Bitcoin (BTC) doorboorde op de ochtend van 13 maart opnieuw een all-time high. Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op een nieuw record van $73.650.

Als je het aan de gevierde macro-econoom Lyn Alden vraagt is de harde stijging van bitcoin het gevolg van de enorme staatsschuld van de Verenigde Staten.

“Dit is wat je krijgt als de publieke schulden ruim 100 procent van het bruto binnenlands product (BBP) beslaan. Financiële repressie en valuta-devaluatie ten opzichte van schaarse assets. Het gebeurde in de jaren 40 van de vorige eeuw en nu zien we het opnieuw.

Niets kan deze trein nog stoppen”, aldus een zeer optimistische Lyn Alden.

Amerikaanse inflatie schiet omhoog

Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse inflatie hoger is dan werd verwacht en gehoopt. De consumentenprijsindex kwam op 3,2% een kleine 0,1% hoger binnen dan verwacht, maar men maakt zich vooral zorgen over de inflatie in de dienstensector.

In januari sprong deze inflatie, ook wel de Supercore CPI genoemd, met 0,7% omhoog en in februari volgde opnieuw een sprong van 0,5%.

“Het gevecht tegen de inflatie is allesbehalve voorbij”, aldus The Kobeissi Letter op Twitter.

Het gevolg? De verwachting is dat de Amerikaanse centrale bank hierdoor mogelijk nog langer wacht met het verlagen van de rentes. In theorie is dat bearish voor risico-assets als bitcoin en aandelen, maar toch zien we de koersen momenteel stijgen.

Hoe kan dat? Dat heeft alles te maken met de enorme staatsschuld die Lyn Alden eerder aanhaalde.

Schulden van Amerika laten bitcoin stijgen?

De bitcoin koers schrok heel even van de inflatie en viel met enkele duizenden dollars omlaag, maar heeft een paar uur later “gewoon” weer een nieuwe all-time high gemaakt. Wat is er toch aan de hand?

Veel analisten hebben het idee dat de markt door begint te krijgen hoe gevaarlijk die hoge rentes zijn voor de Amerikaanse overheid. Hoe langer de Amerikaanse centrale bank wacht met het verlagen van de rentes, hoe sneller de rentekosten van de overheid toenemen, waardoor de begrotingstekorten stijgen en ze nog meer schulden moeten maken (lees: dollars printen).

Dat is natuurlijk gunstig voor de bitcoin koers en wat minder gunstig voor de Amerikaanse dollar. De theorie is dat hierdoor een “vlucht naar schaarste” ontstaat, die ertoe zou kunnen leiden dat mensen massaal overspringen van de Amerikaanse dollar naar de schaarste van goud, aandelen, vastgoed en natuurlijk bitcoin.

Het bericht Hoe de Amerikaanse staatsschuld Bitcoin naar een nieuw prijsrecord duwt verscheen eerst op Crypto Insiders.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws, artikelen en YouTube video’s? Abonneer je dan op onze push-berichten op Telegram of Twitter.
Heb je vragen of wil je in contact komen met andere crypto fanaten join dan onze  Telegram chat!