Veel bitcoin miners zitten op het moment in de problemen. De bitcoin prijs is nu erg laag, veelal te laag om op een winstgevende manier te minen. Maar dat geldt niet voor iedereen. Sterker nog, een dorp in Afrika krijgt dankzij BTC-mining extra inkomsten.
Bitcoin mining helpt Afrikaans dorp
Dat schrijft het rurale bitcoin miningbedrijf Gridless op Twitter. Dit bedrijf heeft een gemeenschap in het Afrikaanse Malawi geholpen door overtollige stroom te gebruiken voor BTC-mining. Het dorp met 1.600 mensen haalt zijn stroom uit een waterkrachtcentrale. Daardoor heeft het dorp soms meer elektriciteit dan dat het nodig heeft, zelfs 50 kilowatt aan continu vermogen.
Bitcoin mining vormt nu de oplossing. Gridless heeft een mining farm aangelegd die dit extra vermogen opvangt en nuttig gebruikt. Bearmarkt of niet, bitcoin (BTC) is nog steeds wat waard. De geminede BTC wordt verkocht, en de opbrengsten worden gebruikt om het dorp financieel te helpen.
1600 families connected to this remote hydro minigrid in the mountains of southern Malawi. They have 50kW of stranded energy that we are testing out as a new Bitcoin mining site.
Videos for context.
Still working on venting, wiring, etc. pic.twitter.com/Sxf8ABGPWH
— Gridless (@GridlessCompute) January 21, 2023
Bitcoin minen tegen verspilling
Cointelegraph sprak met Gridless-CEO en medeoprichter Erik Hersman. Hij blijkt niet alleen crypto mining naar het dorp te hebben gebracht, maar ook extra huishoudens van stroom te hebben voorzien. Stroom is in veel Afrikaanse landen immers niet voor ieder huishouden beschikbaar. Het scheelt ook dat de stroombron een waterkrachtcentrale met ongebruikte capaciteit is, dat zorgt immers niet voor extra CO2-uitstoot.
“De stroomleverancier legde de infrastructuur een paar jaar geleden aan, maar ze hebben het niet uitgebreid naar meer huishoudens omdat ze amper winstgevend waren. [Nu we met mining zijn begonnen] hebben we meteen 200 extra energiemeters kunnen aankopen om 200 extra gezinnen stroom te geven,” verklaarde hij.
Malawi is niet de enige plek waar overtollige energie wordt gebruikt voor mining. Zo fakkelen veel oliebedrijven tegenwoordig het overtollige aardgas dat bij de productie vrijkomt niet meer af, maar gebruiken ze dit om energie mee op te wekken. Het gas wordt met verbranding omgezet in elektriciteit, wat genoeg stroom levert voor mining rigs. Dit zou Bitcoin uiteindelijk zelfs ‘CO2-negatief’ kunnen maken.
The post Analyse: Hoe een bitcoin miner dit Afrikaanse gebied hielp
appeared first on Crypto-Insiders.