Vandaag is het feest: Satoshi Nakamoto. De mysterieuze bedenker van Bitcoin, zou vandaag 50 jaar zijn geworden. Nou ja, zou… want niemand weet eigenlijk wie hij of zij (of zij allemaal) is. Op een profiel van de P2P Foundation staat 5 april 1975 als geboortedatum. En laat dat nu net een datum zijn met een bijzondere knipoog naar de financiële geschiedenis.

Waarom 5 april?
Het lijkt geen willekeurige datum: op 5 april 1933 verbood de Amerikaanse overheid burgers om goud te bezitten, om de dollar te redden. Precies 42 jaar later zou Nakamoto zogenaamd zijn geboren. Toeval? Waarschijnlijk niet. Bitcoin is namelijk juist bedacht als alternatief voor traditionele valuta’s, decentraal, schaars en niet te controleren door overheden of banken.
Zelfs het technische ontwerp van Bitcoin bevat een grapje: de moeilijkheidsgraad van minen past zich aan elke 2016 blokken aan en 2016 is het omgekeerde van 6102, het nummer van het decreet waarmee goud werd verboden. Lekker symbolisch allemaal.
Zijn (of haar) Bitcoins? Onaangeroerd.
Nakamoto zou naar schatting 1,096 miljoen bitcoins bezitten en die sinds 2010 nog nooit zijn aangeraakt. Dat is dus meer dan 90 miljard euro aan waarde… gewoon laten liggen. Al jaren proberen mensen te achterhalen of die wallet ooit gebruikt gaat worden, maar tot nu toe: niks.
Toch verschijnen er soms mysterieuze transacties richting die wallet, wat sommigen zien als een soort eerbetoon of gewoon een slimme manier om de boel vaag te houden.
Nog steeds weet niemand wie Satoshi is
In 2024 dacht een Britse rechter: laat ik het maar eens officieel maken. Craig Wright, een Australische techneut die al jaren beweert dat híj Satoshi is, kreeg een stevige tik op de vingers: zijn verhaal was “bewust onwaar”.
Een documentaire van HBO gooide het later dat jaar over een andere boeg: de Canadees Peter Todd zou het brein achter Bitcoin zijn. Hij ontkende keihard. En recent duikt zelfs Twitter-oprichter Jack Dorsey op in geruchten. Maar bewijs? Nergens te bekennen. Satoshi blijft dus lekker anoniem en dat maakt het mysterie alleen maar groter.
Bitcoin leeft nog steeds
Vijftien jaar na de geboorte van Bitcoin draait het systeem nog steeds stabiel. De code van Nakamoto is in de loop der jaren wat aangepast en uitgebreid, maar vormt nog steeds de basis van een netwerk waarin inmiddels meer dan 1,6 biljoen dollar aan waarde zit.
Niet slecht voor iets waarvan niemand weet wie het bedacht heeft.
The post Hiep hiep hoera! Bitcoin bedenker is vandaag 50 jaar geworden appeared first on BLOX | Nieuws.