Steeds meer mensen stappen in crypto, maar realiseren zich niet hoe gemakkelijk hun investeringen in gevaar kunnen komen.

Eén klik op een foute link of een overtuigend telefoontje kan al genoeg zijn om alles kwijt te raken. Om deze reden is het cruciaal om te begrijpen wat jij zélf kunt doen, en wat een partij als Bitvavo achter de schermen regelt om dat risico te verkleinen.

Hoe bescherm je je crypto tegen hackers, oplichters en menselijke fouten? In de nieuwste aflevering van De Cryptotafel schuift Remy van der Nagel van Bitvavo aan om te vertellen hoe het grootste handelsplatform van Nederland veiligheid benadert en waarom waakzaamheid daarin minstens zo belangrijk is als techniek.

[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=231574ad1ba94bc0″ text=”🎧 Luister hier naar de aflevering!” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Slimme beveiliging achter de schermen

Een van de belangrijkste onderdelen van het beveiligingsbeleid is dat Bitvavo het grootste deel van de klanttegoeden offline bewaart, in zogeheten cold wallets.

Deze zijn niet verbonden met het internet en daardoor vrijwel onbereikbaar voor hackers. Slechts een klein deel van de tegoeden blijft online voor directe transacties.

Ook gebruikt Bitvavo MPC-sharding (Multi-Party Computation): hierbij wordt een privésleutel in meerdere delen gesplitst, die los van elkaar worden beheerd. Daardoor heeft nooit één persoon of systeem toegang tot volledige klanttegoeden.

Daarnaast worden nieuwe projecten eerst gescreend door het team en vervolgens onderworpen aan een risicoanalyse voordat ze op het platform verschijnen.

Oplichters zijn slimmer dan je denkt

Toch ligt het grootste gevaar niet in de techniek, maar in menselijke fouten. Van der Nagel legt uit dat veel incidenten ontstaan via social engineering:

“Geen complexe hacks, maar iemand die je laat geloven dat hij van Bitvavo is. En dan klikt iemand tóch op een link.”

Daarom zet Bitvavo in op waakzaamheid, met onder andere:

  • Two-factor-authenticatie
  • Waarschuwingen bij verdachte acties in de app
  • Een bel-check om te controleren of Bitvavo je écht belde
  • Verificatie via bankoverschrijving

En misschien nog belangrijker: Bitvavo communiceert actief via mail, LinkedIn en de app over veelvoorkomende vormen van fraude. Want zelfs als je weet dat een partij nooit belt, kun je in paniek toch de fout in gaan.

De Bitvavo Accountgarantie: extra zekerheid

Soms gaat het toch mis. Daarom heeft Bitvavo al enige tijd de Bitvavo Accountgarantie.

Hiermee kun je tot €100.000 vergoed krijgen als je slachtoffer wordt van externe oplichting, mits je de aanbevolen veiligheidsmaatregelen hebt gevolgd.

Het is een unieke service binnen de Europese cryptowereld. Lees ook eens onze Bitvavo review.

Crypto zelf bewaren of laten beheren?

Ben je benieuwd naar hoe je jouw crypto nog beter kunt beschermen? Of wat je moet doen bij twijfel of paniek? Luister nu naar de nieuwste aflevering van De Cryptotafel!

[primary_button url=”https://open.spotify.com/show/3SbmjfBFrmgDiJl3qktpgS?si=231574ad1ba94bc0″ text=”🎧 Luister hier naar de aflevering!” target=”_blank” is_highlighted=”true” rel=”no-follow”]

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!