Stablecoins zullen nooit meer hetzelfde zijn. Tot voor kort was het gebruikelijk om als stablecoin-uitgever vooral zoveel mogelijk dollars achter te houden, zodat de waarde van een dollar-stablecoin, ook altijd een dollar zou blijven. Terra heeft dit volledig op zijn kop gezet door juist bitcoin te gebruiken als onderpand voor hun eigen UST.
Stel dat UST een succesvolle stablecoin wordt en deze gebruikt wordt als betaalmiddel, wat zegt dit dan over een eventuele bitcoinstandaard? Hiermee doelen we niet op het beroemde boek, maar op bitcoin als vervanger van de goudstandaard.
Bitcoin zorgt voor meer transparantie
UST, de digitale dollar van Terra, is de eerste grote stablecoin in zijn soort die een dergelijke stap zet, maar het zal niet de laatste zijn. Een van de redenen waarom Terra voor bitcoin, in plaats van dollars, heeft gekozen, heeft te maken met wetgeving. Andere stablecoins hebben veel van doen met wetgevers en auditers omdat zij claimen evenveel dollars in kas te hebben als ze uitgeven.
Bij Terra hoef je alleen maar via een blockexplorer het bitcoin ontvangstadres te inspecteren om zelf te controleren of het aantal overeenkomt met wat ze zeggen.
Bovendien integreert Terra bitcoin in het bredere ecosysteem als de onderpandlaag die gedecentraliseerde financiën en metaverse economieën moet ondersteunen. En dan hebben we het alleen nog maar over de huidige ontwikkelingen, en niet over wat volgend jaar de nieuwe hype wordt.
Inside money vervangen voor outside money
Naast Terra is er meer draagvlak voor crypto (lees: bitcoin) als onderpand voor waarde. Zoltan Pozsar van Credit Suisse heeft onlangs een onderzoek gepubliceerd. Hij schreef dat als gevolg van de sancties aan Rusland, zogenaamd “inside money” zal worden vervangen door “outside money” om de waarde van fiat-valuta te ondersteunen.
Inside money is een monetair instrument dat als schuld op de balans van een andere entiteit staat, zoals staatsobligaties. Outside money is geen schuld op de balans van een andere entiteit. Dit zijn activa zoals goud en bitcoin.
Arthur Hayes, een van de oprichters van BitMEX, gaat nog een stap verder door te stellen dat het huidige PetroDollar / EuroDollar-monetair systeem officieel is beëindigd. Dat komt door dat de EU en de VS de fiat-valutareserves van de Russische centrale bank bevroor, en door de verwijdering van bepaalde Russische banken uit het SWIFT-netwerk. Hij zegt dat, naast morele overwegingen, de spelregels voor altijd zijn veranderd. Het is niet langer veilig voor centrale banken om veel buitenlandse valuta op de balans te houden.
Beide analisten zijn het erover eens dat centrale banken op zoek gaan naar iets anders om waarde in vast te houden, en minder buitenlandse valuta zullen bewaren in het buitenland. Denk hierbij aan wat we net outside money noemden.
Dit betekent niet per se dat grote centrale banken bitcoin als reserve activa zullen aanhouden, maar het hernieuwt de interesse in deze specifieke use-case wel voor bitcoin. Centrale banken hoeven nu alleen maar te kijken naar hoe stablecoins bitcoin op hun balans zetten om een stabiele waarde te garanderen.
Systeemrisico van stablecoins
Wil een stablecoin succesvol zijn, dan zijn twee dingen nodig: vraag en genoeg reserves. De eerste generatie stablecoins (USDT en USDC bijvoorbeeld) gebruikten voor hun reserves een mandje activa, waaronder contant geld, overheidsschuld of commercial paper (Inside Money).
Maar dit model staat onder druk door onzekere regelgeving. Financiële waakhonden zien steeds meer systeemrisico’s bij stablecoins, vergelijkbaar met de risico’s van de forexmarkt.
Stel dat gebruikers het vertrouwen verliezen in bijvoorbeeld USDT, dan wil iedereen zo snel mogelijk hun USDT wisselen voor dollars, en dat kan een cascade effect vormen. De onderliggende activa kan dan net zo goed onder diezelfde neerwaartse druk komen te staan.
Vertrouw op code
Dat is een van de redenen waarom stablecoins op basis van algoritmen en smart contracts zijn ontworpen. Deze hebben meestal cryptocurrency als onderpand. Op dit moment is er nog geen enkele algoritmische stablecoin waar de hele cryptomarkt achter staat. Nee, ook Terra is nog niet zo ver, maar er wordt al wel mee gespeeld.
Terra en de Luna Foundation Guard, een non-profitorganisatie die is opgericht om het Terra-netwerk te ondersteunen, hebben onlangs aangekondigd om voor 1 miljard dollar Terra-tokens te verkopen om een bitcoin reserve van 10 miljard dollar op te bouwen,
Bitcoin als reserveactiva voor stablecoins past op verschillende manieren bij het idee dat bitcoin digitaal goud is. In potentie zou dit het digitale, moderne Bretton Woods-systeem kunnen worden. Economen spreken al over de derde iteratie van Bretton Woods.
The post Hoe bitcoin de rol van de dollar overneemt bij stablecoins appeared first on BTC Direct | Nieuws.