedrijven stonden in deze maand aan het begin van hun financiële ondergang. Ze konden er niet meer voor zorgen dat ze aan hun verplichtingen konden voldoen door een tekort aan contant geld of andere goed verhandelbare activa. Hierdoor ontstond er op korte termijn een probleem met onder andere uitbetalingen.

De ondergang van twee andere crypto grootheden zorgde ervoor dat het vertrouwen in de cryptomarkt nog verder afnam. De koers zakte in deze maand met een surrealistische 37%. Dit was de grootste maandelijkse daling van Bitcoin sinds september 2011.

Juli

Na deze flinke daling in juni kwam er weer een kleine opleving van de Bitcoin koers. Die steeg in deze maand weer van ongeveer 20.000 naar 23.300 dollar. Een stijging van 17%.

Omdat de crypto-industrie relatief klein is en veel bedrijven met elkaar verweven zijn, kan de val van één dominosteen gevolgen hebben voor veel bedrijven. Het liquiditeitsprobleem van Celsius en Voyager sijpelde vervolgens ook door naar FTX. Dit waren de eerste problemen die het platform dit jaar ondervond. Deze problemen zijn het begin van de val van de op één na grootste crypto exchange ter wereld.

In het begin leek het alsof toenmalig CEO Sam Bankman-Fried nog alle touwtjes in handen had en dat FTX het wel zou redden. Hij vertelde destijds dat “consumenten vertrouwen hebben dat de dingen werken zoals ze worden geadverteerd”.

“Dit is ongelooflijk belangrijk, en als deze dingen kapot gaan, is het ongelooflijk moeilijk om het vertrouwen terug te krijgen”, zo vertelde de oud CEO. Onthoud deze quote nog even.

Augustus

In augustus werd de stijging van juli teniet gedaan door een nieuwe daling. De koers eindigde deze maand weer rond de prijs waar het in juli mee begon: 20.000 dollar. Deze daling werd zeer waarschijnlijk veroorzaakt door de speech van SEC voorzitter Jerome Powell.

Eind augustus sprak Jerome Powell van de Federal Reserve (de Amerikaanse Centrale bank) de wereld toe over inflatiemaatregelen. In juli was de Amerikaanse inflatie 8,5%, dus er werden al harde maatregelen verwacht .Hij hield het kort maar krachtig en zei dat de FED er alles aan zal doen om de inflatie in de VS weer op 2% te krijgen.

Die harde maatregelen kwamen er in de vorm van renteverhogingen. Powell zei: “Om de inflatie te verlagen, is waarschijnlijk een aanhoudende periode van groei nodig.” Deze maatregelen kwamen er, waardoor er steeds meer geld uit risicovolle investeringen als Bitcoin stroomden.

September

Na de dip van eind augustus, daalde de Bitcoin koers in deze periode ‘maar’ 3%; het was voor Bitcoin de rustigste maand van heel 2022, maar bij Ethereum gebeurde er wel veel!

Ethereum luidde in september een nieuw tijdperk in: de Merge. Dit betekende dat de blockchain van Ethereum niet meer wordt beveiligd door miners (een protocol wat men Proof of Work (PoW) noemt), maar door ‘stakers’. Dit protocol noemt men Proof of Stake (PoS).

De Merge – zoals deze overgang van PoW naar PoS heet – was al meerdere keren uitgesteld, maar nu is het eindelijk gelukt! Je zou de Merge kunnen vergelijken met een motorwissel in een auto. Er verandert enkel iets onder de motorkap, maar als bestuurder van het voertuig merk je hier verder weinig van.

Dat de Ethereum Merge slaagde, was misschien wel het meest positieve nieuws van 2022. En die positiviteit was in deze maand ook te vinden bij de coins van Terra: Terra 2.0 (LUNA) en Luna Classic (LUNC). LUNA steeg in een periode van 3 uur maar liefst 285%, en dat zijn percentages die we al erg lang niet meer gezien hadden in de cryptowereld. Wat betreft LUNC: die maakte een stijging door van 67% in één dag. Dit had te maken met een vooropgesteld plan van een docent informatica om LUNC weer tot leven te wekken.

In dit Medium artikel haalde hij drie belangrijke punten aan voor het herstel van LUNC: het verbranden van tokens, Terra USD (de stablecoin van het Terra ecosysteem) weer op 1 dollar krijgen, en als laatste het nut van LUNC nieuw leven inblazen. Dit was – helaas voor de Terra – investeerders, maar een kleine opleving in een verder dalende markt.

Oktober

In oktober wist de koers weer een beetje op adem te komen. Na de rustige maand september steeg de Bitcoin koers weer met 5,5% naar een prijs van bijna 20.500 dollar. Deze maand was voor Europa een hele belangrijke, en wel om één groot evenement: Bitcoin Amsterdam.

Op 12, 13 en 14 oktober werd Amsterdam voor heel eventjes dé Bitcoin-hoofdstad van de wereld. Bitcoiners vanuit de hele wereld kwamen naar Nederland om hier te spreken over de meest beroemde cryptocurrency ter wereld. Het was de allereerste keer dat de wereldberoemde Bitcoin Conferentie neerstreek in Europa, en dan ook nog eens in onze hoofdstad.

Ondanks dat Bitcoin conferenties in het verleden wel eens zorgden dat de Bitcoin koers een opleving doormaakte, was dat deze maand niet het geval. Daarnaast was oktober de voorloper op misschien wel de meest turbulente 30 dagen in het jaar 2022.

November

In mei stortte de cryptomarkt in nadat Terra er een potje van maakte en meerdere cryptobedrijven met zich mee de afgrond in trok. Deze angst werd nogmaals opgewekt toen duidelijk werd dat eenzelfde lot dreigde voor de Amerikaanse cryptobeurs FTX.

Ondanks dat toenmalig CEO Bankman-Fried in juli over vertrouwen sprak, was daar in november niks meer van te merken. De angst ontstond toen Changpeng Zhao, de CEO van crypto exchange Binance, op Twitter had laten weten dat Binance een grote positie aan FTT verkoopt (de crypto van FTX).

Er was namelijk een document gelekt met financiële cijfers van Alameda Research, een fonds dat eveneens tot de directeur van FTX behoorde. Alameda werd gefinancierd met zelf-uitgebrachte tokens van FTX (FTT), terwijl er aan de achterkant van deze token van alles mis ging. De token van FTX daalde in een enorm rap tempo, en de angst voor de val van de exchange nam toe.

Het bleek dat FTX hierdoor niet genoeg fondsen in huis had om aan alle uitbetalingen – die resulteerden uit angst voor faillissement – te voldoen. Dit was het begin van de ineenstorting van de tweede exchange van de wereld. En net zoals bij Terra, trok FTX ook meerdere grote cryptobedrijven met zich mee in een domino-effect.

Crypto-leenplatformen BlockFi en Genesis waren de volgende in het rijtje van vallende grootmachten in de cryptowereld. En dit brengt ons bij de laatste maand van een beweeglijk jaar, waarin veel bedrijven het loodje legden.

December

Dan zijn we gekomen bij de laatste maand van 2022. Bitcoin begon deze maand met een koers van ongeveer 16.600 dollar. Op het moment van schrijven zit die koers … lager. In december is er alweer veel gebeurd. Sam Bankman-Fried werd opgepakt op de Bahama’s, uitgeleverd aan de VS en daar terechtgesteld. Toch mocht de oud-eigenaar van FTX zichzelf vrijkopen voor een borgsom van 250 miljoen dollar.

Maar: de koers van Bitcoin bleef rondom dezelfde prijs zweven. Het is een jaar waarin er heel veel gebeurd is. Van het omvallen van crypto-grootheden tot de Verenigde Staten die wetten maakte voor de ongereguleerde cryptomarkt. We hebben veel dalingen meegemaakt sinds dat crypto bestaat, en 2022 is de zoveelste in het rijtje.

De koers van Bitcoin leverde dit jaar bijna tweederde van zijn prijs in, vergelijkbaar met de jaren 2014 (-56%) en 2018 (-73%). De jaren na deze grote dompers steeg de koers in de jaren erna. Bitcoin investeerders hopen natuurlijk dat 2023 deze trend zal doorzetten, maar zo onvoorspelbaar als deze munt is, kunnen we het niet zeker weten.

De redactie van BLOX wenst iedereen een fijne jaarwisseling en hopelijk een heel erg groen 2023!

The post Het crypto jaaroverzicht van 2022! appeared first on BLOX | Nieuws.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!